Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Фиброоптична машина за лазерно рязане на листов материал iSL Photonics Gladius 400 - 24.07.2013

24.07.2013   |   Начало»Технологии
 

Произведената от нас машина за рязане на листов материал с фиброоптичен източник iSL Photonics Gladius 400 е разработена с последно поколение източник с фибро влакно на фирмата JK Lasers.

Използваният от нас JK лазер с фиброоптично влакно предлага голям набор от решения за повишаване на продуктивността на различни индустриални производства и приложения, изискващи голяма точност.

 Тези лазери комбинират предимствата на високо качество на лъча, прецизност и високо качество на среза, висока скорост на рязане, много ниски експлоатационни разходи, надеждност и патентовани технологии за металообработка.

Конкурентните предимства на технологията са възможността за автоматизация, високи точности на позициониране и повторяемост, високопрецизно лазерно рязане с необслужваем фибро-лазерен източник, възможност за рязане на черна и неръждаема ламарина с дебелина до 4 mm.

Главата е оборудвана с капацитивен датчик, който посредством следяща система поддържа разстоянието между листа ламарина и върха на режещата глава. Режещата глава е оборудвана с предпазно стъкло за лещите, а лесната му подмяна удължава живота им. Тя има система, пазеща и защитаваща я от сблъсък.

Ако все пак срещне препятствие по време на движение, CNC системата за управление прекъсва и спира едновременно лазерния лъч и движението на режещата глава.

Бъдещото е в повишаване на програмната автоматизация
Тенденцията е движение на машината и на крайния потребител в посока към самостоятелност. Характерно за съвременното производство е използването на производствени машини с висока степен на автоматизация, което позволява значително да се увеличи производителността на процесите, свързани с обработка на металите, в това число и в условията на серийно производство.

Системата за програмиране (CAM) управлява CNC машините с цел достигане на тяхната максимална производителност чрез генериране на програми за прецизна механична обработка на сложни детайли. Бъдещото развитие на технологията е свързано с повишаване на програмната автоматизация, предоставяне на интегративно решение за конструиране, техническа подготовка и производство, гъвкав потребителски интерфейс, което ще доведе до намаляване на подготвителните времена за процесите, както и до опростяване на диалога между машините и операторите и минимизиране на грешките от т. нар. човешки фактор.

Тенденциите в модернизацията на металообработващи машини са насочени към използване на CNC управления с модерна визуализация, облекчаваща операторите и технолозите при програмирането им. Необходимо е да се отбележат и възможностите за съвременна комуникация между програмиращи станции и машини, включени в мрежа.

Пазарът е пряко свързан със състоянието на икономика и достъпа до финансиране
Продажбите на високотехнологични металорежещи машини е пряко свързано със състоянието на икономиката и достъпа до финансиране. Високите лихвени проценти по оборотните кредити рефлектират пряко върху стопанската инициатива и свиват икономическия растеж.

Ситуацията допълнително се усложнява и от икономическата криза. Всичко това се отразява негативно върху желанието на производителите да инвестират във високотехнологични машини. Въпреки понижението на производствените обеми все още има мениджъри, които мислят далновидно и в тези времена инвестират в обновяване на технологичния парк.

Възможността за получаване на безвъзмездна финансова помощ по линия на европейските проекти е в подкрепа на бизнеса и подобрява конкурентното и ефективно производство.

Потребителят като цяло се ориентира към високотехнологични и качествени металообработващи машини. Достъпът до нови технологии повишава ефективността на производството, понижава разходите за производство на единица продукт и оказва положително въздействие върху организацията на работа. Голямо предимство е личният опит в използването на водещи производствени техники при металообработващите машини.

През последните 5 години фирма ИКИС СЛ обнови машинния си парк с високоефективни машини със CNC управление, което повиши производителността и организацията на работа.
Бъдещите планове за реализация на произвежданите от нас машини за лазерно рязане са свързани с разработването на машина с мощност 2 kW, която да отговори за високите изисквания за продуктивност на българския пазар, така и на пазарите в Европейския съюз.

инж. Филип Шкембов, управляващ съдружник, ИКИС СЛ

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: ИКИС СЛ

Ключови думи: Икис СЛ   фиброоптични машини   лазерно рязане   iSL Photonics Gladius 400  

Област: Технологии  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...