Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Икома: Изборът на работно колело е решаващ за издръжливостта на помпата

21.07.2017   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Работните колела на центробежните помпи могат да бъдат много различни. Отворени, полуотворени, затворени, огънати, с повече или по-малко лопатки. Изборът на работно колело може да бъде от решаващо значение за издръжливостта и ефективността на помпата и зависи от различни критерии.

За транспортиране на корозивни флуиди с абразивен характер все повече се прилагат неметални помпи. Свойствата на модерните термопласти като полипропилен, полиетилен и на флуорните пластмаси PVDF и PFA в много случаи превъзхождат тези на високолегираните метали. В неметалните помпи MUNSCH са съчетани модерни специализирани производствени технологии, максимално висок КПД и висококачествени концепции за валови уплътнения. Помпите MUNSCH са абсолютно надеждни и допринасят за понижаване на общите производствени разходи.

Портфолиото на фирма MUNSCH включва специализирани помпени варианти с полуотворени и затворени работни колела, такива с различен брой лопатки, както и проточни хидравлики. Опитът и техническата експертност са от особено важно значение, особено при силно абразивните флуиди. По-долу представяме кратък преглед на специализирани помпени варианти MUNSCH, целящи максимална адаптация към различни условия:

Проточна (Vortex) хидравлика. Отвореното работно колело е изнесено отзад в помпения корпус и по този начин лежи извън основната посока на потока. Твърдата фракция във флуида атакува доста по-рядко работното колело – така на това място износването е по-слабо изразено. Този хидравличен вариант е особено подходящ, когато се налага да се щади твърдия компонент като напр. влакна или кристали, както и в случаите, в които традиционните работни колела се запушват (например от влакната). Освен всичко друго проточните работни колела са по-толерантни към газовите фракции.

Затворени работни колела. Често се оспорва пригодността на затворените работни колела да транспортират флуиди с твърди частици. Съвсем неоправдано, защото от хидродинамична гледна точка те предлагат значително повече възможности за благоприятно повлияване на хидродинамичния процес отколкото отворените работни колела. MUNSCH например модифицира помпения охлюв и работните колела в зоната на засмукване по начин, който позволява да се успокои типичното за тази зона завихряне. Освен това, с цел удължаване живота на помпите, тази зона се стабилизира с износоустойчиви материали. В тези случаи работните колела на помпите MUNSCH се изработват с предни и задни лопатки. Двустранно разположените лопатки държат твърдите примеси настрана от хлабините, и резултатът е повишена износоустойчивост.

Полу-отворени работни колела. Тази най-проста форма на работно колело в някои случаи отстъпва на затворените работни колела: При транспорт на флуиди с твърди примеси, в зоната между лопатката на работното колело и охлюва възниква по-голяма турбулентност, и в резултат – и по-голямо износване. Заради по-големите хлабини КПД-то също е значително под възможностите на затвореното работно колело. Все пак отворените работни колела се произвеждат с по-малко усилия и, в зависимост от материала и състоянието им, могат да се ремонтират чрез наваряване без това да изисква особена компетентност. Често графичната им характеристика е по-стръмна, което в определени случаи позволява по-опростено регулиране на дебита през напора.

Вече над 50 години фирма MUNSCH е специалист в конструирането и производството на качествени и енергийно ефективни неметални помпи. Помпите MUNSCH са наложени в химическата промишленост по целия свят и навсякъде, където за потребителя са от значение сигурността и надеждността.

     
Източник: Икома

Ключови думи: Икома   MUNSCH   неметални помпи  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...