Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

CNC системите повишават гъвкавостта и приложимостта на пресовите технологии

24.07.2013   |   Технологии
 

ЛД представлява водещи европейски фирми в областта на безстружковата обработка. Предимствата на тези технологии като икономия на материал, енергия, допълнителни обработки, подобряване качеството на материала, респективно здравината и износоустойчивостта на произведените детайли, са известни.

Голям проблем при внедряване на пресовите технологии беше относително бавното пренастройване на машините, което ги правеше неефективни за производство на малки и средни серии.

В последните 10-15 години производителите на пресови машини използват и прилагат всички предимства на CNC технологиите – честотни управления, сервозадвижвания, пропорционална хидравлика.

Това дава възможност за управление на всички важни параметри, които определят технологията и обуславят качеството на производството - усилие, ход, скорост (включително и промяна по време на работния ход), управление по няколко оси, позициониране, смяна на инструменти, визуализация на процесите, измерване и контрол както на заготовките, така и на готовия детайл, компенсиране износването на инструмента и отклонението в допуските на материала, автоматизация.

Задаването на тези изключително важни параметри доскоро се извършваше ръчно и зависеше от опита на оператора на машината и на технолозите. Запаметяването на програмите дава възможност както за разработване на нови технологии на база съществуващите, така за изключително бърза пренастройка на машините. Днес спокойно можем да кажем, че всички технологии на ЦПУ управлението за металорежещи машини са внедрени или се внедряват в ковашко-пресовите машини.

Всички водещи производители на ЦПУ системи имат специални разработки (в някои случаи защитени с патент на възложителя) за управление на машини за безстружкова обработка или са адаптирали най-новите си CNC системи за управление на преси. Несъмнено този процес ще продължи и ще прави пресовите технологии все по-гъвкави и приложими.

Клиентите разчитат на финансиране от европейските фондове
Изхождайки от стабилната конструкция на ковашко-пресовите машини, у нас все още работят относително стари машини или внесени машини втора ръка, които се използват за традиционни серийни пресови операции. Инвестицията за доставка на пресови машини и линии е доста сериозна и, за съжаление, малко фирми могат да си го позволят.

В това отношение клиентите ни разчитат на финансиране от европейските фондове, за да започнат модернизиране на производството. ЛД със свои клиенти работи за внедряване на най-новите пресови технологии, респективно на най-новите CNC технологии на задвижване и управление.

Информация не липсва, клиентите са ориентирани, въпросът е кой и кога ще може да предприеме такава стъпка. Радостно е, че има фирми, които са инвестирали в хардуер, софтуер и обучение и са сертифицирани от водещите производители за сервиз на CNC системи от последно поколение.

Здравка Дабижева, управител, ЛД

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: ЛД

Ключови думи: ЛД   безстружкова обработка   пресови машини  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...