Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Machinebuilding-Bulgaria.com Ехнатон SpaceCAD
 
Machinebuilding-Bulgaria.com
hofmann
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Measurement-Bulgaria.comИЗМЕРВАТЕЛНА ТЕХНИКА Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Renewables-Bulgaria.comВЕИ Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ
BRTechnika

НОВИНИ

18.10.2018   |   Rexroth представи нови линейни функционални модули с универсално приложение
17.10.2018   |   КАД Пойнт провежда семинар за иновативни решения в конструирането на машини
17.10.2018   |   Meusburger демонстрира новости за шприцформи на Fakuma 2018
DTL TRADE LV1
DITRA
Iskar
Рапид Прогрес
ЮМТ
HYCAD
Атегра
Мойсбургер
ГБИТК - intec
 

Експертно

Търси
CADPointАтлас ТехникГалика

NSK за вредните ефекти от употребата на фалшиви търкалящи лагери18.03.2017

Фалшивите търкалящи лагери, които имитират направляващи на известни търговски марки, се превръщат във все по-голям проблем за индустрията в световен мащаб. За нетренираното око е все по-трудно да различи репликите от оригиналните лагери, произведени от утвърдени компании. Това означава, че все повече потребители страдат от последствията, до които води използването на фалшификати. Именно такъв е случаят с Техническия университет в Дортмунд, на когото е възложено изследване, свързано с ускоряване процеса на дестилация. Проектът е изпълняван в тясно сътрудничество с известен китайски университет, който вече имал опит в тази област. Китайските партньори на университета в Дортмунд създали експерименталното съоръжение за проекта, но след пристигането му в Германия започнали да се появяват неочаквани проблеми.

Дестилацията е процес, в който компонентите на дадена течност могат да бъдат успешно разделени в резултат на различните им точки на кипене. Чистотата на течността се повишава в зависимост от това, колко пъти се повтаря този процес. Когато става въпрос за промишлено приложение обаче, тогава наличното пространство може и да не позволява увеличаване на височината на съоръженията. В някои случаи производителността е ограничена и от гравитационното ускорение. Ето защо в ТУ Дортмунд възниква идеята да се изследва и впоследствие внедри по-гъвкав и пестящ място дестилационен технологичен процес, като този, който вече се използва в химическата промишленост в Източна Азия.

В сътрудничество с утвърден китайски университет, ТУ Дортмунд създава експериментално съоръжение. Договорено е тази тристепенна модулна система (с диаметър на ротора от около 90 cm) да бъде произведена в Китай. След като съоръжението е завършено, то преминава приемо-предавателни изпитания в Китай, преди да бъде транспортирано в Дортмунд за настройка и подготовка за работа. Но още по време на първия тест на системата става ясно, че опитите не са успешни. По-малко от 20 минути след началото на първото изпитание, започва да се чува чукащ звук от предавателния механизъм, въпреки че скоростта е наполовина от номиналната.

Системата за задвижване използва 5-киловатов двигател с V-образна ремъчна предавка към вертикалния вал, чиято максимална честота на въртене е 750 min-1. Долната опора е сачмен лагер, а ролята на горна опора изпълняват два конусно-ролкови лагера. Лагерите трябва да поемат също и някои аксиални натоварвания.

Първоначалното предположение за причината, довела до проблема е, че шумът е в резултат на контакт между движещи се части. Това наложило демонтаж на роторите, но чукащият звук продължил. Впоследствие е разглобен самият задвижващ механизъм, но причината за шума не е установена. Накрая специалистите от ТУ Дортмунд отстранили ролковите лагери и се свързали с производителя NSK.

Въз основа на получената информация било предположено, че възможната причина може да се дължи на конструктивна грешка, която води до появата на напрежение в конусно-ролковите лагери. Направени били корекции за осигуряване на по-голяма хлабина на лагерите. Въпреки това, след сглобяването на задвижващия механизъм и провеждане на следващия тест, не е наблюдавана някаква значителна промяна. Нещо повече, при тестово изпитание на задвижващия механизъм без центрофугата, се стига до повишаване на температурата на вала до 80°C, при това само след 90 минути. В резултат на температурното повишение валът съответно заклинва.

Изправени пред този труден за решаване проблем, акцентът е изместен към качеството на конусно-ролковите лагери, тип HR 30322J. На NSK са изпратени детайлни снимки на лагерите и тогава всичко става ясно: лагерите не са оригинални, а - имитация.

Фалшификаторите са се постарали изключително добре по отношение на външния вид на лагерите, дори логото на NSK изглеждало напълно автентично. Всъщност, единственият начин да се различи оригиналният от фалшифицираният продукт е като се упражни контрол върху качеството на отделните лагерни елементи.

Разочаровани, но и с облекчение, че проблемът е установен, специалистите на ТУ Дортмунд подменили лагерите с оригинални, доставени от оторизиран дистрибутор на NSK. Последвалите изпитания показали, че температурата на лагерите и вала остава под тази на околната среда, дори след 9 часа непрекъсната експлоатация, благодарение на високото качество на материалите и надеждния технологичен процес при производството на оригинални лагери. Охлаждащата система на задвижващия механизъм започнала правилно да функционира и това дава гаранция, че чукащият звук няма да се появи отново.

В резултат на монтираните фалшиви лагери, проектът на ТУ Дортмунд значително изостанал спрямо заложените срокове. Но, ако фалшиви лагери се използват в приложения, свързани с безопасността, то тогава последствията могат да бъдат много по-сериозни. Във всички случаи, изводът е пределно ясен: винаги поръчвайте лагери от надеждни доставчици, като оторизираните дистрибутори на водещите производители на търкалящи лагери.

NSK е член на Световната асоциация на производителите на лагери (WBA) и подпомага потребителите при идентифицирането на фалшиви търкалящи лагери.


Източник: NSK

Етикети:   NSK   търкалящи лагери  
« назад
Rais

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Hennlich
XYZ - LR2
LD - dvoen
Seco - dvoen
 
Schaefler - LV#3
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИАрхивКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com    ИЗМЕРВАТЕЛНА ТЕХНИКА | Measurement-Bulgaria.com

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
   
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ВЕИ | Renewables-Bulgaria.com    ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2018        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG