Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Нова разработка използва човешка реч за управление на машини

Изследователите от Института Fraunhofer за дигигални и медийни технологии (Fraunhofer IDMT) в Олденбург са разработили решение за разпознаване на реч, което може да се използва в промишленото производство, съобщават от Fraunhofer-Gesellschaft. Системата работи надеждно дори в шумна среда и може да бъде гъвкаво адаптирана към нуждите на потребителя. Служителите използват интуитивни гласови команди за управление на машините, при което ръцете им остават свободни и те могат да работят много по-ефективно.

Новата технология ще бъде представена на международното изложение Hannover Messe от 17 до 21 април 2023 г., където посетителите ще могат да наблюдават на живо на щанда на Fraunhofer в зала 16, щанд A12 демонстрация на гласово контролирана фреза в действие.

Същност на системата

Решението на Fraunhofer IDMT позволява машините да бъдат надеждно контролирани с помощта на гласови команди. Дори в шумна производствена среда системата за разпознаване на реч функционира надеждно. Служителите говорят в безжични слушалки или стационарен микрофон, а в бъдеще биха могли да използват интелигентна технология за чуване, която се разработва от направлението за аудио технологии на института. Силният шум от заобикалящата среда е почти изцяло изключен с помощта на комбинация от насочени микрофони и ефективна система за изчистване на шума.

Основните предимства

"За първи път с помощта на нашата технология хората могат да контролират машините в производството, използвайки гласови команди по надежден, интуитивен начин. За производствените компании това означава повишена ефективност и по-ниски разходи", казва Марвин Норда, ръководител на проекта за гласово контролирано производство във Fraunhofer IDMT.

Технологията има предимства и за служителите, тъй като безконтактното управление на машината е безопасно и хигиенично за персонала. Когато служителите контролират множество машини, това намалява необходимостта от ходене - те могат да използват мобилно устройство, за да подават гласови команди към оборудването от разстояние. Освен това ръцете им остават свободни, което им позволява да поставят детайла на позиция в работната зона, като в същото време подават инструкция към машината като "спускане на ръката" или "захващане на детайла".

Управлението на машина чрез гласови команди е по-ефективно от използването на контролен панел или сензорен панел - кликването върху вложени структури от менюта е тромав и податлив на грешки процес, докато директните гласови команди включват прости инструкции, обясняват от Fraunhofer-Gesellschaft.

"Технологията за разпознаване на реч може да обработва стотици индивидуални команди в зависимост от приложението и не се ограничава до определен глас. Нови или модифицирани команди могат бързо да бъдат добавени в системата", добавя г-н Норда.

Разработката, която е спонсорирана от Министерството на науката и културата на Долна Саксония и фондация "Фолксваген", вече е готова за индустриално приложение и се тества от клиенти.

     
Източник: Fraunhofer-Gesellschaft

Ключови думи: Fraunhofer IDMT   управление на машини   разпознаване на реч   речеви команди  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
DMG MORI
hofmann
РАИС
Galika
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Технологии
DMG MORI mobile

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииОбяви за работаРеализацииСъбитиятаТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...