Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Германската машиностроителна индустрия отчита ръст на поръчките през второто тримесечие

20.09.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

През второто тримесечие на 2022 г. поръчките в германската индустрия за металообработващи машини са нараснали с 24 процента в сравнение със същия период на миналата година, информират от Германската асоциация на производителите на металообработващи машини (VDW). Преобладават поръчките от Германия с увеличение от 27%, а тези от чужбина са 23%.

"Въпреки настоящите трудни условия, поръчките за металорежещи машини продължиха да се развиват добре през второто тримесечие. През първата половина на годината обемите почти достигат рекордните нива от 2018 г. Чуждестранният бизнес е подкрепен предимно от търсене извън ЕС. По-конкретно – двата водещи пазара са Китай и САЩ", коментира д-р Вилфрид Шефер, изпълнителен директор на VDW.
 
По отношение на технологиите, металорежещите машини са водещи, като през първата половина на годината търсенето при тях е два пъти по-голямо от това при технологиите за формоване.

Продажбите от своя страна продължават да будят безпокойство. През първото полугодие се регистрира 7% увеличение спрямо същия период на предходната година. Реално резултатът означава стагнация. Опасенията са свързани основно с проблемите с веригата за доставки, допълва Шефер.

70 процента от германското производство на металорежещи машини отива за износ, който също бележи повишение през второто тримесечие. Данните показват ръст от 5% за първите шест месеца. В регионално отношение най-силно нараства износът за Азия – с 11%. На този фон Китай, най-големият пазар, има непропорционално малък принос с 5% увеличение. От друга страна, износът на германски машинни и инструменти за Япония, Индия и някои по-малки пазари в Югоизточна Азия отбелязва двуцифрен темп на растеж.

Бизнесът с американски клиенти също продължава тенденцията на нарастване с 9% ръст. Европа стагнира на нивото от предходната година, като износът за Източна Европа рязко се е свил поради отпадането на руския пазар. Износът за Западна Европа, от друга страна, се е увеличил значително.

Вносът е нараснал общо с 16%, като тук водещи са азиатските доставчици.

В условията на войната между Русия и Украйна, енергийните доставки през предстоящия есенно-зимен сезон остават несигурни със съответните последици за цените. В Китай, най-големия пазар, има признаци на слаб общ икономически растеж. Към това се добавят и геополитически опасения във връзка с отношенията с Тайван, отбелязват от VDW.

     
Източник: VDW

Ключови думи: VDW   металообработващи машини   пазарно проучване  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...