Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Абканти

07.08.2013   |   Статии
 

Абкантите са широко използвани в машиностроенето металообработващи машини за изготвяне на изделия по метода на многостепенно огъване на метални листове и ленти. Подходящи са както за единично, така и за серийно производство на изделия от черни и цветни метали, сред които стомана, месинг, бронз, алуминиеви сплави и други.

 Широко използвани са за производството на елементи за покриви, стойки, табели, стелажи, отворени и затворени профили и други. Много подходящи са и за изготвяне на затворени профили със сложна форма.

Обикновено в зависимост от начина на огъване на материала абкантите се разделят основно на "престилков" тип и такива, използващи "въздушен" метод на огъване. Абкантите "престилков" тип намират приложение предимно за огъване на листове с по-малка дебелина.

Ъгълът на сгъване се определя от вдигане под определен ъгъл на дъска, закрепена към долната греда на машината. В практиката по-широко приложение намира въздушното огъване.

В конструкцията на абкантите, работеща по този метод, са включени призма с определен ъгъл, разположена върху долната греда и нож за огъване със специален профил, разположен върху горната греда. Желаният ъгъл на огъване се получава при притискане на обработвания материал, между горната и долната греда, като предварително се задава дълбочина на навлизане на ножа.

Приложение намира и триточковият метод на огъване. Характерна негова особеност е, че обработваните листове е необходимо да нямат следи от деформации.
В зависимост от начина на прилагане на натиска абкантите често се делят на

електромеханични, пневматични, хидравлични. Електромеханичните абканти се характеризират с точност и бързина при работа. Те се задвижват от електродвигател и са широко използвани при големи обеми от обработван материал. При пневматичните абканти задвижването е посредством пневматични цилиндри, използващи като източник на енергия сгъстен въздух.

Цялата статия може да прочетете тук

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: абканти   огъване   метани листове  

Област: Статии  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Статии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...