Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

Process chain - готово решение за производството

24.07.2013   |   Технологии
 

Тази година е по-особена по отношение на новости и иновации. Причината е изложението в Хановер през месец септември, за което всички фирми запазват известна доза изненада.

При DMG/MoriSeiki се очаква да има нови модели машини, нови опции по отношение на хардуера и софтуера. Тази година ще се наблегне на Turn/Mill машините, както и на някои общи разработки между DMG и Mori Seiki.

Като един огромен успех се отбелязва и партньорството между DMG/MoriSeiki и фирма Siemens, които разработиха съвместен продукт – Process chain. Това е готово решение за производство. При избора на машина към нея потребителят получава CAM продукт на Siemens, пост процесор за конкретната машина, както и виртуална машина, на която да изпробваш производството на детайла, преди да го качиш в реална обработка.

Този продукт дава възможност да се пести машинно време, както и да се проверяват предварително програмите за колизии. В България вече има интегрирани такива модули, като клиентите изказват огромно задоволство от работата на това комплексно решение.

Бъдещето е в комплексните и сложни машини
Бъдещото развитие на ЦПУ технологиите ще е насочено към комплексните и сложни машини. Това са стругове с широко застъпени фрезови функции, както и фрези, които са оборудвани с въртящи маси- каруселен тип, които започват да отнемат много от функциите на струговете.

Целта все повече ще е детайлите да се обработват на една установка, за да има по-малко загуба на време, както и на машинен ресурс. Важен момент при навлизането и застъпването на подобен клас оборудване е и наличието на подходящ софтуер за моделиране на програмите за машините, което ще налага и все по-високата квалификация на кадрите

Закупуват се все по-висок клас машини и високопрецизно оборудване
Към момента пазарът на металорежещи машини се развива отлично. Закупуват се все по-висок клас машини, високопроизводителни и високопрецизно оборудване, което дава голяма надежда за развитието на българската икономика.

Благодарение на европейските субсидии много фирми успяха да си позволят закупуването на уникално оборудване и по този начин да привлекат нови чужди инвеститори. Като страна с традиции в машиностроенето, смятам, че тази тенденция ще се запази, пазарът ще продължи да се насища със висок клас машини с ЦПУ, като се надявам скоро и икономическите показатели на фирмите да се подобрят.

Големият проблем засега остава липсата на кадри, които да могат да работят и да извличат максимума от оборудването. Това трябва да е цел и комплексна политика на всички нива – от образование, до работодатели.

Без хора на високо професионално ниво, не можем да очакваме и високи резултати, колкото и ново и модерно оборудване да има една фирма. Искрено се надявам да се намери решение и на този наболял и ставащ все по-трагичен проблем.

инж. Ангел Тодоров, Мениджър продажби DMG/MoriSeiki, Полимета С

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: Полимета С

Ключови думи: Полимета С   Process chain   Mori Seiki   Siemens  

Област: Технологии  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиТехнологииВидео на седмицатаПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...