Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Турският пазар на металорежещи машини се нарежда в челната десятка в света

01.08.2023   |   Начало»Бизнес

С обем от 1,9 млрд. евро през 2022 г. Турция е десетият по големина пазар на металообработващи машини в света, сочи проучване на Германската асоциация на машиностроителната индустрия VDW. Със собствено производство от над 1 млрд. евро държавата също така заема важно място и като производител. Независимо от това почти 90% от търсенето се посреща чрез внос от чужбина. Турските фирми залагат в голяма степен на машини, произведени в Германия, която е третият най-важен партньор сред вносителите в сектора.

Производство

Турция се явява едно от най-важните места за производство на металообработващи машини в света. През 2022 г. страната е произвела машини на обща стойност точно 1,0 млрд. евро, което е с 29% повече спрямо предходната година. По обем на производство заема 12-о място в света. Турската индустрия е особено добре представена в производството на машини за формоване и рязане. Този технологичен сегмент заема 68% от общия обем на производството (приблизително 683 млн. евро). Останалите 32% (около 317 млн. евро) се падат на металорежещите технологии.

Износ

Турската индустрия за металообработващи машини е с изразена експортна ориентация. Обемът на износа през 2022 г. е около 784 млн. евро (34% ръст спрямо предходната година). Това означава, че почти 80% от местната продукция е била предназначена за износ. Основните страни купувачи са били Русия (106 млн. евро, дял 14%), САЩ (71 млн. евро, 9%) и Германия (55 млн. евро, 7%).

Внос

През 2022 г. турските компании са внесли металорежещи машини на обща стойност 1,7 млрд. евро (увеличение с 29% спрямо предходната година). С дял от 13% Германия е третият най-голям вносител, след Тайван (24%) и Китай (16%). Други важни страни доставчици за Турция са Япония (12%), Южна Корея (10%) и Италия (9%).

По данни на VDW през 2022 г. германската индустрия за металообработващи машини е изнесла за Турция продукция (включително части и услуги) на стойност над 240 млн. евро, което е с 27% повече от предходната година.

Нараства и значението на Турция като страна купувач сред партньорите на Германия. От 14-о място сред основните експортни пазари през 2021 г., тя вече заема 11-о място през 2022 г. Данните сочат, че през миналата година почти 3% от целия износ на германски металообработващи машини е реализиран в Турция.

Обем на пазара

Общият обем на турския пазар на металообработващи машини се оценява на около 1,9 млрд. евро (ръст 27%) през 2022 г., което го прави десетия по големина в света. По отношение на отделните групи машини най-голям пазарен дял имат обработващите центри (прибл. 491 млн. евро). Следват универсални стругове и стругови центри (прибл. 378 млн. евро), както и машини за огъване, изтегляне и изправяне (приблизително 195 млн. евро).

     
Източник: VDW

Ключови думи: VDW   металообработващи машини   пазари   металообработка  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...