Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Пазарно проучване на CECIMO очертава позитивни тенденции за сектора на адитивното производство в Европа

15.08.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

CECIMO наблюдава европейския сектор на адитивното производство (AM) и провежда регулярни проучвания за неговото развитие, като събира данни директно от компаниите за 3D печат от асоциацията. Публикуваните резултати очертават тенденциите на развитие в ключови бизнес области, като местен бизнес, износ, поръчки по вид материал, промяна в търсенето и инвестициите.

На база последното си шестмесечно проучване CECIMO прави следните основните пазарни прогнози за индустрията през следващите шест месеца: силно положителни очаквания за ръст на АМ на местните и външните пазари, очаквания за значителен ръст в търсенето на композити и метали, поръчките в медицинския сектор запазват водещата позиция, а очакванията за поръчки в авиокосмическата и автомобилната промишленост отбелязват силен ръст, в резултат на високите инвестиционни очакваният индексът на доверие в AM (AM Confidence Index) бележи връх.

Тъй като CECIMO установи сътрудничество с Германската асоциация на машиностроителните компании VDMA, за да може да получи по-широка представителност на проучването за AM сектора в Европа, включително данни за Германия, новият доклад вече има два раздела. Първата част съдържа съвкупните резултати от проучванията от страна на CECIMO и VDMA. Втората част на доклада съдържа данни само от проучването на  CECIMO, като представя и тенденциите въз основа на предишните проучвания.

Получените данни за AM (CECIMO+VDMA) показват очаквания за високо ниво на бизнес оптимизъм на вътрешния пазар през следващите шест месеца в европейската общност в областта. Почти 50% от респондентите очакват растеж и само 10% прогнозират спад. Този резултат съответства на предишни проучвания и очаквания за използването на AM технологии от европейските производители.

Що се отнася до тенденцията на AM на външния пазар и очакванията за износ/чуждестранни поръчки, ситуацията е още по-оптимистична. Участниците изразяват по-високи очаквания за растеж в сравнение с вътрешния пазар – 55% от анкетираните посочват, че износът/чуждестранните поръчки ще нараснат през следващите шест месеца, докато други 37% очакват поне същото ниво на бизнес в чужбина и едва 8% очакват спад на външния пазар. Тези констатации ясно показват силно търсене на външните пазари и факта, че европейските AM технологии се използват все повече в световен мащаб.

     
Източник: CECIMO; Снимка Dreamstime

Ключови думи: CECIMO   адитивно производство   3D печат   пазарни тенденции  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...