Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

До края на март ще са готови 14 курса за техници и инженери в рамките на програма allCUTE

Търговско-промишлени палати и университети от четири страни в сътрудничество с Клъстер "Тракия икономическа зона" подготвят кратки курсове за техници и инженери, работещи в сектори машиностроене и мехатроника. До края на март учебните курсове, които са общо 14 на брой – 6 за инженери и 8 за техници, се очаква да бъдат финализирани, информира Катя Стайкова, изпълнителен директор на Клъстер "Тракия икономическа зона".

Курсовете се разработват в рамките на проект "Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене" (allCUTE) по програма Еразъм+. В него участват 4 университета, предлагащи инженерно обучение, сред които Технически университет – Габрово, Международният елински университет, Техническият университет в Гданск, Университетът на Ниш, 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и Клъстер "Тракия икономическа зона".

Учебният план се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 фирми в горепосочените сектори в районите Габрово и Пловдив в България, Източна Македония и Тракия в Гърция, Поморско воеводство в Полша и Ниш в Сърбия. Според анализа на анкетата работодателите определят за приоритетни 8 курса за техници, които са залегнали в учебния план – Електричество, Електрически задвижвания, Пневматика и електропневматика, Хидравлика, Вакуум и вакуумни технологии, Оптимално използване на сгъстен въздух, Работа и настройка на машини с ЦПУ и Работа с автоматизирани производствени системи.

6-те курса за инженери съответно са: Основни схеми в автоматизираните пневматични системи, Енергийна ефективност в пневматичните системи, Хидравлика, пропорционална хидравлика, Електрически задвижвания, комплексни електрически задвижвания, Автоматизирани производствени системи и Гарантиране на качество, контрол на качество и тестване.

     
Източник: ТИЗ

Ключови думи: ТИЗ   ТУ – Габрово   машиностроене   мехатроника  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Обучения/Семинари

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...