Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Machinebuilding-Bulgaria.com Ехнатон SpaceCAD
 
Machinebuilding-Bulgaria.com
hofmann
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ
BRTechnika

НОВИНИ

25.03.2020   |   KAД Пойнт представя Autodesk Inventor 2021 с уебинар на 31 март
25.03.2020   |   Хайкад Инфотех стартира своята Дигитална академия
20.03.2020   |   DP Technology провежда уебинар за работата със специализирани инструменти и ESPRIT
Тихерт
Iskar
Рапид Прогрес
SecoTools
UMT
Haycad
IMS Austria
 

Събитията

Търси
CADPointАтлас ТехникГалика

ВМЗ отбеляза 75 години от откриването си13.07.2015

ВМЗ отбеляза 75 години от откриването си на 12 юли т. г. На тази дата през 1940 г. (Петровден по стар стил) заводът е официално открит в тържествена обстановка и с военен парад, в който участват войскови части и работниците от фабриката. На церемонията присъстват министърът на войната ген. Теодоси Даскалов и пловдивският митрополит Кирил.
 
Идеята за изграждане на самостоятелна фабрика за артилерийски боеприпаси възниква в Оръжейната инспекция към Щаба на войската, а през 1935 г. по време на откриването на възстановената къща-музей “Иван Вазов”, се взема решение тя да бъде построена в Сопот. 
 
Първата копка на Държавната военна фабрика (ДВФ) в града е направена на 9 юни 1936 г. През тази година са построени казармата, управлението, караулното помещение, портиерната и се започва изграждането на инструменталната   работилница. През 1937 г. започва строителство на производствени сгради – снарядна, запалочна, пресова работилница и др. Фабриката е построена и оборудвана, а районът е подреден и засаден с повече от 100 000 дръвчета в продължение на три години.
 
През втората половина на 1939 г. са произведени първите боеприпаси по германска технология. Първите изделия, които се усвояват и произвеждат в ДВФ Сопот, са 20 мм осколочно–фугасни изстрели, взриватели ЧУЗ–37 и ЧУЗ–81, 7,5 см изстрели за оръдие Rheinmetall, 7,5 см изстрели и 10,5 см снаряди за изделие Krupp, 81 мм минохвъргачни мини и други.
 
След края на Втората световна война освен производството на боеприпаси фабриката се специализира и в производството на машини за селското стопанство – плугове, лемежи, брани, редосеялки, култиватори и др.
 
През 1952 г. е обособено инструменталното производство с няколко участъка, което през годините се разширява, преустройва и модернизира до обособяването си в инструментален завод. В него за пръв път в България през 1986 г. се внедрява гъвкава производствена система за производство на щампи, щанци и пресформи. Усвоено е производството на дискове за рязане и шлифоване на метали и неметали по лиценз на италианската фирма Plimex.
 
През 1958 г. започва проектиране и на ново производство – лагерно. През 1960 г. се произвеждат първите български лагери. Произвеждат се над 500 типоразмера за нуждите на местния пазар и за износ.
 
Цехът за производство на стоки за народно потребление се създава като самостоятелно поделение към ВМЗ през 1960 г. През 1968 г. започва производството на автомобилна газова уредба, газови уреди, резервни части за автомобили и други. Открито е ателие за изработване на сувенири.
 
През тези години, освен гражданското производство, основно за ВМЗ остава специалното производство. Усвоено е производството на редица артилерийски боеприпаси и взриватели за тях, учебна авиобомба и др. От 1967 г. започва и производството на гилзи за артилерийските боеприпаси.
През 60-те години на миналия век се усвоява производството на първите противотанкови и осколочни гранати за гранатохвъргачки РПГ-7 и СПГ-9 и оръдие 2А28.
 
През 1963 г. във ВМЗ – Сопот е усвоено производството на първия пиезоелектрически взривател ВП-7М, а по - късно и на ВП-9, ВП-22 и др.
 
През 70-те и 80-те години е усвоено производството на различни калибри и видове артилерийски боеприпаси за съвременни оръдия. През 1972 г. започва производството на противотанкови управляеми системи (ПТУРС). През 1984 г. започва производство на РПГ–22 /НЕТО/, а от 1985 г. се произвеждат и реактивни снаряди М–21 ОФ Град.
 
След 1990 г. във ВМЗ са произвеждани множество изделия с гражданско предназначение, чието производство е прекратено по различни причини.

Източник: ВМЗ

Етикети:   ВМЗ   Вазовски машиностроителни заводи   ВМЗ Сопот   ДВФ Сопот   военно машиностроене   военна промишленост  
« назад
Rais

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Интер Експо Център
ДАНФИЛ
LD
 
DMG MORI
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG