Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

Фирмена публикация

Правни спорове по търговски дела

01.06.2016
 
Всеки добър адвокат по търговски дела, с опит в търговски и граждански правни спорове,  ще Ви насочи към понятието търговски спор. По смисъла на закона  то включва и спорове относно търговски сделки, приватизационни договори, договори за обществена поръчка и концесия, участие в търговско дружество, установяването на обстоятелство, вписано в търговски регистър , попълване масата на несъстоятелността, картелни споразумения, както и преддоговорните отношения във връзка със сключването на търговска сделка, определяне на уговорки от съда, допълване на договора от съда, изменение или прекратяване на договора поради стопанска непоносимост. На районен /според ГПК/ или окръжен /чл.365 ГПК/ съд е подсъдно на първа инстанция дело между тъговци по чл.195 от ЗЗД с цена на иска под 25 000 лв.
 
Производството по търговски правни спорове се прилага единствено по отношение на споровете, родово подсъдни на окръжния съд като първа инстанция. Търговските дела могат да бъдат квалифицирани като търговски и са подсъдни на районния съд, ще бъдат разглеждани по общия ред, а не по облекчената процедура на окръжния съд. Оправдана причина за това разграничение няма освен недоглеждането от страна на депутатите. Първоначалната идея на законодателя бе всички търговски спорове да бъдат разглеждани от окръжен съд като първа инстанция, но така окръжните съдилища щяха да се наводнят с дела с незначителен материален интерес. Парламентът съвсем разумно промени ГПК в частта, касаещи родовата подсъдност и делата с материален интерес под 25 хил. лв. се разглеждат от районния съд като първа инстанция. За съжаление тази промяна не беше съобразена с това, че производството по търговски спорове ще е приложимо само за дела, решавани от окръжния съд като първа инстанция. Донякъде утешение за търговците с претенции под 25 хил. лв. е обстоятелството, че те ще могат да предявяват вземанията си по реда на заповедното производство на правно основание чл. 410 ГПК и чл. 417 ГПК, относими към делата, подсъдни на районния съд. 
 
Какво представлява т.нар.“ДВОЙНА РАЗМЯНА НА КНИЖА“  в съдебния процес ?
 
В ГПК  се въведе  т.нар. двойна размяна на книжа, при която, след като ищецът подаде исковата молба, съдът изпраща препис от нея на ответника, като той трябва да представи отговор в двуседмичен срок. Той трябва да съдържа становище по молбата, възражения, да представи всички писмени доказателства, на които се основава неговото твърдение, и да посочи всички доказателства, чието събиране ще иска. При положение че не подаде отговор, той не може да направи това по-късно. В двуседмичен срок след получаването на отговора ищецът има право да предяви допълнителна искова молба, в която да посочи нови обстоятелства, както и да представи или изиска събирането на други доказателства, които не е могъл да изиска или представи с първоначалната искова молба. Смисълът на тази двойна размяна на книжа е в ускоряването на гражданския процес. Така се стига до предварителната размяна на всички писмени доказателства по делото - практиката показва, че при голяма част от търговските дела не се налага събирането на допълнителни доказателства освен на писмените такива. От друга страна, отделянето на спорното от безспорното става на един по-ранен етап преди първото заседание по делото. На трето място, по този начин се постига една предвидимост в процеса и се осуетява възможността някоя от страните да поднесе процесуални изненади.За повече информация или нужда от справки, както и за да си спестите главоболия и допълнителни средства, можете да се обърнете спокойно към нас, за нужната Ви информация : 
 
МЕЖДУНАРОДНА ПРАВНА КАНТОРА Д.ВЛАДИМИРОВ И ПАРТНЪОРИ 
Тел. 02/ 858 -10-25   Tel. 0897 90 43 91 
     
Източник: Д.Владимиров и Партньори

Ключови думи: Д.Владимиров и Партньори   търговски дела   търговски спорове  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech
hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Фирмена публикация

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиТехнологииВидео на седмицатаПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...