Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Застой в поръчките и намален ръст на продажбите в германската машиностроителна индустрия

14.11.2023   |   Начало»Бизнес

Все още няма признаци за обрат към растеж на поръчките в сектора на германската индустрия за металорежещи машини, констатират на база резултатите за третото тримесечие на годината от Асоциацията на германските производители на металорежещи машини (VDW).

Спад в поръчките

Поръчките в германската машиностроителна индустрия през третото тримесечие на 2023 г. са с 9% по-малко в номинално изражение спрямо същия период на миналата година. Поръчките от Германия са намалели с 8%, докато тези от чужбина са намалели с 9%.

За периода на първите три тримесечия на 2023 г. се отчита спад на вътрешните поръчки с 12%, а на чуждестранните с 5% в сравнение със същия период на миналата година. В реално изражение това представлява спад в поръчките с 12%.

В номинално изражение оборотът продължава да расте с двуцифрен темп от 14%, а растежът постепенно се стабилизира. Използването на капацитета отново спада леко – от 90,5% през юли до 88,5% през октомври тази година. Към края на полугодието в сектора работят 65 000 служители, показват данните.

Макроикономическа среда

Ниските нива на инвестиции засягат цялата световна икономика. Високите лихви и разходи забавят инвестициите в Германия и Европа като цяло. Потребителското търсене е концентрирано предимно върху услугите. Нивата на запасите, които много компании изградиха през периода на изразени тесни места в доставките, сега отново намаляват.

От друга страна обаче се забелязва намаление на натиска върху разходите в момент, когато темпът на инфлация започна да спада, а цените на енергията и суровините също се понижават.

Данните говорят за намаляване на чуждестранните поръчки от Европа и Азия в момента. Наблюдава се изразено забавяне при китайската икономика. Страната се бори с ниско потребителско търсене и затруднения в сектора на недвижимите имоти. Икономиката на САЩ, напротив, е по-устойчива, като в момента поръчките надхвърлят тези от Китай.

Прогнозата

"При тези обстоятелства можем да потвърдим нашата производствена прогноза за 10% ръст за текущата година. Развитието през следващата година обаче се характеризира с голяма несигурност", отбелязва в заключение д-р Вилфрид Шефер, изпълнителен директор на VDW.

     
Източник: VDW; Снимки: Dreamstime, VDW

Ключови думи: VDW;германска машиностроителна индустрия   металорежещи машини  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...