Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Най-новите тенденции при строителните машини на bauma 2016

23.03.2016   |   Технологии
 
Изложението за строителни машини, машини за производство строителен материал, машини за добив на суровини, строителни транспортни средства и строителни уреди bauma ще се проведе от 11 до 17 април т. г. за 31-ви път в Мюнхен. Ето няколко първоначални новости и отличителни тенденции за по-нататъшно развитие и иновации при строителните машини.
 
Едно от актуалните изисквания на пазара за най–различните видове строителни машини е ефикасност и компактност. Думата „компактен“ тук е един често използван термин. Немският производител Wirtgen също предлага компактна класа при студените фрези. Съществуващата тук програма на машината бива допълнена чрез Frontlader W150 CFi. Според фирмени данни новостта свързва предимствата на малките фрези – маневреност, обслужване от един човек и гъвкавост – с Frontlader-принципа и с продуктивността на голямата фреза на Wirtgen. W 150 CFI при работна ширина от 1,5 м и фрезова дълбочина до 330 мм е особено подходящ при за големи строежи и малко пространство като например в центъра на града. При маневриране в тези условия помага видимостта от машината в комбинация с камера. 
 
За работа в малки пространства са ориентирани също и новите модели багери EZ80 и EZ53 на производителя Wacker Neuson. Като така наречени Zero Tail Bagger тези багери нямат препятстваща задна част. Така според информация на фирмата могат да се постигат добри изкопни резултати на труднодостъпни места. По-малкият модел EZ53 с фабрично тегло от 5.3 тона се числи към най-ефективните багери от своя клас. По-големият модел EZ80 със своите 8 тона бележи нисък разход на гориво според фирма Wacker Neuson. 
 
Не само в центъра на града, но и при обикновени изкопни работи пространството може да е ограничено. С новата версия на багера 730 тип Pick&Carry баварският производител Sennebogen въвежда машина на пазара, която е ориентирана специално към преместването на дървесина. С радиус на завъртане на задната част 2,76 м и 3,3 м ширина машината е много компактна и в същото време стабилно конструирана. При обсег 10,5 м багерът постига товароносимост до 4,2 т. И благодарение на безкрайната 360-градусова въртяща се горна част на машината се маневрира лесно по тесни улици.
 
От модерните строителни машини се очаква също така да допринасят за ускоряване на строителните процеси. Тук влиза в употреба заводско интегрираното автоматизирано управление,което навлиза при все повече строителни машини. Така например Caterpillar и Zeppelin ще презентират нова асистираща функция с полуавтоматично управление на лопатата на верижен багер. Със системата Cat Grade mit Assist шофьорът определя изкопната степен на определено максимално равнище, въвежда дълбочина и автоматичното изготвяне на изкопа може да започне с точност до сантиметър. При това лопатата загребва под един и същи ъгъл. Тъй като в автоматичен режим управляващият багера не може да определя големината на изкопа, се предотвратява твърде дълбок изкоп. Това пести ненужно материално изкопаване и работа по коригиране. Според производителя предимствата на асистиращата функция проличават най-вече при случаи, когато управляващият машината може да прецени грешно дълбочината на изкопа, например при строеж на канализация или строителен изкоп.
 
Komatsu Europe също подпомага управляващия багера с автоматизирани решения. В Мюнхен фирмата ще представи гъсеничния булдозер D85EXi/Pxi-18 с интелигентно управление. С това оборудване може да се проведе автоматизирано както изкопния план, така и фин план на изработка. Системата хваща и управлява товара стоящ при греблото и оптимизира самостоятелно натиска на греблото към земята. Тази технология е интегрирана в машината, за разлика от предлагащите се на пазара решения за следпродажбено оборудване. Гъсеничните булдозери, които са оборудвани с интелигентната система за управление, достигат повишена ефективност, според Komatsu, особено когато трябва да се гарантира фино завършващо изпълнение на проект.
 
За управляващия машината автоматизираното управление представлява и удобство. Удобството в кабината и възползването от автоматизацията попадат във фокуса на производителите на строителни машини. Така според наблюдения на британския производител JCB ориентираната към комфорт и видимост кабина CommandPlus на багера Flaggschiff-457 се е доказала в практиката по най-добрия начин. Затова сега фирмата оборудва и своя среден сегмент с тази кабина. На изложението bauma ще бъдат изложени четири други модела багери, оборудвани с кабината, при които „Б стълбовете“ са разположени на едно и също разстояние, което е равно на задната част на машината. Кабината дава голямо вътрешно пространство с добра видимост чрез панорамно предно стъкло. JCB нарича „Command Driving Position” позицията с преработени педали, настройващ се стълб за управление и хидравлични повдигачи, монтирани в седалката. Цветни LC дисплеи показват информацията и служат като монитор за задната камера.
     
Източник: Messe Muenchen

Ключови думи: Messe Muenchen   Мюнхенски панаир   Caterpillar   JCB   Komatsu   Sennebogen   Wacker Neuson   Wirtgen   Zeppelin   строителни машини  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиТехнологииПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...