Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Публикуваха проучване за нагласите в сектора на германската машиностроителна индустрия

04.04.2023   |   Начало»Бизнес

От Асоциацията на германската машиностроителна индустрия (VDMA) оповестиха резултатите от блиц анкета за настроенията в сектора на машиностроенето и тежката индустрия, проведена в края на март сред 639 компании членки.

 

Постепенно нормализиране на веригите за доставка

Въпреки многото фактори на несигурност, по-голямата част от компаниите в машиностроителния сектор очакват с предпазлив оптимизъм развитието на бизнеса през настоящата година. Макар капацитетите за производство и доставка да остават под натиск поради повишените цени и обтегнатите вериги за доставка, се наблюдава постепенно успокояване в тази сфера.

"Въпреки че повече от половината компании все още съобщават за нарушения във веригите си за доставка, от средата на миналата година ситуацията се подобрява стъпка по стъпка", отбелязва главният икономист на VDMA д-р Ралф Вихерс.

Едва 6% от компаниите очакват ситуацията с доставките да се влоши през следващите месеци, докато една на всеки четири компании очаква подобрение.

"Остава обаче предизвикателството при снабдяването с електронни компоненти. Почти една от всеки три компании съобщава за сериозни затруднения в тази област", добавя Вихерс.

 

Очакван ръст на оборота

Подобрената ситуация с доставките се отразява положително върху очакванията за производство и оборот. Около 70% от компаниите очакват ръст на оборота през текущата година въпреки многото предизвикателства и високите рискове, които все още съществуват, сочат резултатите от анкетата.

 

Нагласи и проблеми в сферата на персонала

С оглед на добре използвания капацитет и положителните бизнес очаквания, 60% от анкетираните заявяват, че биха искали да разширят основната работна сила през настоящата година. Планираното увеличаване на персонала обаче се оказва трудно осъществимо поради недостиг на квалифицирани кадри. Три от четири компании отчитат осезаем или сериозен недостиг на квалифициран персонал.

"Така обстановката в сферата на човешките ресурси остава напрегната, което е характерно не само за машиностроителния бранш и не само в Европа – това е структурен проблем, чието решение изисква висока степен на гъвкавост и ефикасен подход при наемането на служителите", казва Вихерс. "Малцина очакват тези тесни места да се преодолеят в обозримо бъдеще. Нещо повече, проблемът с недостига на квалифицирани работници се оценява като най-сериозния сред основните предизвикателства пред сектора."

 

Частично използване на субсидиите за енергия

Тенденцията при снабдяването с енергия на фирмите в машиностроителната индустрия е към успокояване и по-голяма надеждност. Около две трети от фирмите имат договор с фиксирана цена за електроенергия и 70% за газ. Немалък брой компании обаче продължават да са свързани със спот пазара, тъй като не получават договор с фиксирана цена от своя доставчик.

"При 15% от фирмите доставките на газ се осигуряват през спот пазара, при една част – поради липса на алтернатива, а при други – по собствено предпочитание. При електроенергията този процент е 23", казва Вихерс.

От мярката за субсидиране на цената на енергията се възползват около половината от компаниите в сектора. "Приблизително всяка четвърта компания може да се справи и без тази мярка, защото разполага с по-изгодна договорна цена. Някои фирми съзнателно се въздържат от използването на субсидии за енергия. А почти 15% от анкетираните все още се колебаят при вземането на решение", обобщават от VDMA.

     
Източник: VDMA

Ключови думи: VDMA   машиностроителен сектор   верига за доставки  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...