Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Как адитивното производство може да помогне за повишаване на устойчивостта в индустрията

Адитивното производство (AM), което предлага нови възможности за проектиране, производство и бизнес модели, се явява една от ключовите технологии, осигуряващи редица предимства по пътя към по-ефективно по отношение на разходите и ресурсите производство. В допълнение АМ може съществено да допринесе и за намаляване на въглеродния отпечатък в производствения цикъл.

Самата фаза на производство на изходните материали, по-конкретно производството на прахове за 3D печат, се явява относително енергоемка. Това обаче се компенсира със значителни икономии по веригата до получаване на крайните продукти. Така че в цялост индустриалният 3D печат предлага предимства по отношение на устойчивостта, отбелязват в своя публикация от EMO Hannover.

За да подчертае потенциала на AM в това направление, Европейската асоциация на машиностроителните индустрии (CECIMO) съставя и издава сборник с добри практики от цяла Европа. От асоциацията са убедени, че адитивното производство може да помогне за ускоряване на зеления преход на индустрията и трябва да бъде стимулирано.

"Идеята да се издаде този сборник, фокусиран върху адитивното производство, е продиктувана от възможността чрез него да се подкрепят европейските цели, определени в плана за действие за кръговата икономика. В сборника са събрани примери за приложения на технологиите за адитивно производство, които биха могли да помогнат на компаниите в различни индустриални сектори да подобрят устойчивостта на своите продукти", споделя Филип Гертс, генерален директор на CECIMO.

Метален прах от скрап и отпадъци от АМ

Първият пример от сборника е за норвежката компания F3nice, която произвежда метални прахове за адитивно производство, получени от 100% рециклиран материал. За тази цел се използват метални отпадъци от нефтената и газовата промишленост (скрап), както и от самата производствена верига на АМ (употребяван прах, неуспешни отпечатъци и др.), след което се преработват отново в прах. Тези метални прахове впоследствие намират приложение в АМ като суровина. Използването на праховете е тествано на различни системи от независими експерти, за да се гарантира качеството на крайните продукти.

С помощта на Катедрата по инженерна екология в политехническия институт в Милано (Politecnico di Milano) беше извършена оценка на жизнения цикъл от входа до изхода на производствената верига, за да се определят спестяванията на CO2 при прилагане на кръговата икономика в сравнение със стандартната линейна икономика. Резултатите подкрепят тезата, че аргументите за икономическата полза от АМ технологията са важна стъпка за превръщането на АМ в реален фактор за разгръщане на кръговата икономика, се казва още в материала.

Други интересни примери от сборника са за намаляване на отпадъците в производството с 95% в Италия, за производство с 30 пъти по-малко суровини от Великобритания.

Сборникът "Подпомагане на кръговата икономика с адитивно производство" на CECIMO може да намерите тук.

     
Източник: EMO Hannover

Ключови думи: CECIMO   адитивно производство   3D печат   кръгова икономика  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
DMG MORI
Подобни статии
hofmann
РАИС
Galika
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Технологии
DMG MORI mobile

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...