Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Проучване на VDMA откроява локацията като важен фактор за успешен бизнес

05.07.2023   |   Начало»Бизнес

Ново проучване на VDMA сред представители на машиностроителната индустрия установява, че един от факторите за успешна трансформация на компаниите е доброто местоположение. Болшинството анкетирани са уверени, че подобрената ситуация с доставките ще продължи и през следващите месеци, съобщават от асоциацията.

Основни констатации

Три от четири компании в сектора на машиностроенето (77%) смятат, че привлекателността на Германия като място за бизнес се е влошила през последните години. Членовете на VDMA (75%) оценяват по сходен негативен начин и ситуацията в Обединеното кралство. Но дори страна, която преди е била класирана на първо място в избора на локация, не остава невредима: 55% от предприемачите съобщават, че привлекателността на Китай като място за бизнес осезаемо се е влошила. Това показват данните от последното блиц проучване на VDMA, проведено от 20 до 23 юни 2023 г. с участието на 667 компании.

Европа като място за бизнес

Критичното мнение за условията в Германия и други европейски локации е в ярък контраст с оценката на компаниите за собственото им представяне. Преобладаващата част от предприятията в сектора виждат повече възможности, отколкото рискове в предстоящата трансформация – особено в цифровизацията и автоматизацията.

"Машиностроителният сектор се чувства в добра позиция за преодоляване на ключови предизвикателства като изменението на климата чрез иновации и гъвкавост. Но в допълнение към технологичната конкурентоспособност са необходими благоприятни регулаторни условия, за да се гарантира, че нашите компании ще продължат да разработват и произвеждат машини и съоръжения в Германия и Европа, а не в други части на света. Можем да компенсираме политическите пропуски само до определена степен, ако изобщо можем. Контрапродуктивните решения, които вредят на средата, ни връщат назад", отбелязва президентът на VDMA Карл Хеусген.

Нидерландия, Швейцария и Австрия са с положителна оценка

Само 2% от компаниите оценяват текущите условия за бизнес в Германия като добри или много добри, докато около 40% им дават само задоволителна оценка. Сред европейските локации доста по-добри оценки получават Нидерландия, Швейцария и Австрия. Извън Европа се открояват САЩ, Индия и страните от АСЕАН.

"Със Закона за намаляване на инфлацията американското правителство стартира програма, от която индустрията ще се възползва значително през следващите няколко години. В Германия липсва този дух на оптимизъм. Твърде често хората разчитат на нови разпоредби, вместо да се доверят на движещата сила на пазара и малките и средни предприятия. Дори със Закона за имиграцията на квалифицирани работници федералното правителство не успява да наложи наистина смел курс", казва Хеусген.

Европа е и остава най-важният пазар за машини и съоръжения. През следващите пет години около една трета от компаниите (34%) планират да изградят нови производствени мощности в Европа. Други 9% ще преместят производството си в Европа, а 8% от анкетираните преследват и двете цели – ново производство и преместване. Това до голяма степен съответства на тенденцията от последните три години.

От друга страна, по-голям дял от инвестициите вече отиват в чужбина. Около една на всеки пет компании планира да създаде или разшири производство в САЩ, една на всеки шест - в Индия. Решаваща роля при вземане на решение имат размерът и растежът на пазара, близостта до клиентите и ценовите предимства.

Ситуацията при веригите за доставки и нуждата от работна ръка

Отслабването на натиска във веригите за доставки продължава, въпреки че 42% от компаниите все още съобщават за забележими или сериозни затруднения в ситуацията с доставките. Сега обаче недостигът е предимно при електронните компоненти. Около две трети от компаниите все още изпитват трудности при снабдяването с нужните електронни части, но почти всички интервюирани са уверени, че ситуацията с доставките ще се облекчи още през следващите месеци, обяснява Хеусген.

Друг съществен проблем представлява очертаващият се недостиг на работна ръка. За липса на кадри съобщават 98% от фирмите. Почти 40% дори очакват влошаване на напрегнатата ситуация.

"Вярно е, че поради икономическото забавяне има известно свиване при наемането през текущата година. Около половината от компаниите обаче биха искали да разширят основния персонал, точно поради влошените демографски тенденции. Набирането на кадри се явява едно от основните, а може би и централно предизвикателство през следващите години", обобщава Хеусген.

Въпреки настоящите и очертаващите се предизвикателства в една трудна икономическа и геополитическа среда, основната част от производителите в машиностроителната индустрия са оптимисти за втората половина на годината – 61% очакват ръст на продажбите за 2023 г., а всеки втори (52%) планира да разшири инвестициите, заключават от VDMA.

     
Източник: VDMA; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Машиностроителна индустрия   вериги за доставки   пазар на металорежещи машини  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...