Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Индустриалните изложби в София през 2014г. – нови хоризонти за бизнеса

23.10.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От 5 до 7 март 2014 г. в Интер Експо Център - София ще се проведат специализираните индустриални изложби MachTech & Metal, IFAM, INTRONIKA и PLAST. Те представят нововъведения в машиностроенето и инструменталната екипировка (MachTech & Metal), в автоматиката, роботиката и мехатрониката (IFAM), професионална и промишлена електроника и компоненти (INTRONIKA) и в сектора на пластмасовата и каучуковата промишленост (PLAST).
За перспективите пред тези форуми, тяхната подготовка и организация, както и за ползите за бизнеса, разговаряме с организаторите на изложбите г-н Ивайло Иванов, управител на Агенция Булгарреклама и г-н Тони Лазник, управител на словенската компания I.C.M.

Г-н Иванов, какво ново предвиждате за специализираните изложби MachTech & Metal, IFAM, INTRONIKA, PLAST през 2014 г.?
Резултатите от провеждането на изложбите през настоящата 2013 г. показаха, че българските фирми имат своето място сред големите международни компании. Видяхме, че българската индустрия е конкурентоспособна и иновациите, които създава, са на световно ниво. Открихме също, че тази индустрия има още много възможности – включително и за по-малките фирми. И тъй като досега една не малка част от участниците в изложбата бяха утвърдени и популярни фирми, искаме през 2014 г. да направим нещо повече именно за малкия и средния бизнес в сектора. По тази причина предлагаме някои нови възможности.

Една от тях е за млади предприемачи, регистрирани не повече от 14 месеца преди старта на изложбата. Те могат да получат 40% намаление от цената за участие. Това е жест, с който подкрепяме усилията на развиващия се бизнес да излезе на пазара – чрез аутсорсинг или подизпълнителски договори за конкретни проекти. Подобна инициатива дава и по-големи възможности за търговско или производствено партньорство.
Предвиждаме и преференции за фирми, които за първи път участват в някоя от четирите тематики. Отстъпката е 20% от цената за незастроена изложбена площ.
Бизнес форумът също дава възможност на фирмите участници да представят своята продукция и философия за развитие пред партньори и клиенти. Презентациите и семинарите са част от програмата в дните между 5 и 7 март.

Като нов акцент през 2014 г. разработваме проект за инженерна борса в индустриалните отрасли. Целта е да се съберат на едно място младите специалисти, навлизащи в професията и бизнеса, който години наред страда от липса на кадри. Искаме специализираните изложби MachTech & Metal, IFAM, INTRONIKA и PLAST да бъдат мост между теорията и практиката и да дадат възможност за развитие на младите хора тук, в българската индустрия, която има нужда от тях.

Какви според Вас са ползите за българските фирми от участието им в специализираните изложби?
Деловата борса IndustryMatchMaking предизвика голям интерес през 2013 г. В рамките на един ден участие в нея взеха 63 компании от България, Англия, Турция, Гърция, Сърбия и Ирландия. Събитието доказа своята ефективност, успешно генерира не малко идеи за съвместен бизнес, коопериране, за трансфер и обмен на технологии и специалисти или цялостни общи проекти. Смятаме, че с оглед на амбициозната задача, която си поставяме, а именно да подкрепим малкия и средния бизнес, тази инициатива отново ще бъде радушно приета и ще се радва на още по-голям интерес.

Бих искал да акцентирам на още едно преимущество, което дават строго специализираните изложения на малките фирми - те могат да бъдат по-лесно забелязани и да заявят своите възможности пред най-подходящата аудитория.

Подобен ефект постигаме и чрез нашите медийни партньори, чийто профил също помага на фирмите да добият по-голяма публичност и да запознаят по-широка аудитория с работата и продуктите си. Макар и с по-малки мащаби, специализираните изложения са изключително професионални и фокусират вниманието върху най-важното, най-актуалното и най-новото в конкретна област или индустриален сектор.

Какви препоръки ще отправите към Вашите изложители, за да бъде успешно участието им на специализираните форуми MachTech & Metal, IFAM, INTRONIKA и PLAST?
Участието в една изложба е активен процес на взаимодействие и допълване между нас, организаторите, и фирмите изложители.

Наша е грижата да създадем възможно най-добрите условия за участниците - от подготовката до финализирането на изложбата. Още с концепцията ние правим разчет на ресурсите във всички направления, привличаме чуждестранни компании или партньори в организацията, осмисляме събитията от съпътстващите програми, търсим най-рационалните схеми за рекламно и медийно покритие, гоним максимален комфорт и удобства за изложителите и за посетителите и т.н. Идеята е да извлечем повече ползи за бизнеса.

В същото време имаме своите очаквания и към участниците. Те не са просто “потребители” на създаденото от нас. В основата на нашата работа с фирмите е партньорството.

От тях очакваме пълна мобилизация, навременна и бърза реакция както при подготовката, така и при провеждането на изложбата. Колкото по-рано една фирма има яснота за целите на своето участие като част от общата й маркетингова стратегия, толкова по-голям ще бъде ефектът за нея в краткосрочен и дългосрочен план.
Опитът показва колко повече допълнителна стойност извличат например фирмите, които активно и масирано използват своите комуникационни канали – бизнес аудитория (облъчване на клиенти, контрагенти, потенциални партньори и др.), медии, рекламни лостове и т.н. преди и в дните на изложението.

Навременното и добре осмислено ангажиране на възможностите повишава ефекта както за самата фирма, така и за изложбата като цяло. Нашето разбиране е, че имиджът на една изложба се гради и защитава от всички.

Г-н Лазник, какви са очакванията ви относно участието на чуждестранни фирми в MachTech & Metal, IFAM, INTRONIKA и Plast през 2014 г.?
Както много добре знаете, изложенията винаги са огледалото на икономиката на една страна. Ако икономиката на държавата е стабилна и демонстрира просперитет, тогава и чуждестранните бизнес партньори – било то изложители или посетители, проявяват по-голям интерес. Много е трудно да се дадат прогнози по всички аспекти наведнъж. Също така трябва да сме наясно, че всяка страна-членка на Европейския съюз гледа на България с различни очаквания.

Ако се опитам да отговоря по принцип, тогава ще кажа, че съм положително настроен за бъдещето. Трябва да сме наясно обаче, че ако фирмите не разбират предимствата и множеството възможности на В2В изложенията, които организираме, и самите те не вземат решение да участват навреме, всички ще загубим - най-вече самите изложители и посетителите от бранша. Вземайки навременни решения, изложителите получават възможността да се възползват от широката гама маркетинг услуги, които сме подготвили за тях. Могат веднага да осъществят контакти както с вече познати, така и с нови потенциални бизнес партньори.

Същото важи и за посетителите. Ако те знаят или се информират за очакваните изложители, както и дали могат да присъстват на ежедневно провежданите срещи за намиране на партньори (наша постоянна дейност по време на изложбите) - тогава резултатите са налице и успехът не закъснява!

Освен в България, Вашата фирма организира изложения на същата тематика и в Словения и Сърбия. Какъв е потенциалът на тези направления в България, според Вас?
Естествено, в България има други възможности в сравнение със Словения и Сърбия.
Ако трябва да направим сравнение, потенциалът на България не е в автомобилната индустрия (в момента, но няма причина в бъдеще да не се промени). Това е най-търсеният сегмент за автоматизация например, но има и много други направления, които трябва да бъдат разгърнати. Страната ви има добри икономически възможности и трябва да започнете да ги използвате и развивате повече.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимки: Агенция Булгарреклама

Ключови думи: Ивайло Иванов   Тони Лазник   Интер Експо Център   изложения   MachTech & Metal   IFAM   INTRONIKA   PLAST  

Област: Експертно  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...