Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Европейско проучване очертава предизвикателствата и перспективите пред металообработващия сектор в България

31.10.2023   |   Начало»Проекти

Експерти от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) взеха участие в онлайн работен семинар, посветен на предизвикателствата и перспективите на металообработващата и електротехническата индустрия по отношение на умения, знания и квалификация. Събитието се проведе в рамките на европейския проект FactCheck, съобщават от БТПП и допълват:

"Партньорите по проекта от Германия, Испания, Полша, Гърция и България, сред които представители на центрове за професионално образование и обучение (ПОО), бизнес и браншови организации, обсъдиха изводите от проведено проучване на европейско ниво. Бяха разгледани и разликите и приликите в резултатите от изследването в отделните страни."

Проектът с пълно наименование "FactCheck - Адаптиране на качеството на предлагането на професионално образование и обучение към нуждите на производствения сектор" има за цел да подпомогне сътрудничеството между доставчиците на образователни услуги и компаниите от индустрията с оглед осъвременяване на учебните програми за професионална подготовка, така че да отговарят на нуждите на производствения сектор.

Ситуацията в металургичния и металообработващ бранш в България

Резултатите от анкетното проучване на компаниите показват, че металургичните и металообработващите предприятия в България успешно са преминали през белязаната от пандемията 2020 г. Техният оборот през 2020 г. нараства средно с 63% и е съпоставим с резултата от предходната година. Трите най-бързо развиващи се компании отбелязват трицифрен ръст, а всички предприятия от топ 20 са на печалба, сочи изследването.

Проблеми и предизвикателства

Голяма част от проблемите в сектора са свързани с драстичните промени на пазара на труда. Роботизацията и дигитализацията значително трансформират както работните процеси, така и работната среда, променяйки значението на човешкия фактор и налагайки новите форми на заетост.

Сред кадрите на трудовия пазар се констатира недостиг на умения в много основни области, в това число и в металообработващата индустрия. Съществен проблем е застаряването на персонала – голяма част от опитните работници са близо до пенсионна възраст, а няма достатъчно младежи, които да ги заместят.

Младите хора трудно взимат решение за ориентиране към работа в сектора на металургията и металообработването. Това се дължи до голяма степен на асоциирането на професията с тежки и непривлекателни условия на труд.

Съществува недостиг на работна ръка, който ще расте с годините и поради демографски причини в България. Нивото на безработица в страната е 4,3 %, а заетостта достига 70,4 % през 2022 г., но въпреки това работодателите съобщават за недостиг на квалифицирани работници.

Компаниите са изправени пред много предизвикателства при търсенето на персонал. Неподходящата професионална квалификация е сред най-често срещаните. Следват прекомерни очаквания за заплати и нисък индивидуален капацитет, показват още резултатите от анкетата.

Приоритети в професионалната подготовка

Продължаващото обучение се отбелязва като приоритет при решаването на проблема с недостига на работна ръка. Установено е, че освен базовите знания, са необходими и много други умения, които могат да се придобият в производствената среда.

Респондентите в проучването посочват като най-важни за качествено изпълнение на работата следните професионални умения и компетентности: работа с машини и инструменти – 64,5%, интердисциплинарна работа в екип – 51%, компетентно използване на информационни и комуникационни технологии – 45%, работа в съответствие с инженерни стандарти, математически познания – 22,5%, управленски и комуникативни умения – 19%, и управление, наблюдение и контрол на процеси – 19%.

Профил на търсените кадри

Най-желаните професионални профили в сектора са ясно дефинирани: индустриален механик – 48%, инженер по мехатроника – 45%, машинен и системен оператор – 32%, специалист по технология на металите – 12,5%, специалист по механична обработка – 12,5%.

На европейско ниво най-търсеният професионален профил е машинен и системен оператор, уточняват от БТПП.

Проектът FactCheck продължава с дейности като създаване на европейски обучителен модул, онлайн платформа, анализ и обучения, се казва още в съобщението.

     
Източник: БТПП; Снимки: FactCheck

Ключови думи: FactCheck   пазар на труда   професионално обучение   металургична и металообработваща индустрия  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...