Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Германският машиностроителен сектор отбелязва сериозен ръст на инвестициите в научни изследвания

05.12.2023   |   Начало»Бизнес

Според последно проучване на Stifterverband секторът на машиностроенето в Германия е увеличил разходите за научноизследователска и развойна дейност до близо 8,7 млрд. евро през 2022 г. Сумата е рекордна и бележи увеличение от почти 6% спрямо предходната година, съобщават от Германската асоциация на машиностроителните компании VDMA.

Значение на научните изследвания

"Нашият отговор на мегатенденции като декарбонизация, автоматизация и дигитализация са изследванията и иновациите. В почти всички индустрии производството, мащабируемостта и конкурентоспособността се основават на иновативни решения от машиностроенето", коментира публикуваните данни Хартмут Рауен, заместник изпълнителен директор на VDMA.

Според проучването броят на хората, заети в научноизследователска и развойна дейност в машиностроенето и инсталациите, достига също нов рекорд през 2022 г. с малко под 54 000 души (еквиваленти на пълно работно време). Това съответства на увеличение от 5% в сравнение с предходната година. "Нашата индустрия е най-важният работодател за инженерите и STEM професиите като цяло", подчертава Рауен.

Относно резултатите за 2023 г. индикациите са, че значението на научноизследователската и развойната дейност ще остане високо и дори ще се увеличи още. Според Stifterverband компаниите в машиностроителния сектор очакват разходите за научноизследователска и развойна дейност да отбележат ръст с около 5% през 2023 г.

Предизвикателства

В същото време, независимо от растежа, недостигът на персонал продължава да бъде най-голямата пречка пред дейностите по научноизследователска и развойна дейност в машиностроенето, сочат данните от последното проучване сред членовете на VDMA.

"В резултат на това губим потенциал за иновации, особено в средните индустриални компании. Като страна на иновациите, Германия трябва спешно да затвори пропастта между търсенето и предлагането на работна ръка", обяснява заместник-изпълнителният директор на VDMA.

"Като ключово звено в индустрията, ние ще продължим да работим за ускоряване на научноизследователската и развойна дейност Подкрепата за научни изследвания ще даде допълнителен тласък в машиностроенето, защото е отворена за всички теми и освен това е бързо достъпна за малки и средни предприятия", заявява оптимистично Рауен.

Законът за възможностите за растеж предвижда значително разширяване на основата за данъчни облекчения в сферата на научните изследвания. "Разчитаме на бързото му въвеждане. Това най-накрая ще запълни празнината във финансирането на иновации за компании с до 3000 служители", подчертава Рауен с оглед на текущата парламентарна процедура в Германия.

     
Източник: VDMA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: VDMA   машиностроене   научноизследователска дейност   иновации  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...