Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

FAG Aerospace разработи иновативен лагер за самолетни двигатели

07.09.2015   |   Технологии
 
Фирма FAG Aerospace, част от групата Schaeffler, съобщи, че е разработила сачмен лагер за самолетни двигатели, който надхвърля досегашните ограничения на високоскоростните лагери на главните шпиндели.
 
Сачменият лагер, разработен като част от съвместния проект Effective Oil System, който се изпълнява в рамките на програмата за научни изследвания в авиацията (LuFo), финансирана от германското Министерство на икономиката и енергетиката, е първият, който може да надвиши скорост от 4 млн. мм/мин и в същото време използва минимално количество охлаждащо масло. Според компанията новият лагер е значителен технологичен скок в разработването на по-ефективни двигатели и може да намали потреблението на гориво от пътническите самолети с до 200 000 т на година. 
 
Сачменият лагер е тестван на изпитателния стенд на Schaeffler с помощта на програма за симулация на полети в тясно сътрудничество с проектния партньор MTU Aero Engines.
 
Новото охлаждане позволява специфична настройка на максималните допустими температури със същото количество охладително масло както при обикновените лагери. Това означава, че се постига почти 70% по-висока скорост със същото количество охлаждащо масло и при същата температура на лагера, като съществуващите материали и охлаждащи масла все още могат да се използват въпреки по-високите периферни скорости. От друга страна, ако скоростта остане същата, а се използва по-малко охлаждащо масло, температурата на лагера ще е по-ниска с 25 °C, а загубите на мощност ще спаднат с 25%.
     
Източник: Schaeffler

Ключови думи: Schaeffler   Шефлер   FAG Aerospace   MTU Aero Engines   лагери   самолетни двигатели   авиационна промишленост  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...