Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

РАИС въвежда в производство нов тип стругови машини с хоризонтални направляващи

15.05.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В специално интервю за сп. Инженеринг ревю инж. Нишан Бъздигян, управител на фирма РАИС, представя технологичните и конструктивни новости в производствената гама на компанията, приоритетите в плановете й за развитие и разкрива тайната на успешния бизнес зад граница.

Уважаеми г-н Бъздигян, какви са приоритетите Ви в плановете за развитие на компанията през тази година?
През 2013 г. ни предстои да завършим европейски проект по Оперативна програма Конкурентоспособност, който е на обща стойност 2 млн. лева. По този проект ще закупим високотехнологично оборудване. Производствените ни мощности ще се увеличат с машина за високочестотно термично закаляване на корпусни детайли. Ще закупим и шлайфхобел, с което ще подобрим технологията на обработка на корпусните детайли. Ще се оборудваме и с триосна мерителна машина. Тя е уникална за България, с ходове 3 м на 2,5 м. Тя ще ни даде възможност да измерваме много точно корпусни детайли. Освен това, за да станем поддоставчици на европейски фирми за изработка на корпусните детайли, ние трябва да издадем протокол за качество – с новата машина това ще бъде възможно.

Идеята за този проект дойде от реализацията на нов тип машини в нашата производствена гама. Това са стругови машини с хоризонтални направляващи, които ще бъдат оборудвани с елементарно цифрово-програмно управление.

Доколко развитието на машиностроителния пазар у нас е зависимо от европейските програми за финансиране?
По програма Конкурентоспособност бих казал, че сме един от добрите доставчици. Миналата година реализирахме доста проекти, тази година също имаме спечелени търгове и съм твърдо убеден, че европейските програми помагат за развитието на машиностроителния бранш. По-специално те подпомагат и доразвиват възможностите на фирми, които по принцип са в бранша. Притеснително е, че не се наблюдава откриването на нови фирми, които да се занимават с машиностроене. Много по-различно би било, ако машиностроенето стане приоритет за развитие в промишлеността ни, при което ще има възможност настина на всички нива да се мисли за развитието на този отрасъл.

Тук е мястото да вметна, че повече от десетилетие вече секторът ни сам си обучава кадрите и в този смисъл очакваме от министерство на образованието да помисли как да подпомогне бизнеса в подготовката на кадри.

Какви са технологичните и конструктивни нововъведения в предлаганите от Вас машини?
От няколко години в продуктовата ни гама са петосните машини и те намират добър пазар. Конструирахме струго-фрезови център, който конструктивно е на база на нашата петосна машина. На струговите машини имаме вече твърдо два шпиндела, а на едната револверна глава – три оси на управление, което създава възможност за все по-лесна обработка на все по-сложни детайли.

С реализирането на проекта ни по европейската програма Конкурентоспособност ще имаме възможност да приложим и други технологични и конструктивни нововъведения. Новият шлайфхобел ще подобри технологичните ни възможности за обработка на корпусни детайли.

Фирма РАИС е представена в много европейски страни. Какво е най-важното условие за развиване на успешен бизнес зад граница?
Първото нещо е продукцията. Общото правило е, че качествена продукция лесно се продава. Но истина е, че производството и реализацията на този тип продукти са по-специфични, защото с продажбата не приключват ангажиментите на продавача. Самата продажба е едно съвместно сътрудничество, защото купувачът инвестира в закупуването на оборудване, за да произвежда и ние трябва да гарантираме, че тази машина ще работи и ще бъде експлоатирана пълноценно. А това е възможно, само ако има качествен продукт и бърз и компетентен сервиз.

Не гледаме добре на единични продажби в дадена страна. Това не е добре за нас, защото в утрешния ден купувачът може да не се справи да работи на тази машина и никога няма да обвини себе си, а производителя. Затова избягваме единични продажби и търсим да обезпечим сигурността. По принцип първо осигуряваме сервиза и тогава започваме да продаваме.

Освен това, всяка продажба на машина от нас е обезпечена с пуск и обучение, включени в цената на оборудването, и консултиране, било то от гледна точка на програмиране или технология.

Нашите предимства са качеството, сервизът, обучението, осигурените резервни части и цената. Машините ни по технически възможности не отстъпват на европейските, а ценово са на доста по-добри позиции от тях. Продукцията ни отговаря на всички изисквания и РАИС се класира успешно като доставчик по европейските програми за насърчаване на малкия и средния бизнес.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: РАИС

Ключови думи: РАИС   машини   Нишан Бъздигян  

Област: Експертно  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...