Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Фирмена публикация

Der Standard публикува интервю с главния изпълнителен директор на SCHIEBEL

Един от водещите австрийски вестници Der Standard публикува скоро интервю с главния изпълнителен директор на фирма SCHIEBEL. Интервюто показва мнението на Клаус Шибел по различни теми, като веригата на доставки, разнообразието в подбора на персонал, както и текущата икономическа ситуация.

Изложените календари са част от основния репертоар на производствените халета на някои места. В работните помещения на SCHIEBEL обаче по стените не се виждат провокативни снимки. Служителите са постигнали това сами, казва производителят на машини и се гордее с процента на жените, работещи в неговата компания, който е над средния за индустрията.
 
ДЕР СТАНДАРТ: Ако потърсите "SCHIEBEL" в интернет, ще намерите само безпилотни летателни апарати.

Schiebel: Все още малко ни познават. Но нашите изпълнителни механизми са част от класическата критична инфраструктура, която сега е добре известна благодарение на Corona. Нямаше да имате прясна питейна вода, ако нашите устройства не бяха разпределени по захранващите тръбопроводи от високопланинските извори. Нашите задвижвания се използват в централната топлофикационна мрежа на Виена, в електроцентрали, в захарни заводи. Между другото брат ми прави дроновете. И двете компании са основани от моите родители.

ДЕР СТАНДАРТ: Но познавате ли вашите конкуренти?

Schiebel: Да, нашата технология е уникална в световен мащаб, въпреки че сме по-малък играч на пазара. Конкуренцията е в Германия, Великобритания и Азия. Конкурентите от Индия и Китай са копия на европейците.

ДЕР СТАНДАРТ: Не сте ли патентовали продуктите си?

Schiebel: Аз съм против патентите. Би трябвало да покажа какво точно правя, но като средно голяма компания нямам финансови възможности, за да наложа претенциите си в съда. Конкуренти трябва поне да купят моя продукт и да го разглобят, ако искат да ме имитират. Евтините азиатски доставчици стават все по-силни и по-силни в Европа, ще е необходимо преосмисляне.

ДЕР СТАНДАРТ: Азиатската конкуренция изглежда предлага по-атрактивни оферти

Schiebel: Само на пръв поглед. В Турция поръчки за две електроцентрали бяха присъдени на китайски доставчици. Клиентите бързо разбраха, че регионалната добавена стойност е точно нула. Китайците идват със собствени работници, дори носят собствена храна и използват китайски компоненти. След това клиентът трябва да заплати текущите разходи. Това са инсталации, които са закупени на висока цена.

ДЕР СТАНДАРТ: Вашият пример се отнася до Турция. Как е положението в Австрия?

Schiebel: И тук, по-специално публичните клиенти, се научават твърде бавно, че европейските доставчици, ориентирани към услуги, са по-добри. Ние например предлагаме на клиентите възможността за авариен сервиз, така проблемите могат да се решат незабавно, в рамките на няколко часа. Азиатският състезател не може да предложи това. Виенските ВиК оператори изневериха,  но след няколко години се завърнаха при нас. Пропуснаха услугата ни. Осигуряваме почти 100 работни места в Лизинг. Обичаме да работим с нашите местни доставчици в околностите на Виена, дори ако понякога са по-скъпи. Но бързото обслужване е по-важно за нас, защото се изплаща в средносрочен план. Всъщност не само за нас, но и за Виена, защото в градския бюджет остават повече мита и данъци. Защо градът Виена не ме пита още в началото на всеки проект: "Господин Schiebel, можете ли да го направите?" Предполагам, че разбирате какво мисля.

ДЕР СТАНДАРТ: Относно регионалната ориентация на индустриалната политика

Schiebel: За мен е неразбираемо, ако като референция в оферта от австрийски публичен клиент е цитиран чужд продуктов компонент, а не австрийски. На всеки, който иска да има шанс на търга, е ясно какво ще предложи. Ако определен продукт е включен в офертата като еталон, обикновено той бива избран.

 

                              ДЕР СТАНДАРТ: Виждате ли преосмисляне на индустриалната политика заради Covid-19?

Schiebel: През февруари, когато индустрията бе засегната, говорихме, че вирусът е с половинчато изражение, но сега е съвсем различно. Виена се опитва да разбере колко важна е индустрията - и колко стабилна е тя по време на криза в сравнение с туризма. Това не е навредило на имиджа на индустрията в краткосрочен план. Но не смея да пророкувам общо преосмисляне. Опасявам се, че след една година ще се върнем към нормалното. След като го направим, туризмът отново ще бъде по-лесният бизнес. Индустрията се нуждае от инвестиции, изследвания, развитие - там е по-трудно да бъдеш добър. В този контекст смятам, че рамката за уеднаквяване на допустимите норми на CO2 на ЕС е добра, защото не само насърчава глобалната защита на околната среда, но също така подкрепя регионалната икономика.

ДЕР СТАНДАРТ: Също така е по-трудно да се намери персонал в индустрията.

Schiebel: Не можем да намерим достатъчно стажанти. Това със сигурност е резултат от факта, че индустрията е свързана повече с пушещите комини, отколкото с високотехнологичните професии. Би трябвало по някакъв начин да се стигне до същността на привличане от индустрията. Това обаче важи и за други страни. Ако можем да мислим за индустрията малко по-регионално, малко по-патриотично (в положителен смисъл), бихме могли да намерим стажанти. Но ние също правим много в областта на образованието и обучението, за да бъдем привлекателни.

ДЕР СТАНДАРТ: Фокусирате се и върху разнообразието при работещите. Това не прави ли търсенето на персонал още по-досадно?

Schiebel: Не, това е много важно за мен. От една страна, имаме доста висок процент жени. От друга страна, имаме и глухи служители. Изключително вълнуващо е да виждаме как нашите служители се справят с работата си. От съображения за безопасност забранихме на един служител да работи със слушалки. Но се усеща, как останалата част от работниците стават все по-чувствителни към глухите служители и това е един процес, който учи на толерантност.

ДЕР СТАНДАРТ: Родителите Ви основават две компании, по една за всеки син. Сестра Ви наследява фирмата за недвижими имоти. Имате четири компании и четири деца. Това случайност ли е?

Schiebel: Смятам да работя по-дълго. Нека да видим какво има тогава за наследяване. (усмихва се)

ДЕР СТАНДАРТ: Кои компании имате освен SCHIEBEL?

Schiebel: Едната от компаниите управлява имуществото на SCHIEBEL Antriebstechnik, другата е компания за филмова продукция. Искахме да специализираме в рекламни филми заснети под вода, но към момента сме заседнали само в "артистичното" начинание. Бяхме поставени дори в лонглиста за Оскар, филмът се казваше "Lacrimosa". Не е лошо, нали?

ДЕР СТАНДАРТ: Но имате и бизнес за търговия с картонени изделия.

Schiebel: Основах го като тийнейджър, веднага след като получих шофьорската си книжка. Това са неща, на които се държи. И при сина ми виждам, че това е страхотно училище.

ДЕР СТАНДАРТ: Кое е най-важното при ученето в работния процес?

Schiebel: Че можете да си намерите работа, която също е хоби. Трябва да е забавно. Това ми липсва малко при младото поколение, също и в кандидатурите за работа, които получавам. Но ако търсите и изпробвате нещата, със сигурност ще намерите работа, която също е страст. Виждам това при най-големия ми син, който стажува като обущар и обича работата си. Сърцето ти наистина се отваря.