Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Как адитивното производство може да помогне за повишаване на устойчивостта в индустрията

Адитивното производство (AM), което предлага нови възможности за проектиране, производство и бизнес модели, се явява една от ключовите технологии, осигуряващи редица предимства по пътя към по-ефективно по отношение на разходите и ресурсите производство. В допълнение АМ може съществено да допринесе и за намаляване на въглеродния отпечатък в производствения цикъл.

Самата фаза на производство на изходните материали, по-конкретно производството на прахове за 3D печат, се явява относително енергоемка. Това обаче се компенсира със значителни икономии по веригата до получаване на крайните продукти. Така че в цялост индустриалният 3D печат предлага предимства по отношение на устойчивостта, отбелязват в своя публикация от EMO Hannover.

За да подчертае потенциала на AM в това направление, Европейската асоциация на машиностроителните индустрии (CECIMO) съставя и издава сборник с добри практики от цяла Европа. От асоциацията са убедени, че адитивното производство може да помогне за ускоряване на зеления преход на индустрията и трябва да бъде стимулирано.

"Идеята да се издаде този сборник, фокусиран върху адитивното производство, е продиктувана от възможността чрез него да се подкрепят европейските цели, определени в плана за действие за кръговата икономика. В сборника са събрани примери за приложения на технологиите за адитивно производство, които биха могли да помогнат на компаниите в различни индустриални сектори да подобрят устойчивостта на своите продукти", споделя Филип Гертс, генерален директор на CECIMO.

Метален прах от скрап и отпадъци от АМ

Първият пример от сборника е за норвежката компания F3nice, която произвежда метални прахове за адитивно производство, получени от 100% рециклиран материал. За тази цел се използват метални отпадъци от нефтената и газовата промишленост (скрап), както и от самата производствена верига на АМ (употребяван прах, неуспешни отпечатъци и др.), след което се преработват отново в прах. Тези метални прахове впоследствие намират приложение в АМ като суровина. Използването на праховете е тествано на различни системи от независими експерти, за да се гарантира качеството на крайните продукти.

С помощта на Катедрата по инженерна екология в политехническия институт в Милано (Politecnico di Milano) беше извършена оценка на жизнения цикъл от входа до изхода на производствената верига, за да се определят спестяванията на CO2 при прилагане на кръговата икономика в сравнение със стандартната линейна икономика. Резултатите подкрепят тезата, че аргументите за икономическата полза от АМ технологията са важна стъпка за превръщането на АМ в реален фактор за разгръщане на кръговата икономика, се казва още в материала.

Други интересни примери от сборника са за намаляване на отпадъците в производството с 95% в Италия, за производство с 30 пъти по-малко суровини от Великобритания.

Сборникът "Подпомагане на кръговата икономика с адитивно производство" на CECIMO може да намерите тук.

     
Източник: EMO Hannover

Ключови думи: CECIMO   адитивно производство   3D печат   кръгова икономика  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...