Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Машиностроителни компании обсъдиха връзката между академичното обучение и производството

19.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Над 30 фирми от машиностроителния сектор в България се събраха на кръгла маса "Машиностроенето в България – настояще и бъдеще", организирана от катедра "Технология на машиностроенето и металорежещи машини" на Техническия университет – Варна (ТУ - Варна), съобщават от университета.

От името на Академичното ръководство форумът беше открит от проф. д-р инж. Валентина Маркова, зам.-ректор по "Академичен състав и координацията" на ТУ-Варна, която поздрави участниците и пожела на всички "да очертаят насоките на съвместна дейност между бизнеса и катедрата и инициативите за следващата година, които ще помогнат на студентите да се интегрират по-бързо в работния процес и да се развият професионално". 

Онлайн приветствие беше поднесено и от Виолин Ненов, председател на Българска браншова камара - Машиностроене, който изрази мнението, че секторът не е популярен в страната и е необходимо модерните технологии в машиностроенето да се популяризират и да се работи за издигане на имиджа на машиностроителната професия. 

В срещата участваха преподаватели от катедрата, студенти и представители на фирми от сектора. Темите на форума бяха относно създаването на мост между академичното обучение и производствената среда, участието на бизнеса в обучителния процес и законовите и нормативни пречки пред практическото обучение в производствената среда. 

Беше констатирана недостатъчна подготовка на завършилите поради намалени часове на обучение и липса на задължителна практика, както и липсата на мотивация. Според повечето представители на бизнеса е нужна държавна политика за привличане на младежи към машиностроенето и изграждане на дългосрочни партньорства между училищата, университетите и бизнеса.

     
Източник: ТУ - Варна

Ключови думи: ТУ - Варна   машиностроене   партньорства  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
DMG MORI
Подобни статии
hofmann
РАИС
Galika
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес
DMG MORI mobile

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииОбяви за работаРеализацииСъбитиятаТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...