Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

NSK за линейните направляващи в асемблиращи машини от тип pick & place

12.07.2017   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Манипулиращите устройства, разположени в SMT машините, трябва да издържат на високи механични натоварвания. Типичната SMT машина, която се използва в електрониката, е в състояние да постави различни компоненти върху печатните платки с изключителна точност и производителност от над 50 000 компонента в час. Освен това, тези машини могат да обработват компоненти от до 200 подаващи устройства (ролки с електронни части) едновременно.

При толкова много електронни компоненти, които се поставят с висока скорост, неизбежно понякога възникват проблеми. Такъв е случаят с манипулиращата система на нова серия SMT асемблиращи машини, разработени от европейски производител на оригинално оборудване (OEM). Производителят е имал проблем с много краткия период на експлоатация на първоначално използваните оригинални линейни направляващи, като замяната с такива от друг производител не е показала почти никаква разлика.

Нещо повече, нито един от двамата доставчици не е могъл да намери причината за възникването на този проблем или да предложи някакво решение. След тези неуспехи, производителят на оригинално оборудване се обръща към компанията NSK, която възлага на екип от свои експерти да направи анализ на излезлите от строя компоненти. Заключението, направено главно от повредите на направляващите, показва, че моментното натоварване (при накланяне) е твърде голямо.

Причината за това се дължи на несъосност в манипулиращата система pick & place. В заключение NSK препоръчва преминаване към серията линейни направляващи от портфолиото на компанията NH Linear Guide, която не само е предназначена за високоскоростни приложения, но и предлага възможност за саморегулиране и настройка. Използва се и специална грес, която осигурява по-добри смазочни условия в сравнение със стандартната грес при приложения с малък ход и ударни натоварвания.

Проектът се оказва изключително успешен. След като линейните направляващи NAH20ANZ от портфолиото на NSK влизат в експлоатация, производителят повече не се сблъсква с повреди от този тип. Освен това, няколко хиляди монтажни операции по-късно, направляващите от серията NH Linear Guides доказват, че имат дълъг експлоатационен живот. Към днешна дата на клиента са доставени вече няколко хиляди такива устройства, като преждевременни повреди на направляващите не са наблюдавани.

     
Източник: NSK

Ключови думи: NSK   SMT машини   линейни направляващи   NH Linear Guides  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...