Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

NSK: Сачмените лагери с нисък коефициент на триене увеличават енергийната ефективност

25.07.2017   |   Експертно
 

Целта на използването на сачмени лагери с нисък коефициент на триене в задвижващите механизми е увеличаване на енергийната ефективност и намаляване на оперативния шум. Лагерите от този тип се отличават с по-малко количество отделена топлина, което от своя страна води до удължен експлоатационен живот. "Базирани на концепции, като оптимизирана геометрия на лагерния канал и специални уплътнения, NSK създаде няколко серии сачмени лагери, които се характеризират със значително по-нисък коефициент на триене", информират от компанията.

Изборът на търкалящи лагери е от голямо значение при проектирането на енергийно ефективни задвижващи системи. Неизбежното триене, което възниква при движението на търкалящите елементи в канала на лагерната гривна, както и контактът със съответните уплътнения, могат да повлияят негативно върху енергийната ефективност. "В тази връзка търкалящите лагери на NSK с нисък коефициент на триене се характеризират, наред с другите си качества, със специфична геометрия, която намалява контактната повърхност между сачмите и лагерния канал. Като допълнение, усилените с фибростъкло полиамидни сепаратори и високоефективните смазочни материали допринасят значително за намаляване на момента на триене", обясняват от NSK.

Друг важен фактор при създаването на сачмени лагери с нисък коефициент на триене е технологичният процес на производство. Всяка неравност в направляващия канал може да наруши правилното мазане, да повиши нивото на шум и да увеличи триенето. Ето защо лагерните канали на сачмените лагери на NSK преминават специален технологичен процес на обработка, който има за цел да осигури тяхната изключително гладка повърхност.

"Безконтактните лабиринтни уплътнения, разработени и патентовани от NSK, гарантират ефективно уплътняване, без да се увеличават както моментът на триене, така и работната температура. Това е от изключително важно значение в приложения, в които всяко понижаване на производителността носи изключително негативни последици. Сачмените лагери на NSK с безконтактни лабиринтни уплътнения се характеризират с постигането на висока скорост, сравнима с тази на лагерите със метални шайби. В същото време те осигуряват важна защита при използването им в тежки експлоатационни условия. В зависимост от изискванията на различните приложения се предлагат и други изпълнения на уплътненията", допълват оот компанията.

Търсенето на сачмени лагери с нисък коефициент на триене е характерно за отрасли като производството на домакински уреди и особено на перални машини, в което производителите, деклариращи висок клас на енергийна ефективност на своите уреди, са по-конкурентноспособни. Автомобилната индустрия също върви към повишаване на енергийната ефективност на задвижващите механизми в превозните средства. Например, при внедряването на сачмените лагери с дълбок канал и нисък коефициент на триене от клиент на NSK е постигнато намаляване на момента на триене с 47% в сравнение с използваните стандартни сачмени лагери от същия тип.

     
Източник: NSK

Ключови думи: NSK   сачмени лагери   търкалящи лагери  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Robotics-Bulgaria.com

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
DMG MORI

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияВидео на седмицатаПродуктови офертиТехнологииПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...