Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Алуком АД, инж. Илиян Иванов: Българската металургия продължава да инвестира в нови технологии

24.06.2015   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Уважаеми г-н Иванов, бихте ли разказали повече за създаването на Алуком АД и дейността на завода преди присъединяването му към Група Технология на металите? Как се разви бизнесът ви след това?
Акционерно дружество Алуком е основано през 1973 година за производство на отливки от алуминиеви сплави чрез машинно леене. Заводът е бил част от НПО „Технология на металите”, в основата на което е патентът на акд. А.Балевски - Леене с газово противоналягане. През 1979 година дружеството е разположено на нова площадка, напълно оборудвана с комуникации, инфраструктура и пречиствателна станция. По това време основно са се произвеждали отливки без механична обработка за нуждите на почти всички машиностроителни предприятия в страната. 
През 1997 г. Алуком АД е приватизирано и се присъединява към ГТМ „А. Балевски” Холдинг АД. Именно след приватизацията започва масираната маркетингова дейност с цел търсене на нови пазари за продукцията на завода, разширяване гамата на изделията, намиране на нови клиенти. 
За да успеем и да се справим с конкуренцията, заложихме на усвояването на изделия с механична обработка, готови за вграждане и съответно – с по-голяма добавена стойност. За да бъдем конкурентни на пазара, направихме инвестиции в закупуване на нови машини за над 3 млн. лева. Това ни позволи да затворим цикъла на производство при нас, да доставяме изцяло обработено изделие при клиента, готово за вграждане и да контролираме цикъла на производство.
 
Какви са параметрите на производството ви? В кои индустриални сектори е приложима продукцията на леярната?
Производствените възможности на Алуком АД, както и натрупаният опит през годините, определят областите на приложение на произвежданите от завода детайли. Като цяло това са детайли от 1 до 150 кг с минимална дебелина на стената 4,5 мм. Леем всички сплави на базата на AlSi. Приложението на детайлите е голямо, като основно може да подразделим няколко индустриални групи, по-важните от които са: енергетика, хидравлика, машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, селскостопанска техника, електроника, жп индустрия, ВиК. 
Една специфична част от нашето производство е свързана с разработената и пусната в експлоатация през 1986 година линия за производство на танкови ролки – тя е уникална и единствена в Европа. Детайлите се произвеждат по метода за леене с газово противоналягане. Качеството на опорните ролки, произведени в България, се потвърждава от многобройните тестове, направени при различни климатични условия. Разработената технология на леене гарантира експлоатация на ролките 5 години и гарантиран пробег от 5000 км. 
 
Какви методи за производство на алуминиеви отливки използвате? Какви са предимствата и особеностите на различните технологии?
Основният метод за леене е с газово противоналягане, разработен и патентован от българските учени - нашия патрон, акад. Ангел Балевски, и проф. Иван Димов. Основен принцип и характерна особеност на този метод е, че запълването на леярската форма с течен метал и кристализацията стават при повишено газово налягане. Това определя редица предимства на леенето с противоналягане, като най-съществените от тях са следните: 
- кристализация под налягане; 
- възможност да се регулира обемният дефицит в отливката чрез регулиране процеса на инфилтрация на течен метал в кристализиращите части на отливката; 
- повишени механични качества на отливките вследствие газовото противоналягане и намаляване на газовата и естествена пористост в структурата на отливките; 
- регулиране грапавостта на отливките; 
- регулиране на термо-, хидро- и аеродинамичните процеси при запълване на формата с метал и кристализация на стопилката.
Всички тези предимства определят и областите на приложение на метода: дебелостенни детайли със специални или повишени експлоатационни изисквания – хидравлично плътни детайли; бутала и глави за двигатели с вътрешно горене; корпуси за скоростни кутии; ротори за електродвигатели и други детайли с повишени изисквания
Предимство на метода е и възможността за отливане на детайли с голяма разлика в дебелината на стените, както и на детайли с голямо тегло и габарити. Методът за леене с противоналягане позволява да се произвеждат отливки със сложна конфигурация, изискващи използване на различен брой метални или пясъчни сърца за оформяне на вътрешните им повърхности. 
Пълната автоматизация на леярската технология се осъществява с микропроцесорно управление на машините. При вертикалните пневматични машини за леене с противоналягане могат да се регулират или поддържат постоянни следните параметри: време и скорост на запълване на формата със стопилката; температура на формата и стопилката; време за кристализация под налягане и след изпускане на налягането; максимална разлика в налягането; време от един до друг технологичен цикъл. 
 
Кои са последните технологични обновявания на машинния ви парк? Какви са ползите от реализацията им?
Дружеството модернизира и разширява производствените си мощности чрез инвестиции в машинния парк и инфраструктурата. Последните технологични обновления на машинния парк са свързани със закупуване и въвеждане в експлоатация на двупалетен хоризонтален фрезови център за механична обработка EC 500 на фирма Haas, с максимални обороти на шпиндела 10 000 об./мин. Това доведе до драстично намаляване на времената за обработка на детайлите. Станахме по-конкурентоспособни. Освен това закупихме и въведохме в експлоатация нова дробометна машина на фирма Stem. Ефектът е свързан с икономия на електроенергия и по-добър външен вид на отливката. Двете инвестиции възлизат на сума от около 500 хил. лв. 
Важно е да отбележим, че всички инвестиции, които правим, са насочени към оптимизиране на производството, намаляване на разходите и в крайна сметка – конкурентоспособност на изделията ни и на нас като производител. 
 
Какво е мястото на българската металургична продукция на световните пазари? Как отговаряте на динамичното развитие на тези пазари?
Предвид малкото вътрешно потребление и изключително експортната реализация на металите и металните продукти, българското производство зависи в голяма степен от възможностите за износ на металургична продукция, съответно от конкурентната способност на българските производители. За съжаление, не само в България, но и общо за Европейския съюз не може да се говори за икономика, възстановена след икономическата криза. Отчетеният в ЕС през 2013 г. нулев и през 2014 г. 1,3-процентен растеж е малък, в сравнение с 3,3% среден реален растеж на световната икономика и през двете последни години. В България отчетеният реален растеж е 1.1% за 2013 г. и 1,7% за 2014 г., което е много по-ниско от данните в страни като Румъния, Полша, Латвия и др. Факт е, че в много индустриални сектори и държави на ЕС, поради отчетения минималния растеж, не са достигнати нивата от 2008 г.
Въпреки някои негативни влияния върху бизнеса, трябва да се подчертае, че българската металургия е една от малкото индустрии, които в предходните години и досега продължават да инвестират в нови производства, в технологии, отговарящи на най-добрите практики и стандарти, за да са конкурентни на европейските и световни пазари. Този добър потенциал на българската металургия позволява да се постига растеж, независимо от променящите се правителства на страната и липсата на адекватна индустриална и енергийна държавна политика за създаване на стабилна и предсказуема икономическа среда.
В заключение бих искал да кажа, че Aлуком АД винаги ще се стреми да развива възможностите си и да предложи на своите клиенти продукт, съобразен с техните изискванията и изискванията на ставащия все по-динамичен пазар.
     
Източник: МТГ

Ключови думи: МТГ   Група Технология на металите   Aлуком   металургия   леярни  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...