Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Машиностроителни компании обсъдиха връзката между академичното обучение и производството

19.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Над 30 фирми от машиностроителния сектор в България се събраха на кръгла маса "Машиностроенето в България – настояще и бъдеще", организирана от катедра "Технология на машиностроенето и металорежещи машини" на Техническия университет – Варна (ТУ - Варна), съобщават от университета.

От името на Академичното ръководство форумът беше открит от проф. д-р инж. Валентина Маркова, зам.-ректор по "Академичен състав и координацията" на ТУ-Варна, която поздрави участниците и пожела на всички "да очертаят насоките на съвместна дейност между бизнеса и катедрата и инициативите за следващата година, които ще помогнат на студентите да се интегрират по-бързо в работния процес и да се развият професионално". 

Онлайн приветствие беше поднесено и от Виолин Ненов, председател на Българска браншова камара - Машиностроене, който изрази мнението, че секторът не е популярен в страната и е необходимо модерните технологии в машиностроенето да се популяризират и да се работи за издигане на имиджа на машиностроителната професия. 

В срещата участваха преподаватели от катедрата, студенти и представители на фирми от сектора. Темите на форума бяха относно създаването на мост между академичното обучение и производствената среда, участието на бизнеса в обучителния процес и законовите и нормативни пречки пред практическото обучение в производствената среда. 

Беше констатирана недостатъчна подготовка на завършилите поради намалени часове на обучение и липса на задължителна практика, както и липсата на мотивация. Според повечето представители на бизнеса е нужна държавна политика за привличане на младежи към машиностроенето и изграждане на дългосрочни партньорства между училищата, университетите и бизнеса.

     
Източник: ТУ - Варна

Ключови думи: ТУ - Варна   машиностроене   партньорства  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...