Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Европейската машиностроителна индустрия се стабилизира след кризата

17.06.2020   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 9 юни т. г. се проведе Общото събрание на Европейската асоциация на машиностроителните индустрии (CECIMO), съобщиха оттам. Основна тема на събитието беше обсъждането на различните действия, предприети за борба с кризата COVID-19, която е оказала негативен ефект върху производствения сектор в цяла Европа.

От Асоциацията информират, че прогнозират индустрията да претърпи значително забавяне през 2020 г., очаквайки частично възстановяване през 2021 г. "Потреблението на металообработващи машини потенциално ще се стабилизира до 2022 г., като същевременно поддържа темп на растеж от 5% през този период", обявиха от CECIMO.

Анализът на последствията от пандемията за машиностроителната индустрия в Европа е трудно да бъде изчислен според експерти от Асоциаяцията. Проведеното социално изследване сред членовете на CECIMO показва, че по-голямата част от компаниите са обявили с 50% по-малко приходи за периода, който обхваща март и април т. г. Освен това специфичните дейности в компаниите за металообработващи машини също се извършват доста под пълния капацитет - особено тези, свързани с инсталирането и обслужването на оборудване.

Според прогнозата на Oxford Economics (пролет 2020), цитирана в обявения доклад на Асоциацията, се очаква глобалното производство да остане слабо през второто тримесечие, преди да бъде регистрирано бързо възстановяване през втората половина на 2020 г. "Очаква се потреблението на металообработващи машини в Европа да намалее с 25,8% през 2020 г.", обявиха от CECIMO.

От Асоциацията обясниха, че автомобилната индустрия е един от основните потребители на металообработващи машини. "Търсенето на автомобили рязко намаля в Европа, Северна Америка, Китай и другаде, което възпрепятства секторното търсене на машини. Инвестициите на европейските автомобилни компании в оборудване се очаква да спаднат с 10,7% през т. г.", допълниха оттам.

Очакванията на CECIMO са европейската индустрия на металообработващи машини да се възстанови частично към 2021 г. "Оценките на потреблението показват възстановяване на търсенето с ръст от 19,6% годишно. Потреблението на металообработващо оборудване потенциално ще се стабилизира до 2022 г., като същевременно поддържа темп на растеж от 5% през 2022 г.", обясниха от Асоциацията.

     
Източник: CECIMO; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: CECIMO   машинни инструменти   индустриално оборудване   Oxford Economics  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...