Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Съюзът по леярство събра представителите от бранша на годишна среща

Традиционната годишна среща на Съюза по леярство към Българска браншова камара-машиностроене (ББКМ) се проведе на 16 и 17 ноември 2023г в Пловдив. В срещата се включиха над 50 ръководители и водещи специалисти от 23 леярски фирми, съобщават от ББКМ.

Събитието се състоя във филиала на Техническия университет (ТУ) в Пловдив и премина при подчертан интерес и удовлетвореност на присъстващите от обсъжданите теми и изнесената информация.

На срещата с единодушие беше избран нов 5-членен управителен съвет на Съюза по леярство, в т.ч. и нов председател – инж. Славин Янакиев, изпълнителен директор на фирма Прогрес, Стара Загора.

В рамките на срещата участниците се запознаха с възможностите на изградените във филиала в  Пловдив на ТУ - София лаборатории, като посещението предизвика голям интерес.

Обсъждани теми

Председателят на Съюза на леярите инж. Милко Миланов информира за проведената през септември в София Годишна среща на Международната леярска организация CAEF (вече EFF) и за взетите решения на нея.

Интерес предизвикаха представените от доц. д-р инж. Боян Дочев и ас. д-р инж. Десислава Димова от катедра "Машиностроителна техника и технологии" теми: "Структура и свойства на надевтектична алуминий-силициева сплав, легирана с труднотопими метали" и "Изследване възможността за комплексна модифицираща обработка на надевтектична алуминий-силициева сплав с модификатори от I и II род".

Георги Бучков представи нови моменти при използването и производството на кварцови огнеупори, свързани с развитието на индукционното топене.

От дискусиите на срещата за пореден път се потвърди убеждението, че за подготовката на компетентни и мотивирани да работят в българските фирми инженери е необходимо тясното взаимодействие на ТУ и мениджърските екипи на фирмите.

Председателят на камарата по машиностроене Виолин Ненов информира за възможностите за финансиране от еврофондовете на предприятия по обявени и предстоящи процедури.

Избор на леярна на годината

Беше проведена традиционната класация за "Леярна на 2023 г.". На първо място се класира дружеството Булхим, Сливен, за "Усвояване производството на отливка от бронз с тегло 2800 кг с вградена система за охлаждане в обема на отливката".

Второто място, с много близък резултат, спечели Идеал Стандарт - Видима,Севлиево, за "Оптимизиране технологията за производство на отливки от месинг и цялостна реконструкция с въвеждане на ново оборудване".

На трето място беше класирана фирма Стак, с. Дрангово, общ. Петрич, за "Производство на селскостопански инвентар с вложени собствени отливки, в т.ч. дискови брани, култиватори, продълбочители".

Грамотите на наградените бяха връчени от доайена в областта на леярството и един от авторите на Наръчника по леене на цветни метали и сплави – инж. Манол Манолов.

Председателят на ББКМ Виолин Ненов връчи на дългогодишния председател на Съюза по леярство инж. Милко Миланов плакет от името на камарата за изключителния му принос в развитието на българската леярска промишленост, се казва още в съобщението.

     
Източник: ББКМ

Ключови думи: ББКМ   Съюз по леярство   ТУ   металолеене  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...