Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

CECIMO очертава положителна перспектива за европейските производители на металообработващи машини

29.05.2023   |   Начало»Бизнес

Въпреки политическата и икономическа несигурност Европейската асоциация на машиностроителната индустрия (CECIMO) оцени като положителна икономическата ситуация за европейските производители на металообработващи машини. По време на пролетните срещи CECIMO 2023, проведени в Анталия, бяха обсъдени детайлно бъдещият дневен ред на Асоциацията, както и тенденциите в развитието на нововъзникващите технологии и машиностроителния сектор.

Икономическата ситуация

Прегледът на предходната година показва, че европейската машиностроителна индустрия отбелязва значително възстановяване въпреки всички предизвикателства. Поръчките остават стабилни през цялата година, като нивата на използване на капацитета са над средните за 2019 г.

Според последни данни обемът на производството на металообработващи машини на страните от CECIMO е достигнал около 25 млрд. евро през 2022 г., с приблизителен дял от около 32% от глобалното производство.

По отношение на потреблението страните от CECIMO регистрират стойност от около 18,4 млрд. евро през 2022 г., което е почти една четвърт от световното потребление на металообработващи машини. Тези стойности отразяват увеличение на производството в сектора с около 11,9%, а на потреблението -с 23,4% в сравнение с предходната година.

Общият износ е нараснал с около 11,7% през 2022 г., а вносът отбелязва скок от приблизително 28,8%. САЩ и Китай остават основните пазари за износ за европейските производители през 2022 г., като САЩ са водещи. Япония, Китай и Тайван остават трите най-големи доставчици на металообработващи машини за страните от CECIMO.

Перспективите

Председателят на Икономическия комитет на CECIMO Маркъс Бъртън обяви, че въпреки сериозните предизвикателства първоначалните прогнози за 2023 г. са за растеж на сектора. "Благодарение на големите натрупани поръчки и по-нататъшното възстановяване на потреблението на металообработващи машини, особено в Европа, ние очакваме допълнителен ръст на производството на машини при членовете на CECIMO с около 8% тази година".

Очаква се намаленият риск от недостиг на газ и облекчаването на инфлационния натиск да имат положително въздействие върху доверието на потребителите и бизнеса в Европа. Въпреки това е важно да се признае отрицателното въздействие на геополитическото напрежение и нарастващите лихвени проценти върху инвестиционните потоци и глобалното търсене.

Докато средният индекс на общите поръчки на CECIMO8 за 2022 г. е с около 11% по-висок от средния за 2021 г., последните показатели за бизнес климата предполагат спад в поръчките през първата половина на 2023 г. Очаква се обаче на по-късен етап развитието при поръчките да покаже по-стабилна и положителна тенденция, отбелязват в заключение анализаторите от CECIMO.

     
Източник: CECIMO

Ключови думи: CECIMO   металообработващи машини   машиностроене  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...