Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Шнайдер Електрик и Ехнатон проведоха съвместен семинар

На 25 септември т.г. Шнайдер Електрик България и Ехнатон проведоха съвместен семинар на тема "Интуитивна автоматизация на машините с новите контролери на Шнайдер Електрик". Близо 50-те присъстващи специалисти се запознаха с гамата контролери Modicon M221, M241, M251 и софтуера за програмиране SoMachine. Лектори на семинара бяха Калоян Георгиев и Иван Ганев от Шнайдер Електрик България.
 
В първата част на презентацията инж. Георгиев представи функционалните характеристики на трите нови контролера. „Мodicon M221 е предназначен за ниско ниво на автоматизация. Той е един от най-бързите контролери в своя клас (200 ns за инструкция), което го прави подходящ за приложения, обикновено невъзможни в неговата категория. В стандартния си вариант контролерът осигурява 16/24/40 входо-изхода. 
 
Всяка система може да бъде допълнително разширена, когато се комбинира с Modicon TM3 входно-изходни модули, специално разработени за контролери от серията Modicon. Могат да се добавят до 14 разширителни модула. Новост в М221 са модулите за управление на контактори и safety модул с вградени функции за аварийно изключване, светлинни бариери и др. 
 
Друга иновация в контролерите е програмирането без захранване. Основната конфигурация включва USB интерфейс за програмиране и по този начин контролерите са достъпни само чрез USB кабел от компютъра, дори когато те са изключени и нямат допълнително захранване. Програмирането може да се извърши докато контролерът е още в кутията си. Това спестява време и намалява разходите по веригата за доставки. Програмата на контролера, както и данни от изпълнението й, се записват на SD карта, което ги прави лесни за копиране и пренасяне. Контролерите имат възможност за Bluetooth комуникация с всички мобилни устройства”, заяви инж.Георгиев.
 
 
Modicon M241 и М251
Освен Modicon M221 в платформата Next Generation са включени още Modicon M241 и М251. 
"За разлика от М221, Modicon M241 има CANopen комуникация и в допълнение към връзката с полеви устройства предоставя широк асортимент от интерфейси, дори и в основната си конфигурация. Те включват USB, Ethernet, два серийни интерфейса (RS232 или 485) и интегриран уеб сървър за отдалечен достъп и мониторинг през мобилни устройства или обикновен браузър. 
 
Това е единственият контролер с пет едновременни възможности за комуникация в своя клас. I/O терминалният блок за Modicon M241 е проектиран с 5.08 mm разстояние и може да бъде лесно и ергономично свързан чрез малки отвори в корпуса. Широчинно-импулсните изходи и тези с импулсна поредица (PWM и PTO) също са стандарт, както и няколкото високоскоростни брояча. Могат да се добавят до 14 допълнителни модула към един контролер, без да са необходими инструменти.
 
Контролерът се отличава с 128МВ флаш памет, като програмните данни и фърмуера могат да се записват на SD карта, така че да бъдат пренесени към друг оператор или да се прехвърлят без нужда от компютър към друг контролер. Както и М221, и M241 притежава възможността да се инсталира програмата и /или фърмуер данни на контролерите, дори когато те са изключени, например, когато са все още са в опаковката. Захранването става единствено чрез USB връзката към компютъра.
 
М251 поддържа същата функционалност като M241, но се различава от него с двата си Ethernet комуникационни порта. Контролерът има вграден Ethernet hub, което позволява разделяне на мрежата на две части: към полевите устройства и към системите на ниво управление”, допълни инж. Георгиев.
 
 
Софтуер за програмиране на контролерите SoMachine
Във втората част на семинара инж. Иван Ганев представи двете версии на софтуера за програмиране SoMachine. „SoMachine Basic е предназначен за програмиране на контролери от нисък клас, какъвто е М221. Софтуерът е интуитивен, опростен, съдържа готови конфигурации и предлага различни визуализации и възможности за самообучение. Специална конфигурация в рамките на SoMachine деактивира всички неподходящи функционалности и оптимизира работата на контролера. 
 
Друга много практична функция е споделеното съхранение на данни от контролера и HMI визуализацията, което позволява незабавно изпълнение на програмата. SoMachine Basic може да бъде изтеглен безплатно от уебсайта на Schneider Electric. Програмите, създадени с него са IEC 61131-3 съвместими и могат да бъдат използвани и в пълната версия на SoMachine. Възможен е и пренос на приложенията между различните типове Modicon контролери", допълниха от Шнайдер Електрик.
 
Инж. Ганев представи още софтуерът за програмиране на Modicon M241 и М251 – SoMachine Central и направи нагледна демонстрация на работата с него.
     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Ехнатон   Schneider Electric   семинар   Modicon M221   M241   M251   SoMachine  

Област: Машиностроене   Събития  

SpaceCAD
DMG MORI
Подобни статии
hofmann
РАИС
Galika
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Обучения/Семинари
DMG MORI mobile

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииОбяви за работаРеализацииСъбитиятаТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...