Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

Струг Т 252 2S и фрезовата машина VMC 350 с последно поколение ЦПУ от РАИС

31.07.2013   |   Технологии
 

Последните новости при машините, предлагани от РАИС, са двете машини струг Т 252 2S и фрезова машина VMC 350, разработени от екипа на компанията.

Стругът Т 252 2S е оборудван с два шпиндела и с две револверни глави с фрезови вретена. На едната револверна глава може да се постави ос Y.

Предимството на нашата машина пред подобни машини на други производители е, че двата шпиндела са от един и същи типоразмер. Обикновено производителите поставят основния шпиндел да бъде с по-голям размер, а вторият – с по-малък.

При нас двата са напълно идентични по мощност и габарити. Това дава по-добри технологични възможности на машината. Освен това двата шпиндела са с С ос. Двете револверни глави са с по 12 броя инструменти, което позволява на машината да се поставят 24 броя инструменти.

Фрезовата машина VMC 350 представлява 5-осен обработващ център, снабден с бърз инструментален магазин (време за смяна – 1,6 сек.). Машината е конструирана с оглед удобството при работа. Операторът се намира в близост до детайла, което улеснява извършването на настройки.

Сред технологичните възможности на машината са високите обороти на шпиндела. Машината се предлага с 15-20 хиляди оборота на вретеното. Петата ос може да се движи плюс-минус 120 градуса, което дава възможност от всички страни детайлът да бъде достигнат от режещите инструменти.

В машините на РАИС внедряваме най-новото от ЦПУ технологиите. В най-кратки срокове планираме да предложим на пазара нова модификация на петосната машина, която ще бъде преработена във фрезо-стругови център. В момента максималните обороти на ос С са 30 оборота в минута.

На нейно място ще поставим стругов шпиндел, който ще може да постига 700 оборота и машината ще може да бъде използвана както за сериозни фрезови операции, така и за сериозни стругови операции. Досега на струговите машини се даваха известни фрезови операции, а ние ще предложим на пазара и този нов вариант.

По-голямата част от машините реализираме на външни пазари
В България повечето предприятия вече обновиха производствената си база и съответно пазарът от тази гледна точка е далеч по-свит. РАИС има предимството да реализира продукцията си на европейския и на световния пазар.

До преди години съотношението при реализацията на нашите машини на българския и чуждестранния пазар беше съответно 70:30. Сега е точно обратното – превес има износът. Може би това съотношение ще се обърне отново, най-вероятно след 4-5 години, когато ще има необходимост предприятията пак да обновяват производствените си мощности.

От голямо значение е и стагнацията в Германия. Повечето от нашите клиенти изнасят продукцията си за различни страни в Европа, където водеща страна e Германия. При застой на най-голямата икономика в Европа това не може да не се почувства и у нас.
Това е още един от факторите, които влияят неблагоприятно на пазара на машини у нас. За съжаление, прогнозите на икономистите не са много оптимистични.

Те очакват възстановяване на немската икономика евентуално през следващата година. Ние сме производители на машини, а не просто вносители като другите ни колеги и като такива имаме възможност да реализираме нашите машини не само в България или Европа, а и в други части на света.

Например, един от другите водещи пазари за нас е Русия и бившите Руски републики. Имаме договорни отношения с дилъри в Беларус, Украйна и Казахстан. Добре се приемат нашите машини и в Хърватска, Сърбия, Македония и Румъния.

Нишан Бъздигян, управител, РАИС

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: РАИС

Ключови думи: РАИС   стругове   Т 252 2S   фрезови машини   VMC 350  

Област: Технологии  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...