Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

РАИС въвежда в производство нов тип стругови машини с хоризонтални направляващи

15.05.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В специално интервю за сп. Инженеринг ревю инж. Нишан Бъздигян, управител на фирма РАИС, представя технологичните и конструктивни новости в производствената гама на компанията, приоритетите в плановете й за развитие и разкрива тайната на успешния бизнес зад граница.

Уважаеми г-н Бъздигян, какви са приоритетите Ви в плановете за развитие на компанията през тази година?
През 2013 г. ни предстои да завършим европейски проект по Оперативна програма Конкурентоспособност, който е на обща стойност 2 млн. лева. По този проект ще закупим високотехнологично оборудване. Производствените ни мощности ще се увеличат с машина за високочестотно термично закаляване на корпусни детайли. Ще закупим и шлайфхобел, с което ще подобрим технологията на обработка на корпусните детайли. Ще се оборудваме и с триосна мерителна машина. Тя е уникална за България, с ходове 3 м на 2,5 м. Тя ще ни даде възможност да измерваме много точно корпусни детайли. Освен това, за да станем поддоставчици на европейски фирми за изработка на корпусните детайли, ние трябва да издадем протокол за качество – с новата машина това ще бъде възможно.

Идеята за този проект дойде от реализацията на нов тип машини в нашата производствена гама. Това са стругови машини с хоризонтални направляващи, които ще бъдат оборудвани с елементарно цифрово-програмно управление.

Доколко развитието на машиностроителния пазар у нас е зависимо от европейските програми за финансиране?
По програма Конкурентоспособност бих казал, че сме един от добрите доставчици. Миналата година реализирахме доста проекти, тази година също имаме спечелени търгове и съм твърдо убеден, че европейските програми помагат за развитието на машиностроителния бранш. По-специално те подпомагат и доразвиват възможностите на фирми, които по принцип са в бранша. Притеснително е, че не се наблюдава откриването на нови фирми, които да се занимават с машиностроене. Много по-различно би било, ако машиностроенето стане приоритет за развитие в промишлеността ни, при което ще има възможност настина на всички нива да се мисли за развитието на този отрасъл.

Тук е мястото да вметна, че повече от десетилетие вече секторът ни сам си обучава кадрите и в този смисъл очакваме от министерство на образованието да помисли как да подпомогне бизнеса в подготовката на кадри.

Какви са технологичните и конструктивни нововъведения в предлаганите от Вас машини?
От няколко години в продуктовата ни гама са петосните машини и те намират добър пазар. Конструирахме струго-фрезови център, който конструктивно е на база на нашата петосна машина. На струговите машини имаме вече твърдо два шпиндела, а на едната револверна глава – три оси на управление, което създава възможност за все по-лесна обработка на все по-сложни детайли.

С реализирането на проекта ни по европейската програма Конкурентоспособност ще имаме възможност да приложим и други технологични и конструктивни нововъведения. Новият шлайфхобел ще подобри технологичните ни възможности за обработка на корпусни детайли.

Фирма РАИС е представена в много европейски страни. Какво е най-важното условие за развиване на успешен бизнес зад граница?
Първото нещо е продукцията. Общото правило е, че качествена продукция лесно се продава. Но истина е, че производството и реализацията на този тип продукти са по-специфични, защото с продажбата не приключват ангажиментите на продавача. Самата продажба е едно съвместно сътрудничество, защото купувачът инвестира в закупуването на оборудване, за да произвежда и ние трябва да гарантираме, че тази машина ще работи и ще бъде експлоатирана пълноценно. А това е възможно, само ако има качествен продукт и бърз и компетентен сервиз.

Не гледаме добре на единични продажби в дадена страна. Това не е добре за нас, защото в утрешния ден купувачът може да не се справи да работи на тази машина и никога няма да обвини себе си, а производителя. Затова избягваме единични продажби и търсим да обезпечим сигурността. По принцип първо осигуряваме сервиза и тогава започваме да продаваме.

Освен това, всяка продажба на машина от нас е обезпечена с пуск и обучение, включени в цената на оборудването, и консултиране, било то от гледна точка на програмиране или технология.

Нашите предимства са качеството, сервизът, обучението, осигурените резервни части и цената. Машините ни по технически възможности не отстъпват на европейските, а ценово са на доста по-добри позиции от тях. Продукцията ни отговаря на всички изисквания и РАИС се класира успешно като доставчик по европейските програми за насърчаване на малкия и средния бизнес.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: РАИС

Ключови думи: РАИС   машини   Нишан Бъздигян  

Област: Експертно  

SpaceCAD
DMG MORI
Подобни статии
hofmann
РАИС
Galika
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно
DMG MORI mobile

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииОбяви за работаРеализацииСъбитиятаТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...