Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Центромет АД, инж. Борислав Новкиришки: Българските леярни и машиностроителни фирми са търсен и предпочитан партньор

01.07.2015   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Уважаеми г-н Новкиришки, Центромет АД е създаден като научно-производствено предприятие. Кои са най-значимите конструктивни и технологични разработки на завода?
Центромет е създаден през 1977 г. Целта на завода беше усвояване метода на центробежното леене и разпространението му в България. В самото начало Центромет не разполагаше с машини за центробежно леене. Това бе и първата задача на екипа от конструктори и технолози. В началния период се конструираха, изработиха и монтираха три машини с хоризонтална ос на въртене и две машини с вертикална ос на въртене. На тези машини се извършваха редица експерименти по усвояване производството на изделия, подходящи за леене по този метод. На тази база бяха проектирани и изградени мощности за центробежно леене на тръби в Химремонтстрой Враца, завод за цилиндрови втулки за двигатели Перкинс с две каруселни установки за леене и мощност за леене на тръби, завод за леене на прокатни валци в Перник, мощности за леене на цветни метали в гр. Елисейна и в гр. Балчик. Изработена беше и инсталация за производство на водонапорни тръби. След тяхното усвояване се разработи пълна проектна документация за изграждане на завод за производството на такъв тип тръби.
 
Какви суровини, методи и оборудване за производство на метални отливки използва леярната днес? Какви продуктови групи обхваща производственото ви портфолио и какви са приложните им области?
Продуктовото портфолио на Центромет АД обхваща четири основни продуктови групи. Първа продуктова група включва катализаторни, реформингови, етиленови и други тръби и тръбни системи за химическата и петролната промишленост. Те се изработват от високолегирани аустенитни стомани, работещи при температура до 1100 0С.
Втора продуктова група обхваща широка гама от ролки и тръбни нагреватели за индустриални пещи. Ролките се използват за транспортиране на продукти, подлежащи на термична обработка, а нагревателите – за постигане на необходимата температура в пещите.
Трета продуктова група включва производството на голямогабаритни цилиндрови втулки за корабни двигатели и дизелови електроцентрали. Изработват се втулки с вътрешен диаметър от 200 мм до 500 мм и тегло до 1200 кг.
В четвърта продуктова група са включени биметални валци за керамичната и хранително-вкусовата промишленост. Специфичното при тях е, че се произвеждат от два вида материали –външен слой от твърд и износоустойчив чугун и вътрешен слой от сив чугун. Външният слой се произвежда от избелен, сферографитен или бейнитен чугун. Максималното тегло на заготовката достига до 5300 кг.
За производството на изделията от различните групи се използва стомана, чугун, пълната гама от феросплави и чисти материали като никел, хром, кобалт и др. Преработката на материалите се извършва в индукционни пещи с капацитети от 600, 1600 и 2500 кг.
 
Центромет е част от Група Технология на металите. Какви са предимствата на принадлежността ви към холдинга и как обединявате възможностите си с другите две леярни в структурата му?
Центромет има привилегията да е част от „Група Технология на Металите - Ангел Балевски Холдинг” АД. В нея са обединени водещите фирми в леярското производство в България – завод Осъм в град Ловеч, за леене на чугун и стомана, и завод Алуком в Плевен, за леене на алуминиеви детайли. Независимo от различните методи на производство, групата ни дава възможност за обмен на опит, информация, внедряване на добрите практики. Като част от холдинга, ние споделяме и черпим информация за пазарните тенденции в световен мащаб, за развитието и осъществяването на контакти със световните лидери на пазара. Участваме, като част от групата, на големите международни индустриални изложения, популяризираме продукцията на завода, получаваме и споделяме различна маркетингова информация, особено важна за нас като производител. Изключителна подкрепа получаваме от всички дирекции на холдинга – маркетинг и бизнес развитие, които са водещо звено във всяка една организация, отдел доставки, финанси, производство, качество, експедиция на продукцията. Неслучайно мотото на групата е „Една група – много възможности”.
 
Разкажете повече за опита ви на европейските и световните пазари? В кои държави и отрасли е най-търсена продукцията ви?
Изделията на Центромет АД се реализират изцяло на европейските и световни пазари. Наложили сме се като един надежден и коректен доставчик на нашите клиенти. Това признание не се получава даром. За него трябва да се работи упорито и постоянно. Клиентът иска три основни, но изключително важни неща – високо качество, оптимален срок на доставка и добра цена. Ние се стремим да изпълним и трите и да предложим най-подходящия и конкурентен микс от тях.
Основните ни продукти се реализират в Германия, Великобритания, Швейцария, Полша, Украйна, Русия, Австралия, Сърбия, Македония и др. Обхващат химическа и петролна индустрия, корабна индустрия, енергетика, керамична промишленост и др.
 
Как оценявате потенциала за съвместно развитие на българските металургия и машиностроене на глобалния пазар? 
Независимо от наситения пазар и предлагането на отливки, българските леярни и машиностроителни фирми са търсен и предпочитан партньор. Имаме голям потенциал за навлизане и развитие на световните и европейски пазари, доказали сме се като надежден доставчик, коректен и желан партньор. Фирмите инвестират в нови технологии и съвременно оборудване, търсят се непрекъснато квалифицирани кадри, което ни помага да сме конкуренти на утвърдените производители, внедряват се добри производствени и търговски практики, следят се световните технологични новости в металургия и машиностроене. Необходимо е усилията на бранша да се обединят и на пазара да излизат продукти, отговарящи на търсенето и все по-високите изисквания на пазара.
     
Източник: МТГ

Ключови думи: МТГ   Група Технология на металите   Центромет   леярни   леярско производство  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...