Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Машиностроително предприятие подменя стари енергоемки машини с високотехнологични по европейски проект

08.08.2023   |   Начало»Проекти

Старозагорското дружество за производство на метални конструкции и промишлено оборудване Металик започна реализацията на проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" (ВЕЕЕЕС), съобщават от Националното координационно звено на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ).

Цели и очакване резултати

С изпълнението на проекта се цели устойчиво намаляване на използваната енергия и генерираните въглеродни емисии на предприятието. Същевременно ще бъдат запазени съществуващите работни места и ще се създадат нови при по-добри условия на труд.

Предвижда се включване в производството на нова универсална машина за обработка на детайли и за подготовка на шевовете за заваряване, както и на автоматизирана система за енергиен мониторинг. Новото оборудване е последно поколение високотехнологична металообработваща техника с висока производителност и подобрена ефективност, което ще допринесе за намаляване на енергийните разходи.

Подготвителните операции ще се извършват с по-голяма прецизност и ще се ограничат ръчните операции. Предприятието ще повиши капацитета си и ще може да поема повече поръчки на конкурентни цени и за по-кратки срокове на изпълнение. Новите машини ще позволят по-добро качество на обработваните повърхности и ще ограничат авариите и престоите.

С внедряването на новата техника ще се увеличи функционалността и цялостната ефективност на индустриалния процес. След замяната на две остарели и енергоемки машини ще може да се пести 3 пъти повече електроенергия в рамките на индустриалния процес и ще се повиши производителността. Себестойността на продукцията ще се понижи, а производственият капацитет ще се увеличи близо 6 пъти. В материално измерение това означава вместо сегашните 2800 т да бъдат произвеждани 12 600 т метални конструкции годишно.

Финансови параметри

Проектът се осъществява с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 по силата на меморандума между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Предоставената безвъзмездна финансова помощ е 389 760 лв., представляващи 58% от общата стойност (672 000 лв.) на проекта. Програмен оператор е Министерството на енергетиката. Срокът за изпълнението е 30 април 2024 г.

     
Източник: Eeagrants.bg

Ключови думи: Норвежки финансов механизъм   ФМ на ЕИП   метални конструкции   индустриално оборудване   енергийна ефективност  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...