Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Интелигентни решения на Roesler за цифрово управление на технологичната вода оптимизират повърхностната обработка в производството на Scherdel

За да управлява по-добре многобройните параметри на своята система за пречистване и рециклиране на технологична вода, международният производител на огънати и щамповани детайли Scherdel модернизира своята полуавтоматична центрофуга Roesler с цифров софтуерен пакет за управление на технологична вода от Roesler Smart Solutions. Той позволява интерактивно управление на до 13 параметъра, като например концентрация на съединения, стойност на рН или микробиологично замърсяване.

Продуктите на Scherdel, използвани в автомобилната промишленост, медицината, електротехниката и енергетиката, включват щамповани и огънати части, пружинни шайби и компоненти за електрически превозни средства. Последните се произвеждат в предприятието Scherdel Waldershof във Валдерсхоф, Бавария.

Компонентите, изработени от различни стоманени сплави, неръждаема стомана и цветни метали, често получават крайната си повърхностна обработка при масови довършителни операции. Освен основните функции на довършителната обработка като отстраняване на мустаци и оформяне на ръбове, важно изискване са чистите повърхности с цел провеждането на оптичен контрол на качеството. В този контекст качеството на технологичната вода играе ключова роля.

Пречистване и рециклиране на технологична вода в усъвършенствани приложения за повърхностна обработка

В Scherdel Waldershof технологичната вода от повърхностната обработка се почиства и рециклира с полуавтоматична центрофуга Z 800. Досега качеството на технологичната вода е било контролирано само чрез ежедневна проверка на концентрацията на съединенията, извършвана от различни служители. "Процесната вода се замърсява с масла от щамповани и огънати части, смазочни материали за ремъци и фини частици от метали и други носители. От една страна, това повишава проводимостта, което може да доведе до грешни показания по време на оптичния контрол. От друга страна, указанията относно размера и количествата на частиците невинаги се спазват. Всичко това водеше до скъпоструваща преработка и дори до бракуване на детайли", обяснява Тобиас Кьониг, ръководител на отдела за повърхностна обработка и пречистване в Scherdel Waldershof.

Новата цифрова система за управление на технологичната вода "Advanced" от Roesler Smart Solutions за полуавтоматични и напълно автоматични центрофуги позволява удобно за потребителя наблюдение, записване и оценка на всички основни процесни параметри: концентрация на съединенията (измерва се чрез титруване или рефракция - BRIX), стойност на pH, електропроводимост, проводимост на технологичната вода, микробиологично замърсяване с бактерии, дрожди и гъбички, съдържание на хлорид, стойност на COD (химична потребност от кислород), BIT концентрация (биоцид в процесната вода), външен вид и мирис.

В зависимост от конкретните изисквания за даден процес на повърхностна обработка съответните процесни параметри могат да се избират индивидуално. Водните проби се събират ръчно и се анализират с подходящо измервателно оборудване, което може да бъде доставено от Roesler заедно със софтуерния пакет.

Въз основа на въведените параметри алгоритъмът в софтуера разработва препоръки за незабавни коригиращи действия, така че отклоненията от определените стойности за съответните процесни параметри да бъдат коригирани и по този начин да се осигури стабилност на процеса. Освен препоръките за коригиращи действия софтуерът предоставя и информация, която обяснява неблагоприятните последици върху повърхността на обработвания детайл, ако отклоненията от различните параметри не бъдат бързо коригирани. Всички данни се записват и могат да бъдат извлечени и визуализирани в таблици и диаграми.

"Когато Roesler представи цифровата система за управление на технологична вода, ние веднага оценихме нейния потенциал за повече прозрачност на данните и по-висока процесна стабилност. Освен това осъзнахме, че препоръчваните коригиращи действия заедно със съответната справочна информация могат да бъдат полезен образователен инструмент, който помага на нашите служители да повишат познанията си относно технологичните процеси", заключава Тобиас Кьониг.

 

 

 

 

Roesler Group
Email: info@rosler.com
https://de.rosler.com/en-en/

     
Източник: Roesler

Ключови думи: Roesler   Рьослер   Scherdel   повърхностна обработка   технологчна вода   довършителни операции   управление на процесните параметри  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
Galika

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Фирмена публикация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииОбяви за работаРеализацииСъбитиятаТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...