Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

NSK: Сачмените лагери с нисък коефициент на триене увеличават енергийната ефективност

25.07.2017   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Целта на използването на сачмени лагери с нисък коефициент на триене в задвижващите механизми е увеличаване на енергийната ефективност и намаляване на оперативния шум. Лагерите от този тип се отличават с по-малко количество отделена топлина, което от своя страна води до удължен експлоатационен живот. "Базирани на концепции, като оптимизирана геометрия на лагерния канал и специални уплътнения, NSK създаде няколко серии сачмени лагери, които се характеризират със значително по-нисък коефициент на триене", информират от компанията.

Изборът на търкалящи лагери е от голямо значение при проектирането на енергийно ефективни задвижващи системи. Неизбежното триене, което възниква при движението на търкалящите елементи в канала на лагерната гривна, както и контактът със съответните уплътнения, могат да повлияят негативно върху енергийната ефективност. "В тази връзка търкалящите лагери на NSK с нисък коефициент на триене се характеризират, наред с другите си качества, със специфична геометрия, която намалява контактната повърхност между сачмите и лагерния канал. Като допълнение, усилените с фибростъкло полиамидни сепаратори и високоефективните смазочни материали допринасят значително за намаляване на момента на триене", обясняват от NSK.

Друг важен фактор при създаването на сачмени лагери с нисък коефициент на триене е технологичният процес на производство. Всяка неравност в направляващия канал може да наруши правилното мазане, да повиши нивото на шум и да увеличи триенето. Ето защо лагерните канали на сачмените лагери на NSK преминават специален технологичен процес на обработка, който има за цел да осигури тяхната изключително гладка повърхност.

"Безконтактните лабиринтни уплътнения, разработени и патентовани от NSK, гарантират ефективно уплътняване, без да се увеличават както моментът на триене, така и работната температура. Това е от изключително важно значение в приложения, в които всяко понижаване на производителността носи изключително негативни последици. Сачмените лагери на NSK с безконтактни лабиринтни уплътнения се характеризират с постигането на висока скорост, сравнима с тази на лагерите със метални шайби. В същото време те осигуряват важна защита при използването им в тежки експлоатационни условия. В зависимост от изискванията на различните приложения се предлагат и други изпълнения на уплътненията", допълват оот компанията.

Търсенето на сачмени лагери с нисък коефициент на триене е характерно за отрасли като производството на домакински уреди и особено на перални машини, в което производителите, деклариращи висок клас на енергийна ефективност на своите уреди, са по-конкурентноспособни. Автомобилната индустрия също върви към повишаване на енергийната ефективност на задвижващите механизми в превозните средства. Например, при внедряването на сачмените лагери с дълбок канал и нисък коефициент на триене от клиент на NSK е постигнато намаляване на момента на триене с 47% в сравнение с използваните стандартни сачмени лагери от същия тип.

     
Източник: NSK

Ключови думи: NSK   сачмени лагери   търкалящи лагери  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...