Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Обновена CNC серия M70V на Mitsubishi Electric и нова бюджетна серия CNC

24.07.2013   |   Технологии
 

Наскоро беше обновена най-популярната CNC серия на Mitsubishi Electric – M70V, насочена към широк кръг машини.

Диалоговият режим за програмиране NAVI Mill/Lathe е с подобрена функционалност, като вече се предлага и отделен софтуер за диалогово програмиране на PC. По този начин програмистът може да създава програми на спокойствие без да стои цял ден пред машината. Разбира се, остава вариантът за ISO програмиране (G-code).

Добавен е USB порт, с което интерфейсите за трансфер на програми стават общо четири: USB, CF слот за карта, Ethernet мрежа и RS232. Към обновената M70V се добавя и CNC симулатор за PC за обучение на оператори.

Новост е и специализираният софтуер за контурни машини (плазма/газ/лазер). При него CNC визуализацията се измества върху PC, което позволява използването на по-голям екран, свободно създаване на менюта, както и по-видима 2D симулация.

През 2013 г. също излиза съвсем новата CNC серия - E70, която беше представена съвсем наскоро в Япония. Е70 е насочена към стругове и фрези с малък брой оси (до 3 NC оси) и е с атрактивна цена.

Mitsubishi Electric разработва 8-мо поколение CNC системи
По отношение на Mitsubishi Electric в момента в Япония се разработва новото 8-мо поколение CNC системи. В дискусиите с разработчиците се откроява стилът на младото "смартфон" поколение инженери – мрежови възможности, Интернет диагностика, гъвкаво създаване на екрани, помощен софтуер.

Съвсем отчетлив е преходът от хардуерна към софтуерна ера. CNC хардуерът вече е достатъчно добър, което позволява управлението на 80% от машините с ЦПУ с 1 модел управление. Това е предимство както за операторите (по-малко време за адаптация), така и за внедрителите (работа с еднакви продукти, параметри, настройки).

Личното ми мнение е, че бъдещето принадлежи на "1 контролер за всичко" – разликата ще бъде в софтуера, екрана, броя на осите и типа периферия.

Наблюдение на машинния парк и тенденция за анализ на ефективността
Радващо е, че в последните 3 години в България има силна тенденция за подобряване на ефективността на машинния парк.

Съвместно с партньори успешно завършихме няколко софтуерни проекта относно наблюдение и анализ на машини с ЦПУ, планиране на бъдещото машинно натоварване и производствени ERP решения. Резултатите са категорични: при повишен контрол и наблюдение на машините ефективното им използване (% чисто машинно време) се подобрява.

Събирането на CNC данни има и дисциплиниращ ефект върху операторите.
Други наши успешни внедрявания включват уреди за извън машинна настройка на инструменти (Tool Presetter) и машинни мрежи, които намаляват времето за престой на всяка машина и облекчават работата на операторите.

Всичко това спомага за значително увеличена производителност и строго очертаване на работния процес. По този начин любимият израз на операторите на машини - "Бай Иван го няма, заводът е спрял", скоро може и да бъде забравен.

Николай Кривошиев,
инженер – системи с ЦПУ, Ехнатон, официален представител на Mitsubishi Electric CNC

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: Ехнатон

Ключови думи: Mitsubishi Electric   M70V   Ехнатон  

Област: Технологии  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...