Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Международният конгрес за флаш топене в медодобива се проведе в България и Испания при голям интерес

Водещите европейски медодобивни компании Аурубис България и испанската Atlantic Copper бяха домакини на 16-ия Международен конгрес за флаш топене в медодобивната индустрия (IFSC). В събитието, което се проведе в България и Испания от 1 до 7 октомври 2023 г. участваха над 120 изявени експерти, съобщават от българската металургична компания.

За IFSC

Конгресът е с фокус върху иновациите в металургията на медта, кръговата икономика, енергийния преход и дигитализацията. Флаш процесът (топене на медни концентрати в "летящо състояние") е най-устойчивият и ефективен метод за производство на анодна мед, прилаган в света. Първият специализиран конгрес в тази област е организиран през 1972 г. във Финландия. Организатор на 16-ото издание на събитието бе Metso - компанията, създала технологията.

"Рециклирането и кръговата икономика са основните стълбове на бъдещото снабдяване с метали, но първичното производство ще продължи да е от жизненоважно значение. Светът се нуждае от много мед, за да успее зеленият преход. Такива форуми на високо ниво ни дават отлична възможност да обменяме нови идеи за производството на този ключов метал", отбеляза по време на форума д-р Хайко Арнолд, главен оперативен директор на Групата Аурубис.

Посещение на завода на Аурубис България

Делегатите на международния специализиран форум посетиха разположената в близост до Пирдоп и Златица производствена база на Аурубис, за да се запознаят на място с внедрените технологии, програмата за разширяване на производството и декарбонизационната стратегия на предприятието. Рафинираната мед е основен експортен продукт на България и ключова суровина за прехода към нисковъглеродна икономика, е-мобилност и свързаност.

Експертите разгледаха металургичното производство с инсталираното тази година двойно колело за отливане на анодна мед и рафинерията за пречистване на медта до катодна чрез електролиза. Предстои разширяване на капацитета за производство на катодна мед от 230 до 340 хиляди тона на година, инвестиция на стойност 240 млн. лв., с което всички произведени в Пирдоп медни аноди ще се рафинират на място.

Стратегията за декарбонизация на Аурубис България предвижда намаляване на преките и непреки емисии с 50% до 2030 г. с поетапно изграждане на ВЕИ за собствено потребление и програми за енергийна ефективност.

Посещение на Atlantic Copper в Испания

През втората част на IFSC – между 4 и 7 октомври, форумът се пренесе в Испания, където делегатите посетиха завода на Atlantic Copper в Уелва.

"Този конгрес предоставя уникална възможност за срещи с колеги от цял свят за обсъждане на най-новите технологични разработки в топенето на мед. Вълнуваме се да бъдем домакини заедно с Аурубис България и Atlantic Copper и сме изключително щастливи да видим големия интерес към събитието тази година", каза Пия Карху, президент на бизнес направление "Метали" на Metso.

     
Източник: Aurubis

Ключови думи: Аурубис България   Atlantic Copper   IFSC   металургия   флаш топене   медодобивна индустрия  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...