Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Как да се намали въглеродният отпечатък на продукцията в машиностроенето

20.02.2023   |   Начало»Бизнес

По какъв начин секторът на машиностроенето може да постигне намаляване на емисиите от СО2 – този въпрос се разглежда в последната публикация на Германската асоциация на машиностроителните предприятия (VDW), която е част от тематичната поредица "Поглед към бъдещето".

Въглеродните емисиите се превръщат във важен фактор за конкурентоспособност в индустрията

Във връзка с предизвикателствата, свързани с климатичните промени, повечето индустриално развити страни последователно затягат своите цели за намаляване въглеродните емисии. Много компании правят още една крачка напред, поемайки индивидуални цели. Например, банките все повече изискват информация за въглеродния отпечатък на фирмите като част от техните ESG стратегии. Други компании обявяват, че ще произвеждат по неутрален по отношение на климата начин през следващите години или че ще произвеждат неутрални по отношение на климата продукти в бъдеще. За редица доставчици представянето на CO2 стратегия се счита за задължителен критерий, на който трябва да отговарят.

Пример в тази посока е автомобилната индустрия, където няколко големи компании като VW, Daimler и Volvo обявиха, че техните вериги за доставки ще бъдат неутрални по отношение на климата най-късно до 2040 г. В тази връзка те вече затягат изискванията. Тенденцията ще се засилва в бъдеще и със сигурност ще окаже влияние и върху индустрията за металорежещи машини, отбелязват от VDW.

70 до 90% от свързаните с производството емисиите възникват във веригата на стойността

Производителите на металорежещи машини разполагат с две основни възможности, чрез които могат да допринесат за намаляване на емисиите на CO2 на своите клиенти:

  • Предоставяне/използване на по-енергийноефективни машини;
  • Намаляване на въглеродния отпечатък на предоставените машини.

Тъй като емисиите на CO2 често са смятани за синоним на енергийни разходи, досега фокусът е бил предимно върху разработването на по-енергийноефективни машини, които намаляват както разходите, така и емисиите.

Според направени проучвания обаче, в зависимост от дълбочината на веригата на стойността, 70 до 90% от емисиите на даден продукт се формират именно по веригата за доставки. Това означава, че само малка част от емисиите могат да бъдат повлияни директно от компанията. Така се стига до заключението, че само енергийната ефективност няма да е достатъчна в дългосрочен план. Вместо това в бъдеще ще нараства значението на въглеродния отпечатък на материалите, изделията и машините, използвани в дадено производство.

Ефективен подход за справяне с голяма част от емисиите е чрез определянето на въглеродния отпечатъка на отделните продукти. Първата стъпка за оптимизиране е да се определи какви емисии се генерират при производството/ доставката на даден подкомпонент. Следващата стъпка е да се набележат мерки за намаляването им. Ефективни мерки могат да бъдат разработването на продукти, оптимизирани по отношение на отделяния CO2, увеличаването на степента на рециклиране на суровините, прилагането на CO2 като разходоопределящ фактор при избор на доставчиците.

За повече подробности вижте тук.

     
Източник: VDW; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: VDW   машиностроене   въглероден отпечатък   въглеродни емисии   климатична неутралност  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...