Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ТУ-Варна проведе кръгла маса на тема "Машиностроенето в България – настояще и бъдеще" - 27.10.2021

27.10.2021   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Катедра "Технология на машиностроенето и металорежещи машини" на Техническия университет – Варна организира кръгла маса на тема "Машиностроенето в България – настояще и бъдеще", на която държавно управление, образование и бизнес поставиха началото на ново измерение в мирогледа за машиностроенето като част от честванията на Деня на машиностроителя.

Основни акценти по време на срещата бяха мотивацията на младите хора и остарялото разбиране за машиностроителната индустрия. Участниците обсъдиха липсата на разбиране за високото ниво на модернизация, интелигентни машини и автоматизация. Обсъдено беше и недостатъчното ниво на информираност и правилно разбиране у широката общественост, в комбинация с липсата на насочваща реклама и липсата на конструктивна комуникация между университетите и бизнес организациите в машиностроителния бранш, които стоят в основата на отлива на кадри, както във висшето образование, така и на специалисти в бизнеса.

Всички участници в дискусията се обединиха около инициативата специалностите от ПН "Машинно инженерство" да бъдат включени в регистрите като защитени специалности с високо ниво на търсене на пазара на труда, а студентите в тях да бъдат освободени от заплащане на семестриални такси.

Кръглата маса "Машиностроенето в България – настояще и бъдеще" постави началото на дългосрочно партньорство между държава, университет и бизнес, в което фирмите са отворени за съдействие в обучителния процес, осигуряването на практики, стажове и съвместни стипендиантски програми, споделят от ТУ-Варна.

     
Източник: ТУ-Варна

Ключови думи: ТУ-Варна   машиностроене  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Събитията
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...