Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Хайкад Инфотех внедри система за проектиране CATIA във фирма Илинден

Наскоро Хайкад Инфотех внедри система за проектиране CATIA V5 във фирма Илинден - производител на леярски машини за производство на алуминиеви отливки и на инструментална екипировка, част от компанията СРС Европа. „Фирмата е първият производител в света на машини за леене с противоналягане, с огромен опит в тази област и предлага на пазара един съвършен инженерен продукт, развиван и оптимизиран от поколения български инженери, и добре продаван по целия свят. Едновременно с това Илинден произвежда и инструментална екипировка за средно- и едрогабаритни изделия от пластмаса и алуминий. Инженерният екип има значителен опит в проектирането и производството на инструменти за акумулаторни кутии, корпуси на уреди за бита и промишлеността, пресформи за алуминиеви отливки с различно предназначение. В последните години основна дейност на инструменталният цех е дизайна и изработката на пресформи за леене с противоналягане, с които се произвеждат алуминиеви детайли по окачването за автомобилите – предни и задни носачи, носещи елементи, джанти. Разработват се и нови инструменти и технологии за леене на тела за спирачни механизми, зъбни помпи, многофункционални детайли за електромобили. Клиенти на фирмата са косвено или директно почти всички автомобилни производители в света и техните подразделения”, заяви инж. Валентин Георгиев, ръководител на конструкторския отдел на фирма Илинден.

„Фирма Илинден се нуждаеше от смяна на настоящата система за 3D проектиране IDEAS, поради прекратената поддръжка за системата и моралното остаряване на софтуера. За целта трябваше да избере нова, съвременна система за 3D проектиране, която да осигури технологичното обезпечаване на дейността на компанията на най-високо ниво с цел повишаване на конкурентоспособността на фирмата и ефективността на развойния процес. Едновременно с това съвременната система дава възможност за значително по-лесна комуникация с партньорите на фирма Илинден чрез използване на CAD система идентична с тази на основните й партньори. Това позволява безпроблемно прехвърляне на 3D модели, които не създават типичните проблеми с прочитане на модели от съответно друг CAD софтуерен пакет. Поради главната насоченост на работата на фирма Илинден към автомобилната индустрия, избора на техническата комисия на фирмата по избор на новото CAD CAM решение се падна на CATIA. Това решение бе повлияно от факта, че в CATIA е една от основните CAD/CAM системи, използвана в автомобилната промишленост в световен мащаб”, заявиха от Хайкад Инфотех.

„CATIA V5 ни позволи да имаме по-добра съвместимост по данни с нашите клиенти, да се изпълняват по-бързо съвместните проекти, както и да ползваме всички предимства при моделирането и генерирането на G-кодове, които тя предлага. Като система от висок клас предимствата й са широко известни в инженерната общност.

Като доставчик на продукта на френските разработчици от Dassault Systemes, целият екип на Хайкад Инфотех се съсредоточи и мобилизира по-бързо да постигнем пълна интеграция на CATIA в нашите производствени условия, и тази система да започне по-скоро да повлиява нашия работен процес чрез своите предимства. Инженерите от пловдивската фирма бяха много отзивчиви и добронамерени, и бих искал да благодаря персонално на всеки един от тях”, допълни инж. Георгиев от фирма Илинден.

Основни предизвикателства при изпълнението на проекта
„Софтуерният продукт за 3D проектиране IDEAS се използва във фирма Илинден повече от 10 години и хората от развойния отдел имаха утвърдена методология и начин на работа. С помощта на CATIA V5 и по-специално модулите за симулация и създаване на управляващи програми за машини с ЦПУ успяхме много бързо да убедим екипа в предимствата на нашата система и да покажем реалните ползи от въвеждането й. Друго предизвикателство при въвеждане на нов продукт за проектиране, нещо което е типично за проект от мащаба на реализирания във фирма Илинден, бе ограниченото време за обучение на развойния екип, породено от необходимостта за поддържане на основната дейност на Илинден и текущите проекти”, допълниха от фирмата.

CATIA е насочена към цялостния развоен процес
„CATIA е едно от най-разпространените САD програмни решения от висок клас. Основните й предимства са практически неограничените възможности за конструиране на технически съоръжения, състоящи се от голям брой възли, модули и детайли. Поради това CATIA е една от малкото на брой САD системи, които успешно са се утвърдили в автомобилостроенето, авиационната промишленост, корабостроенето и голям брой други индустриални направления. Заедно с всички свои модули CATIA представлява единна системна среда за автоматизирано проектиране, инженерен анализ, създаване на чертежи, спецификации, монтажни схеми, както и технологична подготовка за производството, чрез създаване на управляващи програми за машини с програмно управление.

Фирмите, които ползват CATIA в своята развойна или производствена дейност създават оптимални условия за работа на своите технически екипи, което води до бързо измерима икономическа резултатност, поради по-бързото и качествено приключване на отделните етапи в развойната дейност, производственото планиране и документацията и проследимост на проектите според изискванията на ISO 9000”, допълниха от Хайкад Инфотех.

„Внедряването на CATIA V5 допринесе за подобрена и ускорена комуникация с клиентите по отношение на трансфера на данните, оптимизиране на дизайнерския процес, подобрена съвместимост на всички производствени отдели и редица други. Инвестирането в 8 работни места за проектиране, CNC програмиране и изработка на електроди за обемни ерозийни машини не остана незабелязано от нашите многобройни клиенти от всички краища на света, и сега на Илинден/ CPC Eвропа се гледа като на още по-значим бизнес партньор в инструменталното производство, особено в сферата на леенето с противоналягане”, допълни инж. Георгиев.

     
Източник: Хайкад Инфотех, Илинден; снимки: Илинден

Ключови думи: Хайкад Инфотех   Илинден   CPC Eвропа   проектиране   CATIA V5   Dassault Systemes  

Област: Реализации  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...