Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Вносът и износът на металургични продукти запазват своите стойности - 02.07.2014

02.07.2014   |   Начало»Бизнес
 

Секторен анализ на тема "Производство на основни метали", част от проекта "Възраждане на индустрията в България" бе представен на 25 юни т. г. в Централ Хотел Форум в София. Проектът е иницииран от КНСБ и реализиран съвместно с работодателски организации и представители на научните среди.

Според представените данни вносът и износът на металургични продукти през 2013 г. запазват своите стойности на нивото на предходната година. Отчита се спад в стойностите на износа в черната металургия, който се компенсира от ръста в цветната металургия, а общата стойност е 6,6 млрд. лева. Износът на цветни метали вече надвишава 5 млрд. лв., а положителното външно-търговско салдо е почти 4 млрд. лв.

Металургичната индустрия в България има висок относителен дял в показателите на преработващата промишленост – 15%–18%. Приносът на металургията в общата добавена стойност на преработващата промишленост през последните години в България има дял между 5% и 9%.

Председателят на Синдикална федерация Металици Васил Яначков посочи, че след икономическите промени се е изменила структурата на българската индустрия, рязко е намаляло вътрешното потребление на метали и секторът е станал експортно ориентиран.

"Технологичните промени и неправените инвестиции осигуриха жиснеспособност и конкурентноспособност на производствата, създадоха нови възможности за реализация и промяна на пазарите. Това запази металургията като важен и работещ отрасъл с висок дял в икономическите показатели на страната и в износа на стоки", коментира Васил Яначков.

На дискусията по темата присъстваха още Светлана Дянкова – заместник-министър на труда и социалната политика, Политими Паунова – изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), и др.

     
Източник: КНСБ

Ключови думи: БАМИ   КНСБ   Металици   металургия   металургични продукти  

Област: Събития  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...