Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

CAM система SIEMENS NX CAM за управление на CNC

31.07.2013   |   Технологии
 

SIEMENS NX CAM e CAM система, която може да управлява CNC за достигане на максимална производителност. Автоматизираното програмиране и лесното прилагане на стандартизирани методи и инструменти при механична обработка пести време и намалява производствените разходи.

NX CAM предлага широк обхват от доказани, гъвкави възможности за NC програмиране, комбинирайки автоматизация на процесите чрез шаблони, лекота на работа и NC програми. Всичко това може да бъде постигнато в NX CAM среда върху един и същ 3D модел.

Синхронната технология, използвана в NX CAM, дава уникалната възможност да се четат директно 3D файлове на детайли от други CAD системи - включително SolidWorks, Catia, PTC, Parasolid, STEP. С използването на възможностите на NX Wave, веднъж заредени в NX CAM, инструменталните пътища за механична обработка на тези детайли остават асоциативно свързани с оригиналните файлове, от които са заредени. Това означава, че след всяка, дори и дълбока промяна на оригиналния детайл, трябва единствено и само да се регенерират инструменталните пътища - без загуба на време за повторното им генериране.

NX CAM предлага редица предимства: генериране на програми за прецизна механична обработка на сложни детайли; способност за управляване на последните поколения многофункционални машини; автоматично разпознаване на области за обработка, включително джобове, процепи и отвори; построяване на коректна технология за механична обработка от библиотеки с операции; използване на CAD данните от конструктивен отдел за избор на CAM операция (PMI); редактор на шаблони с операции за многократна употреба; 5-осово фрезоване, 3-осово фрезоване, 2 1/2-осово фрезоване; струговане и пробиване, нишкова ерозийна обработка; програмиране на измерващи глави и процедури за активно измерване;

супер финишни гладки обработки с най-високо качество от първия път; вградени собствени пост процесори; богата библиотека с над 700 пост процесори за различни CNC машини; вградена симулация на обработките, управлявана от G-кода; предварително конфигурирани машинни дефиниции - 3D симулационни модели на машини, пост процесори, драйвери за симулация с G-кода – всичко специфично за машината и CNC контролера.

NX CAM може да бъде инсталиран като част от интегрирано решение, което обхваща 3D моделиране, проектиране на инструменти и приспособления, програмиране на измервателни процедури, библиотеки с инструменти, управление на данните, проектиране на технологии и разширения за връзка и управление на машините в цеха. Наред с това, Siemens е доказан производител на CNC контролери за обработващи машини. NX CAM осигурява оптимизиран пост процесорен изход и опции за разширени машинни симулации, които позволяват да ползвате пълната мощност на SINUMERIC контролерите на SIEMENS.

Все по-тясното интегриране на CNC управленията и CAM системите
Все по-голям дял от новозакупените от крайни клиенти машини са т. нар. мултифункционални машини (предимно струго-фрезови), както и 5-осови фрезови машини с възможности за изработка на детайли със сложна конфигурация.

Все по-ясна е тенденцията управлението на тези машини да се вграждат функции и елементи, характерни за CAM системите, или на цялостни CAM системи.
Друга ясно изразена тенденция е възможността за директно интегриране на управлението на CNC машините в LAN или WAN мрежа, което гарантира диагностика, поддръжка и изпълнение на някои задачи по управление на машината от отдалечени работни места.

Основната линия на развитие ще бъде свързана с все по-тясното интегриране на CNC управленията и CAM системите. За съжаление, тази тенденция, освен ползите които носи, има и не дотам добри страни – например все по-силното търсене на висококвалифициран персонал за тези машини.

Пазарът на ЦПУ системи в България вече се диктува от закупуването на нови машини, респективно идващите с тях ЦПУ системи. Отмина бумът на т. нар. ретрофитинг – подмяна на ЦПУ управления на стари машини. Това, от една страна, е добра тенденция, но, от друга страна, влияе зле на развитието на няколкото български фирми, дръзнали да развият и предоставят собствени разработки на ЦПУ системи.

Глобализацията на българския пазар принуждава дори малкото останали български производители на машини с ЦПУ все по-често да екипират машините си с управления на познатите навсякъде по света фирми Siemens, Heidenhain и Fanuc, за сметка на по-непознатите български фирми.

Бальо Динев, управител, Спейскад

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: Спейскад

Ключови думи: Спейскад   SIEMENS NX CAM   NC програмиране   CAD/CAM  

Област: Технологии  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиТехнологииВидео на седмицатаПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...