Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Bosch Rexroth адаптира хидравличните системи към изискванията на Industry 4.0

26.03.2015   |   Експертно
 

Дори в производства с Industry 4.0 приложения много технологии ще изискват висока енергиийна плътност, здравина и разпределена структура. Един от най-важните въпроси е дали инженерите ще успяват да се възползват от пълния потенциал на хидравличните системи в бъдеще.

В тази насока все още има доста предразсъдъци, макар реалността отдавна да ги е отхвърлила. Сред тях е тезата, че хидравличните системи не биха се вписали в модерните машинни концепции, тъй като не са интелигентни. Грешният извод, който произлиза от това, е, че хидравличните технологии нямат място в концепцията за Industry 4.0. Истината обаче е, че хидравликата вече проправя своя път към бъдещето. Хидравличните системи са поначало мощни, а комбинацията от хидравлични актуатори и интегрирани дигитални контролери позволява функциите им да бъдат управлявани чрез софтуер, което ги прави и интелигентни.

Стандартните функции на хидравличните системи са предварително дефинирани в контролните устройства, задвижванията и захранващите блокове от Rexroth. Всичко, което потребителите трябва да направят, е да настроят параметрите. Софтуерът и интелигентните алгоритми за контрол, разработени специално за изискванията на хидравличните технологии, автоматично изравняват нелинейните криви на параметрите, присъщи на флуидните системи.

Най-добрият пример за това е серията ни хидравлични системи Sytronix. При тях софтуерът комбинира най-доброто от електрическите компоненти и хидравликата. Това означава, че операциите, които преди се изпълняваха от стоманени или железни клапанни регулатори, сега се извършват от децентрализирани интелигентни технологии, интегрирани в електронни контролери. Те могат да регулират оборотите на помпени задвижвания в зависимост от потреблението. В много процеси това води до значителни икономии на енергия.

В резултат, днес хидравличните системи консумират с до 80 % по-малко електричество в сравнение със системите, работещи с постоянна скорост. В допълнение, в съвременните хидравлични технологии на Rexroth най-добрите в своя клас контролери заместват вентилите, използвани досега за контрол на движението.

Електрозадвижванията позиционират хидравличния цилиндър единствено с помощта на оборотите на помпеното задвижване. Тук говорим за хидравлични трансмисии, които вършат същата работа като електромеханичните линейни задвижвания. Те преобразуват въртеливото движение на електрозадвижванията в линейно движение, но възползвайки се от всички предимства на хидравликата.

Това е особено важно за следващата стъпка в развитието на технологиите в областта – самостоятелни линейни оси. Те представляват готови за инсталиране цилиндрови агрегати със собствен високо интегриран цикъл на флуида. Така машините вече не се нуждаят от централен хидравличен задвижващ блок, който да движи тези оси. Самостоятелните оси се включват в системата като електрически устройства, като се нуждаят само от захранващ кабел и връзка за трансфер на данни към контролния блок на оборудването.

Софтуерните инструменти, използвани за стартиране на машините, са същите като тези за електрозадвижванията. Операторът не се нуждае от задълбочени познания в областта на хидравликата, тъй като всичко, което е необходимо да направи, е да настрои параметрите на предварително програмираните функции към изискванията за конкретното оборудване.

Децентрализираната интелигентна функционалност и отворените интерфейси се оказват определящи условия за разработването на устойчиви решения за автоматизация, независими от физиката на задвижванията. В областта на електрическите и хидравличните системи Rexroth се фокусира върху Mulc-Ethernet интерфейсите, които поддържат всички разпространени протоколи.

Съвременните хидравлични технологии от Rexroth са напълно готови за хоризонтална и вертикална интеграция в решенията за автоматизация на бъдещето и покриват всички необходими изисквания.

     
Източник: Бюро за Развитие Техника

Ключови думи: Industry 4.0 Bosch Rexroth Щефен Хаак БР техника Бюро за развитие Техника  

SpaceCAD
Интер Експо Център

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Robotics-Bulgaria.com

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
DMG MORI

Последно от Експертно

Интер Експо Център
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияВидео на седмицатаПродуктови офертиТехнологииПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...