Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

URACA оптимизира компактния помпен агрегат P3-10 за СО2 екстракция

21.12.2016   |   Технологии
 

Тази година URACA представи на пазара оптимизирана версия на компактния помпен агрегат с честотно регулиране за транспортиране на течен въглероден диоксид модел P3-10, съобщават от фирма Аква Джет 2011, партньор на немския производител на високонапорни помпени системи за България.

В хранително-вкусовата промишленост и в лабораторната техника въглеродният диоксид се използва при извличане на аромати или оцветители. Предимството на този сравнително модерна технология за екстракция с СО2 спрямо досегашните методи е, че вместо синтетични разтворители, като например вредния за здравето хексан, се използва безопасният СО2. Благодарение на високата си течливост, свръхкритичният СО2 прониква в най-малките пори на храните и извлича например кофеина от зърната кафе, смолите от хмела, никотина от тютюна или ароматите от подправки. Чрез последващо загряване свръхкритичният СО2 става отново газообразен и от него остава само чистият екстракт.

"Сложността на помпената техника в случая е в самия флуид – при нормални условия на околната среда въглеродният диоксид е газообразен, като при точно спазване на процесните параметри той трябва да бъде в течно състояние, за да се предпази помпата от кавитация. Освен това, поради лошите си смазващи свойства и висока степен на свиваемост, течният СО2 може да се транспортира и да се препомпва само от специално разработени и надеждни помпи. Трансмисията на модела Р3-10 е с оптимизирани клапани и охлаждащи вериги в салника и в клапанния блок. Първата помпа Р3-10 за СО2 е внедрена в инсталация за екстракция на аромати и оцветители от домати и е с непрекъснат режим на работа", информират от Аква Джет 2011.

     
Източник: Аква Джет 2011

Ключови думи: Аква Джет 2011   URACA   URACA P3-10   помпен агрегат  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Технологии

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиТехнологииВидео на седмицатаПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...