Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Най-честите и скъпи идеи за спестявания при поддръжка на машини и оборудване

31.08.2016   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Прекъсванията в работата на машините винаги струват скъпо, особено ако доведат до спиране на цяла производствена линия. При новите машини производителят отговаря за тяхната поддръжка за определен период от време, но след това тази отговорност се прехвърля изцяло на потребителя. Персоналът по поддръжка трябва непрекъснато да оправдава „непродуктивните” разходи и да се опитва да ги редуцира. „Всъщност някои идеи за спестявания в краткосрочен план в крайна сметка водят единствено до повишаване на крайните разходи.”, отбелязват от Бюро за Развитие Техника, основен търговски и сервизен партньор на Bosch Rexroth за България. Ето и нaй-честите и скъпи грешки при поддръжката на машини.

  • Изчакване за поява на износване: Първата погрешна концепция е класическият подход на обслужване и поддръжка, който включва съобразяване с редовните интервали за дейностите по поддръжка, а ако междувременно някой компонент се повреди, той следва да се замени много бързо. Тази стратегия приемашe за нормално да има прекъсвания в работата на машините и допълнителните разходи за по-бързо обслужване, просто защото нямаше друга алтернатива. Това обаче вече не е така. Модерните концепции използват сензори и специализиран софтуер за засичане на износване, причинено в резултат на промени в работните условия, преди то да доведе до повреда. В случай че даден елемент даде признаци на износване, екипът по поддръжка получава своевременно предупреждение. Това им позволява да планират дейностите по замяна в период, в който не протича производствен процес и да поръчат резервни части без допълнителните разходи за експресна доставка, след което спокойно да извършат замяната.
  • Подмяна вместо ремонт: Според втория погрешен принцип е по-добре да се замени даден повреден елемент, отколкото да се поправи. Под натиска на времето простите решения често се оказват най-популярни, но те рядко са най-евтините. Сложните механизми, като аксиално-буталните помпи, са предмет на износване. Когато дойде времето за поддръжка, е най-лесно да се поръча и монтира нова помпа. С малка подготовка отделите по поддръжка могат значително да намалят тези разходи. Замяната на една износена помпа с такава, поправена от експерти, спестява средства и в същото време гарантира сигурност, тъй като се дава гаранция за ремонта. Особено полезно за компании, които използват много такива изделия, е да се сключи споразумение със сертифициран сервиз, съгласно което винаги да има в наличност определен брой отремонтирани изделия на склад.
  • Забавен процес на модернизация: Третата грешка при поддръжката е свързана с електронните компоненти в машините, като управляващите устройства и съответния софтуер към тях. Ако те се повредят след продължителна работа без проблеми, може да е прекалено късно за лесно осъществима подмяна, тъй като животът на електронните компоненти обикновено е по-кратък от този на механичните. Би било доста трудно например да се закупи оригинално управляващо устройство от 1990-те или ранните години от 21 век. Оттогава повечето производители вече са разработили няколко поколения продукти и съвременните им версии не са съвместими с тези от последните 10, 15 или 20 години. Често преходът е съпроводен с високи разходи за програмиране и съществени промени в оборудването. Решението е редовното обновяване на електронните компоненти. Това увеличава производителността на машините и гарантира възможността за обслужването им, защото подмяната на едно модерно управление отнема само няколко минути, докато цялостното препрограмиране може да отнеме няколко седмици.
  • Реализиране на спестявания от резервни части: Последната погрешна концепция е, че трябва да се пести от резервни части. С няколко клика можете да спестите много пари, или поне така изглежда. Тези евтини предложения най-често са фалшиви. Отвън, те много приличат на оригинални части, но в повечето случаи са с много лоши характеристики по отношение на производителност и експлоатационен живот. Предполагаемите спестявания изчезват, тъй като тези части се износват много по-бързо, което води до по-чести спирания на машината. Използването на такива резервни части също може да доведе до съществени повреди и загуба на продукция.
     
Източник: БР Техника

Ключови думи: БР Техника   Бюро за Развитие Техника   Bosch Rexroth  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...