Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Карел Райчев, мениджър Дизелови генератори CPG във фирма ИПО: Изборът на дизелов генератор е комплексен процес

20.06.2014   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Като комплексен процес определя избора на дизелеов генератор Карел Райчев, мениджър Дизелови генератори CPG във фирма ИПО в специално интервю за сп. Инженеринг ревю и Machinebuilding-Bulgaria.com

Уважаеми г-н Райчев, ИПО е официален дилър за България на утвърдения производител на дизелови генератори CumminsPower Generation. Представете накратко предлаганата у нас продуктовата гама?
CumminsPowerGeneration или накратко CPG, е световен лидер в разработката и производството на дизелови и газови генератори, както и в дизайна, производството и доставката на интегрирана генераторна екипировка.

Фирмата самостоятелно извършва цялостната комплектация на дизеловите генератори, които включват двигателя, генератора, системата за автоматика и окончателната сглобка. За разлика от други производители на системи за електрозахранване, CPG са единствените дизелови генератори, които са проектирани, изградени и тествани изцяло от един-единствен производител.

Всички компоненти на захранващата система – двигател, алтернатор, електроника, филтри и т.н. са проектирани и произведени от CPG  за оптимална работа на цялостната система. Toва означава значително по-малко резервни части, улеснена инсталация на системата и ускорено въвеждане в експлоатация. Предимството на единствения производител в изграждането на дизеловите генератори или ThePowerofOne, както CPG го определят, предоставя на клиента много повече от стандартното електрозахранване. За тях това означава спокойствие и увереност в надеждността на оборудването. Освен това, в случай на каквато и да е авария в системата, гаранцията и/или ремонтът са отговорност и се покриват от една фирма.

Дизеловите генератори са резултат от интегриран дизайн и са фабрично проектирани да посрещнат всички изисквания за надеждност, качествено захранване, номинална работа и ефективност. Произвеждат се в продуктов диапазон, вариращ от 8 kVA до 3500 kVA, като се използват съвременни дизелови двигатели с допълнителна възможност за последваща обработка на изгорелите газове. Така те са подходящи за всяко резервно, основно или аварийно електрозахранване. При моделите дизелови генератори с вграден цифров контрол PowerCommand се позволява паралелна работа с други подобни или със захранваща мрежа от генератори.

При избора на системи за резервно захранване генераторите с дизелово гориво на Cummins са номер едно в световен мащаб. Способни да стартират и поемат товара от покой до пълно натоварване за по-малко от 10 секунди, дизеловите генератори на Cummins обединяват висока надеждност и отлично механично и електрическо изпълнение.

С какви иновативни технически характеристики се отличават?
Кагато обърнем внимание на разработката на нови технологии за дизел генераторите CumminsPowerGeneration, ясно можем да видим основния приоритет на производителя – улеснен достъп, мобилност и информираност на крайния клиент. За тази цел от CPG предлагат уеб базиран софтуер (PowerSuite 5.0), който помага за изчисляване на необходимата мощност на генератор за всеки проект.

С уеб базираната програма, която е достъпна след безплатна регистрация всеки клиент (проектант, изпълнител или инвеститор) може да заложи всички консуматори, които иска да резервира (ел. двигатели, осветление, UPS-си, климатични инсталации, помпи, противопожарни инсталации и специфични товари, които могат да се въведат ръчно), както и необходимото напрежение (средно или високо).

Така програмата според специфичните потребности на всеки товар ще подбере най-подходящия генератор. След като извърши калкулацията за дадения проект, той може да бъде съхранен и запазен в PDF формат. На съхранения проект могат да бъдат правени промени (да бъдат премахвани или добавяни товари), както и да бъде споделян между няколко потребителя, което означава, че всички свързани ще виждат незабавно направените промени.

Освен PowerSuite 5.0 друга интересна новост, която CPG предлагат от началото на годината и специално разработена от тях е система за отдалечен мониторинг, която изцяло променя значението на наблюдението и поддръжката на дизеловия генератор за крайния клиент. Серията устройства PowerCommand 500/550 предоставят удобен метод за дистанционно наблюдение, измерване и контрол на основните параметри на дизеловия генератор.

Нововъведената система осигурява връзка с единичен или множество генератори обединени в LonWorks мрежа, давайки достъп за наблюдение от всеки персонален компютър без необходимост от специален софтуер. Данните се получават от контролната система на генератора в реално време, като обхващат цялостната система. Наблюдението на двигателя включва информация за обороти, налягане на маслото, температура на охладителната течност, напрежение на системния акумулатор, брой стартирания и др.

PowerCommand 500/550 дава информация също и за системния статус на генератора – спрян, ръчно стартиран или автоматично стартиран, както и съобщение при възникнала грешка, отчетена от контролната система. Опция на устройствата PowerCommand 500/550 е инсталирането на GSM модул, чрез който чрез СМС съобщения „генератора“ изпраща информация за системния си статус. Основно предимство на системата е и възможността за наблюдение на дизеловия генератор от няколко потребителя едновременно.

Какви сервизни услуги предлагате за дизел генераторите CumminsPower Generation?
Като официален дистрибутор на CumminsPowerGeneration за България ние изпълняваме гаранционните и извънгаранционни ремонти на дизеловите генератори. Също така предлагаме и извършване на техническите обслужвания през гаранционния период и след него.

Сервизната база на фирмата е оборудвана с необходимите оригинални стендове и инструменти за извършване на пълни основни ремонт. В нея има голям склад с богато разнообразие от налични резервни части и на всички модели генератори и двигатели на Cummins, както и на възли за тях и консумативи. Залагаме сериозно на нашите квалифицирани и правоспособни механици и сервизни автомобили, с които извършваме ремонти и обслужвания на място.

Един от основните фактори, който печели доверието на нашите клиенти до момента е предлаганото от нас 24-часово дежурство в денонощието на механик със сервизен автомобил. На практика в рамките на няколко часа след повикване, механиците могат да бъдат на площадката, където е монтиран агрегата. ИПО предлага и извършване на абонаментно следгаранционно техническо обслужване. Централното местоположение на сервиза позволява бърз достъп до всяка точка на България.

Какво е важно да знаят клиентите при избора на системи за основно или резервно захранване?
Изборът на дизелов генератор е един комплексен процес, при който трябва да се вземат предвид множество фактори. Първоначално е важно клиентът да е наясно за какво е необходим дизеловия генератор. Приложението на генераторната система може да бъде като основен или резервен източник на електрозахранване. Основният източник на електроенергия е генератор, който се използва като постоянен, единствен източник на електроенергия, резервния (аварийния) генератор служи като източник на електроенергия при отпадане на основното електрозахранване.

Основното захранване „Prime Power" е възможно за неограничен брой работни часове през годината, с променливо натоварване, съгласно ISO 8528-1. Резервното захранване ‘Standby Power’, от друга страна се използва за подаване на електроенергия, когато отпадне основното захранване за продължителен период от време.

Също така е ключово да се определи необходимата мощност на генератора, като се определи общата мощност на електрическите товари, които могат да бъдат включени едновременно към нея. За равномерното натоварване на генератора е необходимо мощността му (в kW) да е около 20-30% по-висока от общата потребителска мощност на товарите и потенциалните консуматори на електроенергия.

Шумозащитеността, също е важен фактор, на който трябва да се обърне внимание. За генератори разположени в помещения, където важно условие е нивото на шума, за редуциране на нивото на шум е необходимо допълнително шумоизолиране. За генераторите, инсталирани на открити пространства, строителни площадки и др., шумозащетеността се решава съгласно нормативните изисквания чрез използването на системи с интегриран шумозащитен кожух.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: ИПО

Ключови думи: ИПО   Карел Райчев   дизелови генератори   CumminsPower Generation  

Област: Експертно  

SpaceCAD
Подобни статии

ИПО с проект за повишаване на производствения капацитет и енергийната ефективност


IPO Lifts представи своя нов уебсайт


IPO Lifts представи нова линия високопроходими мотокари на CeMAT 2016


Cummins представя новото поколение двигатели Етап 5 на bauma 2016


ИПО спечели награда за индустриална сграда на годината

hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...