Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Machinebuilding-Bulgaria.com Ехнатон SpaceCAD
 
Machinebuilding-Bulgaria.com
hofmann
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Measurement-Bulgaria.comИЗМЕРВАТЕЛНА ТЕХНИКА Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Renewables-Bulgaria.comВЕИ Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ
BRTechnika

НОВИНИ

18.07.2018   |   Близо 500 изложители на IMT 2018 в Бърно
18.07.2018   |   КАД Пойнт представя новите решения на Autodesk за машиностроене на работна среща в Габрово
18.07.2018   |   Столичен автотранспорт избира доставчик на търкалящи лагери
DTL TRADE LV1
Iskar
Рапид Прогрес
ЮМТ
Атегра
HYCAD
Мойсбургер
IFP
 

Експертно

Търси
CADPointАтлас ТехникГалика

NSK за вредните ефекти от употребата на фалшиви търкалящи лагери18.03.2017

Фалшивите търкалящи лагери, които имитират направляващи на известни търговски марки, се превръщат във все по-голям проблем за индустрията в световен мащаб. За нетренираното око е все по-трудно да различи репликите от оригиналните лагери, произведени от утвърдени компании. Това означава, че все повече потребители страдат от последствията, до които води използването на фалшификати. Именно такъв е случаят с Техническия университет в Дортмунд, на когото е възложено изследване, свързано с ускоряване процеса на дестилация. Проектът е изпълняван в тясно сътрудничество с известен китайски университет, който вече имал опит в тази област. Китайските партньори на университета в Дортмунд създали експерименталното съоръжение за проекта, но след пристигането му в Германия започнали да се появяват неочаквани проблеми.

Дестилацията е процес, в който компонентите на дадена течност могат да бъдат успешно разделени в резултат на различните им точки на кипене. Чистотата на течността се повишава в зависимост от това, колко пъти се повтаря този процес. Когато става въпрос за промишлено приложение обаче, тогава наличното пространство може и да не позволява увеличаване на височината на съоръженията. В някои случаи производителността е ограничена и от гравитационното ускорение. Ето защо в ТУ Дортмунд възниква идеята да се изследва и впоследствие внедри по-гъвкав и пестящ място дестилационен технологичен процес, като този, който вече се използва в химическата промишленост в Източна Азия.

В сътрудничество с утвърден китайски университет, ТУ Дортмунд създава експериментално съоръжение. Договорено е тази тристепенна модулна система (с диаметър на ротора от около 90 cm) да бъде произведена в Китай. След като съоръжението е завършено, то преминава приемо-предавателни изпитания в Китай, преди да бъде транспортирано в Дортмунд за настройка и подготовка за работа. Но още по време на първия тест на системата става ясно, че опитите не са успешни. По-малко от 20 минути след началото на първото изпитание, започва да се чува чукащ звук от предавателния механизъм, въпреки че скоростта е наполовина от номиналната.

Системата за задвижване използва 5-киловатов двигател с V-образна ремъчна предавка към вертикалния вал, чиято максимална честота на въртене е 750 min-1. Долната опора е сачмен лагер, а ролята на горна опора изпълняват два конусно-ролкови лагера. Лагерите трябва да поемат също и някои аксиални натоварвания.

Първоначалното предположение за причината, довела до проблема е, че шумът е в резултат на контакт между движещи се части. Това наложило демонтаж на роторите, но чукащият звук продължил. Впоследствие е разглобен самият задвижващ механизъм, но причината за шума не е установена. Накрая специалистите от ТУ Дортмунд отстранили ролковите лагери и се свързали с производителя NSK.

Въз основа на получената информация било предположено, че възможната причина може да се дължи на конструктивна грешка, която води до появата на напрежение в конусно-ролковите лагери. Направени били корекции за осигуряване на по-голяма хлабина на лагерите. Въпреки това, след сглобяването на задвижващия механизъм и провеждане на следващия тест, не е наблюдавана някаква значителна промяна. Нещо повече, при тестово изпитание на задвижващия механизъм без центрофугата, се стига до повишаване на температурата на вала до 80°C, при това само след 90 минути. В резултат на температурното повишение валът съответно заклинва.

Изправени пред този труден за решаване проблем, акцентът е изместен към качеството на конусно-ролковите лагери, тип HR 30322J. На NSK са изпратени детайлни снимки на лагерите и тогава всичко става ясно: лагерите не са оригинални, а - имитация.

Фалшификаторите са се постарали изключително добре по отношение на външния вид на лагерите, дори логото на NSK изглеждало напълно автентично. Всъщност, единственият начин да се различи оригиналният от фалшифицираният продукт е като се упражни контрол върху качеството на отделните лагерни елементи.

Разочаровани, но и с облекчение, че проблемът е установен, специалистите на ТУ Дортмунд подменили лагерите с оригинални, доставени от оторизиран дистрибутор на NSK. Последвалите изпитания показали, че температурата на лагерите и вала остава под тази на околната среда, дори след 9 часа непрекъсната експлоатация, благодарение на високото качество на материалите и надеждния технологичен процес при производството на оригинални лагери. Охлаждащата система на задвижващия механизъм започнала правилно да функционира и това дава гаранция, че чукащият звук няма да се появи отново.

В резултат на монтираните фалшиви лагери, проектът на ТУ Дортмунд значително изостанал спрямо заложените срокове. Но, ако фалшиви лагери се използват в приложения, свързани с безопасността, то тогава последствията могат да бъдат много по-сериозни. Във всички случаи, изводът е пределно ясен: винаги поръчвайте лагери от надеждни доставчици, като оторизираните дистрибутори на водещите производители на търкалящи лагери.

NSK е член на Световната асоциация на производителите на лагери (WBA) и подпомага потребителите при идентифицирането на фалшиви търкалящи лагери.


Източник: NSK

Етикети:   NSK   търкалящи лагери  
« назад
Rais

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Hennlich
LD - dvoen
Seco - dvoen
 
Lazatec - LV3
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИАрхивКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com    ИЗМЕРВАТЕЛНА ТЕХНИКА | Measurement-Bulgaria.com

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
   
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ВЕИ | Renewables-Bulgaria.com    ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2018        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG