Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

CECIMO Brussels Forum очерта динамиката и перспективите на машиностроителната индустрия

В Брюксел приключи успешно есенната среща CECIMO Brussels Forum на Европейската асоциация за производствени технологии (CECIMO). В продължение на два динамични дни около 100 участници се включиха в съдържателна програма от задълбочени дискусии, водени от експерти в индустрията и политици, съобщават от CECIMO.

Акцентите от CECIMO Brussels Forum

Маркус Шулте, началник на кабинета на европейския комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, откри форума, като изтъкна критичната роля на производството, и по-специално на сектора на металорежещите машини, за европейската икономика.

В изказването си Шулте изтъкна, че "европейският индустриален сектор е в центъра на зеления преход и представлява незаменим компонент в устойчивото бъдеще. Мисля, че машиностроителната индустрия има незаменима роля, действайки като гръбнак на производството и внасяйки иновации в ориентираните към човека производствени технологии, в екосистемите за данни и в развитието на кръговата икономика.''

Форумът събра експерти, за да обсъдят иновативното производство, технологиите, текущото състояние на индустрията и развитието на умения чрез две всеобхватни панелни дискусии, подчертавайки ангажимента на събитието за напредък в знанията и сътрудничеството в производствения сектор.

Фокусна точка беше спешната нужда от бъдещите професионални умения, за справяне с разминаването между нуждите на индустрията и настоящите умения на работната сила. Друга важна тема в дискусиите беше ключовата роля на данните за осъществяване на устойчив преход към по-напреднала в технологично отношение производствена среда.

На форума бяха излъчени победителите в конкурса за иновации в машиностроенето Machine Tools Innovation (MTI) Awards. Победителят за 2023 г. е Aldakin Automation за нейния проект "Елиминиране на експозицията на хора на потенциално канцерогенен прах и повишаване на производителността на роботите при обработката на композитни части", разказват от CECIMO.

Икономическа ситуация и перспективи

В допълнение към политическите дискусии, вторият ден беше посветен на проучване на икономическата ситуация и перспективите пред сектора. Въпреки настоящите неблагоприятни показатели за бизнес климата, от CECIMO все пак очакват положителен ръст на производството през 2023 г., но остават предпазливи в прогнозите за 2024 г. Отрицателното въздействие на затягането на паричната политика и нарастващите лихвени проценти засягат капиталовите инвестиции и глобалното търсене, а геополитическите промени увеличават несигурността.

Последните прогнози на Европейската комисия предвиждат растеж на БВП от 0,6% през 2023 г. както за ЕС, така и за еврозоната. С поглед към 2024 г. се очаква растежът леко да се повиши, като прогнозата за БВП на ЕС ще нарасне с 1,3% през следващата година. Трябва да се отбележи, че инфлацията в еврозоната рязко намаля от своя връх през октомври 2022 г. от 10,6%, достигайки двугодишно дъно от 2,9% през октомври тази година, съобщават от CECIMO и допълват относно тенденциите в сектора на металообработващите машини:

"Според последните данни леко сме понижили очакванията си за 2023 г. Сега се очаква производството на металообработващите машини на страните от CECIMO да нарасне с приблизително 3,2% и да достигне 26,2 млрд. евро през 2023 г., заемгайки дял от около 34% от световното производство в сегмента.

По отношение на потреблението, с обем от около 18,7 млрд. евро през 2023 г., страните от CECIMO ще запазят своя дял от почти една четвърт от световното потребление в индустрията. Очакванията за износа на металообработващи машини също са положителни, като последните оценки показват допълнително увеличение от 5,7% през 2023 г., докато растежът на вноса се очаква да бъде с леко намален темп от 2,5% . Очаква се САЩ и Китай да останат двете основни експортни дестинации за европейските производители през 2023 г., като САЩ са водещи."

Поради понижените показатели, свързани с бизнес настроенията в сектора, и забавянето на глобалната икономика, последните данни очертават низходяща тенденция за обема на поръчките, преди да се стабилизират в края на 2024 г. Влошаването от страна на търсенето се потвърждава и от публикувана през октомври 2023 г. последна прогноза на Oxford Economics за търсенето на металообработващи машини, която предвижда глобалното потребление на металообработващите машини да остане стабилно през 2024 г., но се очаква свиване на някои важни пазари като САЩ, допълват картината от CECIMO.

     
Източник: CECIMO; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: CECIMO Brussels Forum   металообработващи машини   машиностроене   прогнози  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...