Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Алфа Лавал реализира проект в базов лагер на Антарктида

Хората на Южния полюс трябва да понасят много трудности и изпитания. Сравнително удобните жилища, комуналните услуги и достатъчните запаси от храна и вода им помагат да се справят с тежките условия. Ветровете са силни, а температурата е -30°С. Такъв е животът в базовия лагер „Скот“ в Антарктида – през лятото! А през зимата температурата може да падне до под -50° С!
 
Антарктида е най-безводният, студен и ветровит континент на света. През юли 1983 г. там е отчетена най-ниската температура на повърхността на Земята – минус 89,2°С. Условията в Антарктида са изключително тежки. Крайбрежните ветрове взаимодействат с ветровете, които се образуват, когато студеният, плътен въздух над ледената покривка на континента слезе надолу към по-ниското крайбрежие. В резултат се получава силен и постоянен вятър. Скоростта му понякога надвишава 200 км/ч.
 
Въпреки трудностите всяка година леденият континент привлича много учени и изследователи, които са открили значението на Антарктида и Южния океан като индикатор за здравето на Земята, двигател на глобални процеси, място с уникални екосистеми и находище на скъпоценна геоложка информация.
 
Нова Зеландия се включва в антарктическите мисии още през 1923 г., когато провежданите дейности били близко свързани с тези на Великобритания. Откритият през 1957 г. базов лагер „Скот“ е един от първите в Антарктида и е постоянният лагер на Нова Зеландия на континента. Той се намира в Прам Пойнт на полуостров Хът Пойнт на остров Рос.
 
Базов лагер със стратегическо значение
Създадената с указ на парламента „Антарктида Нова Зеландия“ отговаря за създаването, управлението и осъществяването на дейностите на Нова Зеландия в Антарктида, включително и за базовия лагер „Скот“. Целта на организацията е и също да поддържа и подобрява качеството на научните изследвания, както и да осъществява национално и международно сътрудничество по антарктическите въпроси. Научните изследвания, които подкрепя „Антарктида Нова Зеландия“, са в три основни направления – изследване на физическата среда на Антарктида, изследване на Южния океан и изследване на антарктическите екосистеми. Научната работа по трите направления включва разнообразни дисциплини.
 
Базовият лагер „Скот“ предоставя комунални услуги и жилища за големия брой изследователски екипи и групи, които посещават Антарктида през различните сезони. В лагера могат да живеят до 85 души през лятото, а през зимата минималният необходим персонал е 10-14 души. Той се управлява по подобие на пансион с общи спални, една голяма трапезария и кухня с готвачи.
Всяка година „Антарктида Нова Зеландия“ наема персонал за лагера – някои за летния период (от октомври до февруари) и други, които ще останат през цялата година (от октомври до октомври). Въоръжените сили на Нова Зеландия допринасят с кадри, които предоставят основни услуги за поддръжката на базовия лагер „Скот“. Служителите полагат големи усилия, за да гарантират наличието на достатъчно отопление, електричество, прясна вода и храна.
 
Полевите екипи с необходимото им облекло и балансирана диета трябва да си осигурят също толкова добре проектирани полеви условия за живот. Те използват специални полярни палатки с отделни платнища, които издържат на силните ветрове и ледените частици във въздуха. Нуждаят се от матрак и два спални чувала, за да спят на топло през нощта.
 
Полевите екипи може да лагеруват цели сто дни през арктическото лято. Времето определя колко работа могат да свършат. Когато времето се развали, е най-добре да работят на сигурно място в палатката. А при хубаво време през 24-часовия полярен ден на зимното слънцестоене екипите не спират да работят, за да компенсират изгубеното време.
 
Течаща вода
В повечето части на света често слагаме лед в питейната вода, за да се освежим. В Антарктида е точно обратното – тук проблемът е как да не допуснем питейната вода да замръзне. За тази цел в базовия лагер „Скот“ е инсталиран пластинчат топлообменник на Алфа Лавал.
„Обслужването и управлението на „животоподдържащите системи“ на лагера Скот, като например тези за производство на електричество и вода, е изключително важно. Без тях не бихме могли да останем в Антарктида“, казва Кевин Ригарлсфорд, полеви инженер по поддръжката в „Антарктида Нова Зеландия“.
 
Лагерът се отоплява предимно с оползотворена топлина от електроцентралата. Тя се улавя чрез морски топлообменници, които са разположени покрай генераторите.  При необходимост от допълнителна енергия се включват дизелови генератори. Така се поддържа 60-70 градусов отоплителен контур, който преминава през целия лагер. Температурата в помещенията обикновено се поддържа около 18° по Целзий, за да се пести гориво.
 
Осигуряването на прясна вода е друга изключително важна дейност. „Използваме инсталация за обратна осмоза, за да произвеждаме около 8000 литра вода на ден“, казва Ригарлсфорд. „Пестенето на вода е основен наш приоритет, защото за производството й е нужна много енергия.“
Използват се четири изолирани резервоара с общ капацитет от 140 000 литра. Поне 75% от въпросното количество вода представлява резерв, който трябва да се пази в случай на пожар. Обикновено резервоарите се съхраняват пълни на 90%.
 
Но какво да направят, за да не позволят на 140 000 литра вода да замръзне? „Всъщност е много просто“, обяснява Ригарлсфорд. „Водата непрекъснато циркулира обратно до електроцентралата, където минава през свързания с отоплителния контур пластинчат топлообменник на „Алфа Лавал“. Хората често питат за проблемите, пред които сме изправени, за да не позволим на водата да замръзне в Антарктида, но всъщност благодарение на решението на „Алфа Лавал“ това е една от най-безпроблемните ни дейности. “
 
Наредби за управление на отпадъците
Съществуват международни споразумения, които разглеждат защитата на околната среда на Антарктида. Нова Зеландия е приела закони, за да ги изпълни. Където е приложимо, законите за защита на околната среда на Нова Зеландия се отнасят също и за дейностите на „Антарктида Нова Зеландия“.
 
Изискванията за управлението на отпадъците в Антарктида включват свеждане на отпадъците до минимум чрез намаляване и рециклиране, съхранение, събиране и изхвърляне на отпадъците и почистване на местата, на които са извършвани свързаните дейности.
 
„Антарктида Нова Зеландия“ е изработила политика за управление на отпадъците, която предоставя подробни процедури за третиране на отпадъчните материали. Те включват изхвърляне на отпадните води както в базовия лагер „Скот“, така и в полевите лагери. Забранено е да се изхвърлят отпадъци върху непокрита с лед земя или в сладководни води, а изхвърлянето на отпадъци върху леда е разрешено само при специални обстоятелства.
 
Лагерът „Скот“ 8000 литра отпадни води на ден. Заводът за пречистване на отпадните води, който работи от 2002 г., почиства всичко човешки отпадъци и шлака (напр. вода за миене), които се отделят в лагера, чрез процес на отсяване, пречистване, биологична обработка и дезинфекция. Системата вече надвишава изискванията на международните споразумения за защита на околната среда на Антарктида. Но лицата, които отговарят за управлението на отпадъците в лагера „Скот“ не спират да проучват решения, които могат да подобрят още повече процеса.
 
Сътрудничество между „Алфа Лавал“ и „Антарктида Нова Зеландия“
Служителите и посетителите на базовия лагер „Скот“ на „Антарктида Нова Зеландия“ се нуждаят от приблизително 7-8 хиляди литра питейна вода на ден през лятото и 3 хиляди литра на ден през зимата. С температури около -30° през лятото и -50° през зимата предизвикателството е да не се допусне питейната вода да замръзне.
 
Пластинчатият топлообменник на „Алфа Лавал“ изпълнява тази задача изключително добре. Водата от четирите изолирани резервоара за съхранение непрекъснато циркулира обратно до електроцентралата, където минава през свързания с отоплителния контур пластинчат топлообменник на „Алфа Лавал“.
 
„Решението на „Алфа Лавал“ е невероятно надеждно“, казва Кевин Ригарлсфорд, полеви инженер по поддръжката на „Антарктида Нова Зеландия“. „Съоръжението е впечатляващо за сравнително малкия си размер и се помества безпроблемно сред плетеницата от тръби в електроцентралата.“
„Инсталацията ни в лагера „Скот“ е вълнуващ проект“, казва Мариан Йоан, инженер продажби в „Алфа Лавал“ Нова Зеландия. „Мисля, че това е най-горещото ни съоръжение“.

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал пластинчат топлообменник Нова Зеландия Антарктида  

SpaceCAD
Подобни статии

Алфа Лавал достави оборудване за московския комплекс ''Федерация''


Алфа Лавал реализира проект на Копенхаген Енерджи


Алфа Лавал бе избрана за доставчик на топлообменници в проекти на Сирмак Интернешънъл

hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...