Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

МТГ, Росана Дачева: Предпочитан доставчик сме на отливки и завършени детайли за редица глобални компании в различни браншове

05.05.2015   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Бихте ли представили Група Технология на металите пред читателите на портала IndustryInfo.bg? Разкажете повече за историята и структурата на дружеството.
Мотото на Група Технология на металите е „Една група – много възможности”. Като изпълнителен директор на този холдинг управлявам и предлагам тези възможности за работа на нашите настоящи и бъдещи клиенти и служители. Стремим се да ги превърнем в безспорни предимства и реализирани проекти за клиентите и да осигурим растеж, обучение и стаж, нови работни места и кариерно развитие за служителите ни в една утвърдена индустриална компания. Ние сме проектно ориентиран бизнес и взаимоотношенията, възможностите и задоволяването на изискванията и желанията на клиентите са водещи, за да се развиваме като компания и като екип.
Група Технология на металите АД е холдинг, в чийто състав влизат три водещи български леярни. Фирмата е създадена през 1997 година и през всичките тези 18 години се позиционира сериозно на европейските и международни индустриални пазари. Стремим се да се модернизираме и да бъдем конкурентоспособни така, както пазарът, индустрията и клиентите го изискват и налагат. 
Трите завода в структурата на холдинга са Алуком АД, Осъм АД и Центромет АД. Те бяха приватизирани в годините на преход и към момента са обединени в една група с идеята да обединим възможностите, усилията, уменията и пазарите на тези леярни, за да предложим на клиентите ни пълно обслужване и задоволяване на потребности. Управлението на холдинга и търговската ни компания Метал Технолоджи Груп са ситуирани в гр. София. 
След като поех ръководството на холдинга, инвестирах усилия, време и ресурси за изграждане на силни и мотивирани екипи от инженерни, търговски и други водещи за бизнеса ни кадри. Оптимизирахме и подобряваме много водещи процеси, правим инвестиции в машини и оборудване, въведохме добри стандарти и практики с цел да отговорим максимално на изискванията на нашите клиенти. Партньорството ни със световно известни компании от различни браншове ни задължава да бъдем на ниво, което да задоволи техните изисквания за срокове, цени, качество, иновации. Изпитваме удовлетворение от това да бъдем техен предпочитан доставчик на отливки и завършени детайли.
 
Кои са основните направления в дейността на МТГ? Какви са производствените възможности и специализацията на трите завода и към кои индустрии е насочена продукцията им?
Заводът ни в Плевен – Алуком АД, е специализиран в машинно леене на алуминиеви детайли под ниско налягане и с противоналягане на всички сплави, базирани на AlSi в съответствие с ЕN 1706. Заводът ни в Ловеч – Осъм АД, е със специализация машинно леене на чугун в пясъчни форми, както и на черупково леене, пясъчно леене и ръчна формовка на стомана и чугун. Заводът ни във Враца – Центромет АД, е специализиран в центробежно леене на отливки от стомана и чугун в метални кокили с хоризонтална и вертикална ос на въртене. Всичките ни дружества са експортно ориентирани. Над 85% от продукцията им е насочена за износ, основно за Европейския пазар. Вече успешно реализираме и продажби в Бразилия, Русия, Австралия, Мексико, Нова Зенландия. Индустриите, за които изнасяме продукция, са енергетика, ВиК, машиностроене, корабостроене, химическа промишленост, железопътна индустрия, селскостопанска и строителна техника.
Метал Технолоджи Груп е търговската фирма в холдинга, която представя и рекламира възможностите на дружествата пред клиенти, както и осъществява търговската дейност. Тя включва търсене и развитие на нови клиенти и възможности, проучване на индустриални пазари и региони и активна дейност в сферата на маркетинг комуникациите – участия в изложения, форуми, конференции и т.н. Работим активно и в реално време в обща CRM система, която ни позволява проследяване, координиране и контрол на всички важни за бизнеса ни параметри и процеси и възможност за ефективно управление на клиентската ни база.
 
Наскоро Осъм АД получи нов сертификат от националния железопътен превозвач на Германия Deutsche Bahn. Какво е значението му за дейността на леярната и на МТГ като цяло?
Осъм АД притежава вече два различни сертификата HPQ от Deutsche Bahn (DB). Първият сертификат HPQ е за производство на детайли от чугун за подвижен състав, а наскоро придобихме и втори, който ни нарежда вече сред одобрените преки доставчици на DB. 
След проведен сериозен и успешен одит в Осъм АД в Ловеч ни бяха издадени сертификати HPQ и Q1 за производство на планки от чугун за DB. 
Q1 e сертификатът, който дава право да сме техен пряк доставчик. Този сертификат се подновява ежегодно, а HPQ – на всеки три години. Сертификатът е всепризнат в цял свят и открива много възможности за доставка на детайли в глобален мащаб. Освен това самият факт, че притежаваме такъв сертификат, и то от най-висок ранг (Q1), e сам по себе си важен и ценен като референция в жп индустрията за нашата компания и завода ни. Deutsche Bahn досега не са работили с българска леярна, което е повод за гордост от наша страна като компания.
Подобни сертификати са сериозна отговорност за нас като доставчик, за да предложим и поддържаме устойчиво качество, стабилност и ефективност. 
 
През март взехте участие в Railway Forum Berlin 2015. Какви бяха акцентите в тазгодишното издание на форума и в представянето на МТГ?
Метал Технолоджи Груп АД за втора година участва на Railway Forum в Берлин, който тази година се проведе през месец март. В конференцията участваха над 500 представители предимно на немски и австрийски фирми. Успяхме да установим контакт с глобални и стратегически компании – производители на влакове, железопътна инфраструктура, машини за полагане на релси и др. В конференцията участваха и много инженерингови и софтуерни фирми, както и фирми, предлагащи оборудване за контрол и измерване на техническите характеристики на влаковете. 
Имаше организирано посещение на завода на Bombardier, посетихме и завода на Knorr-Bremse в Берлин. Като одобрен доставчик на DB, проведохме и ползотворна среща в завода на немския жп оператор във връзка с бъдещата ни съвместна работа и наскоро получения от тях сертификат HPQ. В рамките на форума, освен конференцията, имаше организирани и няколко тематични работни срещи. Успяхме да присъстваме на най-интересните за нас. Тези мероприятия преминаха под формата на работна дискусия по зададена тема между участниците. 
Изводите, които си направихме от участието ни, са, че благодарение на глобализацията малките предприятия имат достъп до повече пазари, конкуренцията става все по-ожесточена на местния пазари и ако компанията не е иновативна, тя малко по-малко губи пазарни позиции. В случай, че е специализирана в конкретна ниша и инвестира в иновативни продукти, има възможност да се развие с големи темпове в глобален мащаб. Най-важният фактор, по който се отчита доколко една иновация е успешна, е степента на добавена стойност за потребителя. Това е много важно за нашия бизнес.
 
Кои са предстоящите стъпки в корпоративната ви стратегия за развитие на дружеството у нас и в Югоизточна Европа? Кои са целевите ви пазари?
Стратегията ни е насочена към съобразяване със съществуващите и с предстоящите проекти на нашите клиенти. Изучаваме не само какво и къде продават сега, но и накъде се насочват, за да сме в съответствие както с текущите им нужди, така и с предстоящите. В тази връзка в България продължаваме работата по развитие на българските производители – наши доставчици и подизпълнители. Това е основен акцент на работата ни тук, тъй като осъзнаваме, че колкото по-добре те отговарят на съвременните очаквания на пазара, толкова повече нашата производствена и търговска дейност ще е по-успешна. Продължава също така и търсенето на доставчици от региона на Югоизточна Европа за нашите проекти с основните ни клиенти. Целта ни е да улесним клиентите в намиране на доставчици в региона.
Част от корпоративната ни стратегия е работата по развитие на кадри за нашата индустрия, тъй като образователната система предоставя все по-малко и все по-необразовани завършващи. Вече няколко години активно търсим и предлагаме на всички средни и висши учебни заведения от бранша всякакъв вид сътрудничество, но за жалост срещаме много малко желание за развитие от тяхна страна.
Целевите ни пазари остават същите, като посочените по-горе, но стремежът ни е за тяхното уплътняване и разширяване. За целта идентифицираме неизползвания все още от нас пазарен потенциал на клиентите ни, както и на техните клиенти, които се явяват краен потребител на нашата продукция.
     
Източник: МТГ

Ключови думи: МТГ   Група Технология на металите   Росана Дачева   Алуком   Центромет   Осъм   Railway Forum Berlin   леярни   отливки  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...